Advertentie 

Algemene situatie: we hebben te maken met een front behorende bij depressie Fritz en na passage van dit front neemt de zuidwestenwind flink in kracht toe. We kunnen de boel flink laten waaien met aan zee uitschieters tot 80-85 km/uur. Ook na vandaag houden we een westelijke (boven)stroming en dat levert aanhoudend wisselvallig zomerweer op met over het algemeen gematigde, maar wel voor veel mensen aangename temperaturen met tot nu toe al heel veel warme dagen van 20° en meer.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Geregeld zon, later meer bewolking gevolgd door regen

Gisteren begonnen we de dag droog met een mix van wolken en zon. In de middag nam de bewolking toe en vanuit het zuidwesten ging het regenen. De temperatuur steeg wederom overal tot boven de 20° en er kon dus weer een warme dag worden genoteerd. Voor De Bilt was het al warme dag nummer 71 en dat is bijzonder veel, want normaal is 51. Het staat daarmee op een tweede plaats net achter de topzomer van 2003. Die zomer had er tot vandaag 73 en kwam uiteindelijk uit op 116 warme dagen.

De maxima lagen tussen de 21 en 24° met in Twenthe en Volkel 24,0, Hupsel 24,2 en Nieuw-Beerta 24,4°. In België werd het 20 tot 24° met in Buzenol ook maximaal 24,4°.

een waterig zonnetje achter een bloeiende hibiscus
dat er regen aankwam, was goed zichtbaar aan de halo (kring om de zon, regen in de ton). De foto werd gemaakt door Albert Thibaudier

Wegtrekkende regen

We hebben vandaag aanvankelijk te maken met een koufront verbonden aan depressie Fritz en daardoor is het bewolkt met buiige regen. De regen trekt naar het oosten weg en vanuit het westen wordt het droog met geregeld zonneschijn, maar in het noorden blijft ook vanmiddag nog een bui mogelijk. De zuidwestenwind is overduidelijk aanwezig en waait vrij krachtig over land, krachtig in de kustgebieden en hard aan zee en op het IJsselmeer, windkracht 5 tot 7 met aan zee zware windstoten tot 80-85 km/uur. De temperatuur stijgt naar 21-22° in het noorden en westen en naar 24 in het zuiden en in grote delen van België.

Vanavond zijn er flinke opklaringen, komende nacht verschijnt er meer bewolking en langs de kust is een enkele bui mogelijk. De zuidwestenwind wordt matig over land en krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6 en de temperatuur daalt naar 14 tot 16°.

Enkele buien

Morgen schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot enkele buien. De vlagerige west tot zuidwestenwind waait vrij krachtig over land en krachtig aan zee, windkracht 5 tot 6 en de temperatuur stijgt naar 20° in het westen en noorden en naar 21-22 elders in het land en in België.

de verwachte weerkaart voor komende zondag. Bron: ECMWF/Wetteronline.de

Wisselvallig weekend

In het weekend valt er zaterdag in de zuidoostelijke helft wat (buiige) regen, elders komt het tot enkele buien, maar zien we ook af en toe de zon. De wind is duidelijk in kracht afgenomen en de temperatuur stijgt naar 19° in het noordwesten, naar 20-21 elders en naar 22 lokaal in het zuiden. In België wordt het op meerdere plaatsen 21-22°, maar in de hogere delen is het een graad of 17.

Zondag gaan we profiteren van een uitloper van het Azorenhoog. De zon schijnt geregeld, maar ook dan is er nog altijd een bui mogelijk al zullen de droge perioden overheersen. De temperatuur stijgt van noord naar zuid naar 19 tot 22°.

de verwachte weerkaart voor volgende week woensdag. Bron: ECMWF/Wetteronline.de

Volgende week (licht) wisselvallig en lagere temperaturen

Na het weekend trekt maandag de uitloper van het Azorenhoog als zelfstandig hoog naar het oosten en draait bij ons de stroming naar het zuiden. Bij geregeld zon loopt de temperatuur dan op naar 22 tot 26°. Dinsdag verschijnt er tussen de twee hogedrukgebieden een lagedrukgebied en komt het weer tot enkele buien. De temperatuur is met 19 tot 22° dan ook weer lager.

Vanaf woensdag profiteren we van een nieuw Azorenhoog, maar het hoog ligt verkeerd voor stabiel en warm zomerweer. We krijgen een noordwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht en de temperaturen gaan eerder naar beneden dan omhoog. Het wordt dan voor het eerst sinds tijden lastig om een warme dag te noteren.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Aan de temperatuurpluim hierboven zien we dat het voorlopig nog warm blijft met temperaturen boven de 20°. Vanaf dinsdag gaat de temperatuur geleidelijk naar beneden naar temperaturen onder de 20°. Eind volgende week lijkt het kwik weer wat te gaan stijgen.

deze volledige halo werd gemaakt door Carel ten Hoor

Dit was het voor vandaag en morgen kijken we weer verder. Voor nu een fijne dag en graag weer tot morgen. De vakantiegangers wens ik een fijne vakantie… Ik mag ook bijna.. 😉

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 550 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Lage Landen: laat de boel maar waaien”

 • John
  3 augustus 2017 at 22:20

  Wordt het niet eens tijd om ook in de’zomer’ rekening te houden met de windchill. 20 graden en windkracht 5 is echt geen warme dag. Tijd om die benaming dus ook te wijzigen.

  • Rico Schröder
   3 augustus 2017 at 22:32

   Hallo John,

   Dank voor je reactie. Dat is inderdaad een mooie oplossing. In de meteorologie spreekt men echter van een warme dag bij een gemeten temperatuur van 20° of meer. Daar wordt niet gekeken naar hoe hard het waait. Hetzelfde geldt bij hele hoge temperaturen, de zogenaamde humidex. Ook dan wordt gekeken naar de gemeten waarde en niet naar de gevoelswaarde. Ik zal kijken of ik wat vaker ook de gevoelstemperatuur kan meenemen in de berichten.

   Groeten,
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier