Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De laatste week van de meteorologische winter heeft toch nog wat winterse trekjes in petto. De komende dagen stroomt polaire lucht naar onze streken en vanwege een ijskoude bovenlucht van rond de -38 graden, is kans op buien die van hagel, natte sneeuw en onweer vergezeld kunnen gaan. Woensdag en donderdag wordt het niet warmer dan 6-7 graden en tijdens buien is het enkele graden kouder. Rond het midden van de week is in de nacht ook kans op vorst. Zowaar wat winterse trekjes dus. 

winterse trekjes
veel bewolking en nat. Het is het weerbeeld de laatste dagen. Jolanda Bakker maakte de foto.

Wederom bewolkt en regenachtig

Vandaag geen winterse trekjes. Het is bewolkt en vanochtend gaat het vanuit het zuidwesten af en toe licht regenen en motregenen. In het noordoosten is het eerst nog droog met wellicht nog een fraaie zonsopkomst. Vanmiddag is het bewolkt en vanuit het noordwesten gaat het enige tijd harder regenen. In het midden en zuiden gaat het pas aan het eind van de middag en vanavond harder regenen en tot die tijd valt soms wat regen, maar is het ook vaak wat droger.

De zwakke tot matige zuiden- tot zuidoostenwind neemt toe en wordt zuidwest. Vanmiddag waait het vrij krachtig boven land en krachtig tot hard in de kustgebieden. Aan zee kan de zuidwester stormachtig worden, windkracht 8. Verder zijn aan zee zware windstoten mogelijk van 90-95 km/uur. In de kustgebieden komen zware windstoten voor van 75-90 km/uur en boven land van 60-70 km/uur. De temperatuur stijgt naar 10 tot 12 graden. Alleen in het noordoosten blijft het kwik net onder de 10 graden.

Vanavond trekt een gebied met intensieve regen over het land naar het zuidoosten. Na passage nemen de neerslagkansen weer af, maar helemaal droog wordt het niet met nog enkele buien. Pas in de loop van de nacht nemen de neerslagkansen af en klaart het op. De temperatuur daalt naar 5-6 graden.

Toenemende kans op winterse trekjes

Morgen wisselen zon, stapelwolken en buien elkaar af. Vanwege een steeds kouder wordende bovenlucht, op 500 hPa gaat het kwik onderuit van -26 graden in de ochtend naar -35 graden aan het begin van de avond, kunnen deze buien steeds vaker vergezeld gaan van hagel, natte sneeuw en onweer. De temperatuur stijgt naar 8 graden in het noorden en naar 10 in het zuiden. Tijdens stevige buien is het slechts een graad of 3. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is matig tot vrij krachtig en aan zee en bij de Wadden krachtig tot hard, windkracht 4 tot 7.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag trekken flinke (winterse) buien over het land. De kans op (natte) sneeuw neemt daarbij duidelijk toe en mogelijk wordt het hier en daar (kortstondig) wit. De temperatuur daalt naar 0 tot 2 graden en aan de grond kan het licht vriezen. Er is dan ook kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten.

In het noorden van het land was het een stuk rustiger. Bij Jannes Wiersema was het een tijdlang windstil, terwijl het in Zeeland stormde, windkracht 9-10.

Woensdag wordt het niet warmer dan 6-7 graden. Overigens zijn dat hele normale temperatuur voor eind februari, maar het is een tijd geleden dat we een normale temperatuur hadden. Het weerbeeld bestaat uit een mix van zon, wolken en buien. De bovenluchttemperatuur op zo’n 5 km hoogte (500 hPa-vlak) is -38 graden en veruit de meeste buien zijn winters met hagel, natte sneeuw en soms een klap onweer. Tijdens stevige buien is het maar een graad of 2 en kortstondig kan het (weer) wit worden. De wind waait matig tot krachtig uit het westen tot noordwesten en voor het gevoel is het koud.

Donderdag komt het nog tot enkele buien, maar omdat de bovenlucht opwarmt neemt de kans op winterse neerslag bij de buien af. De temperatuur stijgt naar 6-7 graden.

De pluim voor de komende dagen met daarin de hoofdberekeningen van de diverse modellen. Bron: meteologix.com

Eind van de week weer iets zachter

Vanaf vrijdag blijft het wisselvallig met elke dag regen en ook aanhoudend veel wind. De temperatuur wordt iets hoger en stijgt naar 7-8 graden in het noorden en naar 9, lokaal 10 in het zuiden. Daarmee is het weer wat zachter dan gebruikelijk voor de tijd van het jaar. Zondag begint de meteorologische lente, maar voorlopig zit lenteweer ook niet in de verwachting. Sterker nog: het kwik blijft waarschijnlijk nog lange tijd onder de 10 graden.

Aad Hogenboom maakte deze foto gistermiddag met de naderende opklaringen.
Meteo Nederland maakte deze foto in Friesland.

Stuur gerust foto’s in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter @Alpenweerman.

Veel regen is er weer gevallen in deze toch wel kletsnatte februari. Ton Wesselius maakte de foto.

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 1.095 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier