Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: laatste sneeuw door hoogtelaag
Het hoogtelaag dat gisteren en afgelopen nacht voor veel sneeuw zorgde in grote delen van de Benelux trekt richting het noordwesten weg. Tegelijkertijd trekt het hogedrukgebied Erika richting Oost-Europa. De stroming wordt hierdoor zuidelijk en daardoor wordt de komende week zachte lucht aangevoerd. In eerste instantie wordt het zonnig weer, later in de week komt de hoge druk zuidelijker te liggen waardoor de stroming meer westelijk wordt. Later in de week neemt de kans op bewolking en neerslag dan ook toe.

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI/Wetteronline

Gisteren: verspreid over het land sneeuw!
Gisterochtend werden veel mensen verrast door een witte wereld. De nacht ervoor was hier en daar wat sneeuw gevallen en ook gisterochtend sneeuwde het op meerdere plekken flink. Deze sneeuw was voornamelijk weggelegd voor het midden en zuiden. Later op de dag waren het oosten en noordwesten ook aan de beurt. Af en toe sneeuwde het flink, maar tussen de buien door dooide de sneeuw op sommige plekken weg.

Deze foto van Leon Eikenaar werd gisteren gemaakt. Deze foto komt uit het waarnemingentopic van Onweer-Online. Klik hier om zelf een kijkje te nemen in dat topic!
Ook bij AWM-collega Remco in Alkmaar trok een pittige sneeuwbui over.

In de avond trok een nieuw sneeuwgebied het land over. Het begon vanuit het zuidoosten opnieuw behoorlijk te sneeuwen, in een strook van het zuidoosten naar noordwesten van het land viel er dus opnieuw een flink pak sneeuw. De temperatuur lag rond of net onder het vriespunt, in Limburg en België lokaal ook daarboven. In het (zuid)oosten viel hier en daar ook even wat natte sneeuw en ijzel.

Deze foto is gisteravond gemaakt door onweerwoudenberg. Ook deze foto is terug te vinden in het waarnemingentopic van Onweer-Online.

Vandaag: eerst sneeuw, later dooi
Vandaag verlaat de laatste sneeuw via het noordwesten het land. In de loop van de dag wordt de bewolking dunner en zal de zon zich af en toe laten zien. De mensen die nog van de sneeuw willen genieten kunnen dit het beste in de ochtend doen, want in de middag lopen de temperaturen overal op tot (ruim) boven het vriespunt. In België kunnen zelfs de dubbele cijfers gehaald worden, in Nederland stijgen de temperaturen naar 2 tot 5 graden boven het vriespunt. De wind is matig uit oostelijke richting.

In de loop van de avond en nacht klaart het verder op, het wordt op de meeste plekken helder. Hierdoor koelt het in vrijwel heel Nederland of tot onder het vriespunt. In het noordoosten is matige vorst lokaal ook mogelijk. In België blijft het hier en daar ook (net) boven 0.

Morgen: zonnig en zachter
Morgenmiddag wordt nog iets zachter dan vandaag. De temperatuur stijgt van 5 graden in het noordoosten tot 9 graden in het zuiden. In België kan het lokaal nog een graadje warmer worden. De zon schijnt volop en de wind is oostelijk, zwak tot matig. Al met al een wordt het een mooie dag!

De te verwachten maximumtemperaturen voor morgen. Het winterse landschap zal met deze temperaturen snel verdwijnen. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

In de avond en nacht blijft het helder. Het koelt dan ook flink af. In het noordoosten is opnieuw lokaal matige vorst mogelijk, verder gaat het op de meeste plekken licht vriezen. In het zuidwesten en delen van de België hangt de temperatuur rond of net boven het vriespunt.

Dinsdag: nog steeds mooi
Overmorgen verandert er niet veel. Het blijft zonnig, de temperatuur stijgt een graadje ten opzichte van maandag. Ook ’s Nachts blijft het helder en is er nog steeds kans op nachtvorst.

De drukverdeling op woensdag. De stroming is zuidelijk. Bron: GFS/Wetteronline

De rest van de week: woensdag lenteachtig, daarna meer kans op bewolking en neerslag
Ook woensdag verandert er nog niet veel. De kans op bewolking wordt ietsje groter, de temperaturen komen op meer plekken in de dubbele cijfers uit. Er staat niet veel wind. In de zon kan het hier en daar lenteachtig aanvoelen. In de nacht naar donderdag gaat het niet meer vriezen. Donderdag breidt de hoge druk zich uit ten zuiden van ons, hierdoor wordt de aanvoer meer westelijk. De kans op bewolking en neerslag nemen tegen het weekend dan ook toe.

De drukverdeling op donderdag. De stroming wordt meer westelijk. Bron: GFS/Wetteronline

Pluimverwachtingen: zachtere trend
Als we kijken naar de 15-daagse pluimverwachting van het KNMI zien we dat het inderdaad zachter wordt. Vanaf woensdag komt de temperatuur tegen of boven de 10 graden te liggen en vanaf dan gaat de nachtvorst er op de meeste plekken ook uit. De eerste paar dagen van komende week blijft het droog, vanaf donderdag neemt de kans op neerslag wat toe.

De 15-daagse pluimverwachting van het KNMI.

Ook voor wat betreft het ijs is de winter komende week voorbij. ’s Nachts wil er af en toe nog een laagje ijs op de sloten en plassen groeien, maar veel stelt het niet voor; het dooit overdag weer weg. Vanaf woensdag stijgt de watertemperatuur snel.

De ijspluim van het KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen: sneeuw gaat wegdooien
Afgelopen nacht viel ook in de Ardennen en Hoge Venen een flink pak sneeuw. Deze sneeuw zal de komende dagen met de hogere temperaturen echter weg gaan dooien. Nieuwe sneeuw wordt er voorlopig ook niet verwacht, wintersportmogelijkheden zijn er dus niet.

Richard de Valk maakte deze foto gisterochtend in Kinderdijk.

Dit was het weer voor vandaag. Komende dagen verzorgt Rico de weerpraatjes, ik schrijf waarschijnlijk volgend weekend weer. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie zondag van!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015

Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 748 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier