Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

De noordwestelijke helft van de Lage Landen heeft vandaag te maken met de passage van een (zwak) warmtefront behorende bij depressie (hoogtelaag) Pamela bij Ierland. Elders reikt de invloed van het hogedrukgebied Kevin. De stroming komt uit het zuiden tot zuidwesten en het kwik is weer in zomerse sferen. Morgen passeert het hoogtelaag Pamela met flinke buien en de rest van de week is het vervolgens aangenaam zomerweer met geregeld zon, maar soms ook een enkele bui.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Even lekker afkoelen

Gisteren konden we wederom het huis laten afkoelen en was het voor velen een aangename dag. De temperaturen bleven opnieuw onder de zomerse grens van 25° met op de meeste plaatsen waarden tussen de 19 en 23° en daarbij stond ook een verfrissende westenwind. Voorschoten noteerde maximaal 19,0 en Ell 23,2°. In België lagen de maxima tussen de 18 en 23° met in Kleine Brogel 23,4°.

De zaterdag begon fraai zoals deze foto van Johan Klos laat zien.
Deze ‘Hollandse’ foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Collega Roy maakte gisteren deze prachtige foto.
Collega Sander maakte deze fraaie foto met bijzonnen.
De zonsondergang was erg fraai. Jolanda Bakker maakte ook deze foto.
Zelfs maakte ik deze foto van de net onder zijnde zon.

Zomers warme zondag

Vandaag profiteren we in een groot deel van de Lage Landen van het hogedrukgebied Kevin boven het oosten van Europa. Een warmtefront behorende bij depressie Pamela trekt echter over de Noordzee naar het noordoosten en schampt de noordwestelijke helft van de Lage Landen.

De bewolking heeft in de noordwestelijke helft dan ook de overhand en uit die bewolking kan lokaal wat lichte regen vallen. Elders blijft het droog en zijn er perioden met zon. De temperatuur heeft er weer zin in en stijgt naar 23-24° in het noorden en noordwesten en naar 26 tot 29 elders met de hoogste temperaturen in het zuiden en zuidoosten en in grote delen van België. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee.

De verwachte maxima voor vandaag volgens het Rapid HD model van de Duitse weerdienst. Bron: meteorologix.com

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en vanuit het zuidwesten neemt geleidelijk de kans op enkele regen- en onweersbuien toe. De temperatuur blijft vrij hoog en daalt naar waarden tussen de 16 en 18°.

Flinke buien met kans op onweer

Morgen krijgen we met de fronten van depressie Pamela te maken. Daardoor is het wisselend bewolkt en komt het tot flinke buien die van onweer vergezeld kunnen gaan. Tussen de buien door zal ook geregeld de zon schijnen. Lokaal is veel regenwater mogelijk en wordt de heersende droogte wat verlicht, maar zoals normaal bij buien zullen de verschillen regionaal groot zijn.

De zuidwestenwind waait matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig en draait geleidelijk naar west en de temperatuur is met 22 tot 24, langs de oostgrens wellicht nog 25° weer wat lager.

De verwachte weerkaart voor donderdag volgens EC. Bron: meteorologix.com

Normaal zomerweer

Na morgen blijft de stroming uit het westen tot zuidwesten komen. We vinden lagedruk bij IJsland en aan de andere kant is het Azorenhoog actief en daardoor is het licht wisselvallig zomerweer met prima temperaturen. De zon zal geregeld schijnen, maar vooral nog op dinsdag alsook later in de week is er kans op regen of enkele buien.

De neerslagpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Veel regenwater wordt er opnieuw niet verwacht met tot en met volgend weekend 16 tot 18 millimeter. Bron: Kachelmannwetter.com

De temperatuur blijft prima en stijgt dinsdag naar 21° in het noordwesten en naar 24 in het zuidoosten. Woensdag tot en met vrijdag komt de temperatuur landinwaarts alweer boven de zomerse grens van 25° uit met kwikstanden tot 26-27°. Ook in het westen en noorden is het aangenaam met 23 tot 25°.

Al geruime tijd (veel) te warm

We zitten momenteel weer in een korte periode van iets te lage temperaturen, maar als we kijken naar de afgelopen 90 dagen dan is eigenlijk alleen de kleur rood van toepassing. Slechts 5x (incl. nu) was het sinds half mei (iets) te koel voor de tijd van het jaar.

De afgelopen 90 dagen was het veelal veel te warm ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Bron: cpc.ncep.noaa.gov

Kijken we naar de afgelopen 365 dagen (1 jaar) dan valt de koude maand maart op. Ook september vorig jaar en afgelopen december was het wat kouder dan normaal. Na de koude maart was het eigenlijk alleen maar (veel) te warm met dus slechts een paar dagen wat koeler weer.

De afgelopen 365 dagen was het ook gemiddeld te warm. De koude maartmaand valt op. Bron: cpc.ncep.noaa.gov

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het kwik na vandaag weer naar beneden gaat. Woensdag en donderdag gaat het kwik weer omhoog om vervolgens weer wat naar beneden te gaan, maar ook volgend weekend is en blijft het aangenaam.

Er stond een aardige westenwind op het Braassemermeer. Ton Wesselius maakte de foto.
Deze foto werd gemaakt door Peter van Lindenberg. op het Markermeer.

De windverwachting voor vandaag en morgen voor watersporters:

Vandaag waait de wind uit het zuiden, later uit het zuidwesten en is over land matig met 10 tot 12 knopen. Aan zee is de wind aanvankelijk matig tot vrij krachtig met 15 tot 17 knopen. De windvlagen komen boven de 20 knopen uit met aan zee zo’n 26 knopen.

Aan zee neemt de golfhoogte vanmiddag toe naar (bijna) 1 meter en dan vooral in het noordwesten. Bron: meteorologix

Morgen wordt de wind geleidelijk west. Over land neemt de wind toe naar 13-14 en aan zee naar 17-18 knopen. De windvlagen nemen toe naar 20 tot 22 knopen.

Deze mooie foto werd ook gemaakt door Ton Wesselius.

Voor deze zondag wil ik het hierbij laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de diverse weerkaarten voor de Lage Landen. Voor nu een mooie zondag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 617 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier