Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemene situatie:
Momenteel bevinden we ons nog in een relatief koude luchtsoort. Deze koude luchtsoort is aangevoerd met een noordelijke stroming onder leiding van lagedruk ten oosten en hogedruk ten westen van ons. De komende dagen trekt de hogedruk verder richting centraal Europa en daarbij worden depressies op noordwest Europa “afgevuurd”. Dit betekent dat het weerbeeld wisselvallig blijft, maar de winterse omstandigheden er steeds meer uitgaan.

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI.

Gisteren: regen en natte sneeuw, in binnenland lokaal sneeuwdek
Gisteren viel er dankzij een occlusiefront in heel Nederland neerslag. De meest intense neerslag viel in de oostelijke helft. Daarom ging de regen hier -en dan met name in de hogere delen (Limburgse heuvels, Veluwe)- aan de hand van neerslagafkoeling (meer uitleg daarover hier) steeds meer over in (natte) sneeuw, lokaal vormde zich een sneeuwdek van enkele centimeters. De maximumtemperaturen liepen uiteen van 1 graad boven het vriespunt in het oosten tot bijna 5 graden aan de westkust. Ook in België lag de temperatuur tussen de 1 en 5 graden, met de laagste waarden uiteraard voor de Ardennen. In de loop van de middag loste het neerslaggebied op en werd het op steeds meer plekken droog.

Trijntje van den Berg maakte een plaatje van het weerbeeld zoals het gisteren op veel plekken te zien was: regenachtig en nat. De foto werd genomen in Barendrecht.
Philippe Schambergen bevond zich echter op de Veluwe waar zich zelfs een sneeuwdek vormde.
Jannes Wiersema moest het doen met de sneeuw die er eerder deze week al gevallen was.

Afgelopen nacht viel er in het binnenland lokaal nog een vlokje sneeuw, aan de kust kwamen (winterse) buien voor. Verder klaarde het op, in het binnenland vroor het licht, aan de kust lag de temperatuur enkele graden boven het vriespunt. Lokaal kwam er een mistbank voor.

Bij Ton Wesselius was het alles behalve winters

Vandaag: ’s ochtends lokaal een bui, veel opklaringen
Vanochtend begint de dag hier en daar grijs of met een mistbank. In de loop van de ochtend en middag is er echter ruimte voor opklaringen en is er veel ruimte voor de zon. Ook komen er wolkenvelden voor en er valt nog een enkele bui. De grootste kans hierop is voor de kustgebieden. De middag verloopt vrijwel overal droog. Er staat een zwakke tot matige west tot noordwestelijke wind en de maximumtemperatuur loopt uiteen van 4 graden in het oosten tot 6 graden aan de kust.

Komende nacht draait de wind naar zuid. In de kustgebieden trekt in de wind aan. In het binnenland daalt de temperatuur weer tot enkele graden over het vriespunt en vanuit het noordwesten neemt de bewolking toe. In de loop van de nacht kan er in het noorden al wat regen of natte sneeuw vallen.

Morgen: regen en natte sneeuw, veel wind
Morgen trekt de zuidelijke wind verder aan. Over land waait het matig tot krachtig (4 tot lokaal 6 beaufort) en in de kustgebieden en boven het IJsselmeer waait het hard, 7 beaufort. Het is niet uitgesloten dat in de middag in het noordwestelijk kustgebied of over de Wadden windkracht 8 wordt bereikt.

Daarnaast neemt morgen tegen het eind van de ochtend vanuit het westen de kans op neerslag toe. Op steeds meer plekken valt er regen en in het midden en met name het oosten van het land kan deze neerslag ook als natte sneeuw vallen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van zo’n 2 graden in het uiterste (noord)oosten tot 4 graden aan de westkust.

De weerkaart voor woensdag. Bron: ECMWF/Wetterzentrale.

De rest van de week: wisselvallig, grijs en geen winterweer
Op de kaart hierboven is te zien dat we dinsdag en woensdag tijdelijk onder iets meer invloed van hoge druk terechtkomen. Hierdoor neemt de wind wat in kracht af en verloopt in ieder geval de dinsdag droog, maar woensdag trekt op nadering van een lagedrukgebied en daarmee een groter wordende luchtdrukgradiënt de wind weer aan. Ook neemt vanaf de woensdag de kans op neerslag weer toe. Bovendien wordt met een zuidwestelijke wind zachtere lucht aangevoerd. De komende week verloopt kortgezegd dus zacht, wisselvallig met vaak grijs weer, regen en veel wind. Zowel de temperatuur als sneeuwpluim bevestigen: vanaf dinsdag geen winterweer meer.

Vanaf het weekend neemt de spreiding toe en wordt de onzekerheid dus groot, maar gezien het hoge gemiddelde van de pluim lijkt winters weer ook dan uitgesloten. We gaan het de komende periode weer in de gaten houden!

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse sneeuwverwachting van het KNMI. Na maandagochtend zi

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw bericht, ikzelf schrijf later weer. Voor nu een goed weekend en graag weer tot morgen. Reageren op de berichten of lekker met elkaar over het weer praten kan voortaan via ons forum! Praat mee en blijf ook buiten de weerpraatjes volledig op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 923 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier