Advertentie 

Algemene situatie

Het hogedrukgebied Dominik trekt naar het oosten weg en depressies nemen de regie over. De depressies Halka en Irene bepalen eerst het weerbeeld, in de loop van het weekend krijgen we te maken met een volgende depressie en deze is al zichtbaar op onderstaande weerkaart.

Voorlopig lijkt het wisselvallig te blijven met lagedruk ten noorden en hogedruk ten zuiden van onze streken. De stroming is westelijk en daarmee wordt ook zachte lucht aangevoerd waarin de temperatuur dagelijks de dubbele cijfers zal noteren. Pas later volgende week lijkt het kwik weer wat te gaan dalen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Vanuit het zuidwesten lichte regen en motregen

Gisteren begonnen we de dag in de noordoostelijke helft met opklaringen en lichte vorst. Eelde en Hoogeveen noteerde -1,7 en Nieuw Beerta -2,2°. Verder naar het zuidwesten al hogere temperaturen met in Vlissingen geen lagere temperatuur dan 6,4°.

Bij Jannes Wiersema begon de dag met lichte vorst en niet in de laatste plaats met een gesloten ijslaag op de plaatselijke ijsbaan. Helaas is er inmiddels geen ijs meer te vinden met de oplopende temperaturen.
Bij Jannes Wiersema begon het te kriebelen met de eerste gesloten ijsvloer. Helaas moet hij nog geduld hebben.

Overdag nam vanuit het zuidwesten de bewolking toe en het ging ook van tijd tot tijd lichte regenen en motregenen. Tot het begin van de avond viel er in de zuidwestelijke helft zo’n 5 millimeter onder andere in Kamperland en Berkel en Rodenrijs.

De temperatuur steeg tot gisteravond 19 uur naar 5° in het noordoosten en 11 in het zuidwesten met in Nieuw Beerta 4,9 en in Vlissingen 10,6°. Gisteravond liep het kwik verder op. In België werd het 3 tot 12° met op de Mont Rigi 2,7 en in Koksijde 12,4°.

Ook bij Rob de Graaf uit Steenwijk onderweg naar Groningen een prachtige start van de dag.
Bij Trijntje van den Berg was het wederom een grijze dag.
Ook bij Jolanda Bakker was het weer een grijze dag.

Bewolkt en van tijd tot tijd regen

Het is op deze donderdag over het algemeen bewolkt en uit die bewolking valt van tijd tot tijd wat regen. Het wordt zeker geen verregende dag, want er zijn zeker ook droge perioden.

De wind waait uit het zuiden en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 4 tot 7. De temperatuur stijgt naar 10 tot 12, in het zuidwesten en lokaal in België 13°.

Vanavond en de komende nacht blijft het droog met aanvankelijk veel bewolking. Later in de nacht kan het wat opklaren. De temperatuur daalt naar 8 tot 10°.

Geregeld zon

Morgen ziet het weerbeeld er wat vriendelijker uit. Het blijft zo goed als overal droog en geregeld schijnt de zon. Omdat de temperatuur op hoogte (500 hPa-vlak, 5,5 km) tijdelijk gaat dalen naar -28°, is er in de kustgebieden wel kans op een bui.

De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee en op de Wadden en de temperatuur stijgt naar 11-12°.

De verwachte weerkaart voor komend weekend volgens EC. Bron: meteologix.com

Uitermate wisselvallig

In het eerste weekend van december starten we de zaterdag nog droog, maar al vrij snel gaat het vanuit het westen weer regenen. Ook zondag blijft het niet droog met flinke perioden met regen.

De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee. De temperatuur stijgt zaterdag naar 9 tot 11°, maar zondag doen we daar weer een flinke schep bovenop. Het wordt dan 11 tot 13, in het zuidwesten en in België hier en daar 14°.

Het ‘alltime high’ voor 2 december is 14,1° gemeten in 1953 in Volkel. Voor De Bilt is het record 12,8°, dus we kunnen bijna zeggen… daar gaan we weer met de warmterecords!

tot en met volgende week woensdagavond wordt er zo’n 40 tot 60 millimeter verwacht. Bron: EC model / meteologix.com

Na het weekend blijft het aanvankelijk wisselvallig met een westelijke stroming tussen lagedruk ten noorden en hogedruk ten zuiden van onze streken. Tot en met woensdag blijft het kwik uitkomen in de dubbele cijfers met kwikstanden van 10 tot 13° en er valt geregeld regen.

In de tweede weekhelft probeert hogedruk zich weer in onze streken te positioneren en dat zou droger weer moeten opleveren. Tegelijkertijd lijkt het kwik ook weer te gaan dalen.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat het voorlopig veel te zacht is voor de tijd van het jaar. Vooral zondag/maandag ligt het kwik dichterbij de 15° dan bij de 10. Nog steeds worden er na Sinterklaas (woensdag) lagere temperaturen verwacht.

Debbie van Ooststroom maakte deze foto op een druilerige dag.
Ton Wesselius maakte deze foto.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de diverse weerkaarten. Voor nu een mooie dag en graag tot morgen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 579 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier