Advertentie 

Weersverwachting vandaag

Allereerst wens ik iedereen, mede namens alle collega’s van Alpenweerman, een weergaloos en bovenal gezond 2019 toe. Het nieuwe jaar is zacht begonnen met veel bewolking. De komende dagen gaat het kwik omlaag, maar vandaag is dat nog niet het geval.

Na de passage vanochtend van een zwak koufront met hier en daar wat lichte regen, komt vanmiddag vanuit het noorden de zon tevoorschijn. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 8 en 10°, alleen in de hogere delen van België wordt het niet warmer dan een graad of 4.

De aanvankelijk zwakke tot matige westenwind draait naar noordwest en neemt toe naar matig tot vrij krachtig over land, windkracht 4 tot 5. In de westelijke kustgebieden wordt de wind krachtig tot hard en op de Wadden zelfs stormachtig, windkracht 8 met kans op zware windstoten van 80 tot lokaal 90 km/uur. We waaien het nieuwe jaar in!

Namens het hele team van Alpenweerman wensen we iedereen een gelukkig en gezond 2019. De foto werd gemaakt en ingestuurd door Albert Thibaudier.
De zon kwam er hier en daar aan te pas en Jolanda Bakker maakte toen deze foto.
Ook bij Ton Wesselius klaarde het op in Roelofarendsveen.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog, al is er langs de kust wel een enkele bui mogelijk. De noordwestenwind waait onverminderd matig tot vrij krachtig over land, krachtig tot hard aan zee en stormachtig op de Wadden. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 2 en 4°, alleen in het zuidwesten en langs de Belgische kust wordt het niet kouder dan een graad of 5-6.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Weerpraatje

Op de weerkaart hierboven zien we dat het hogedrukgebied Ignatius naar het noordwesten is uitgebreid en verbinding maakt met een hoog vanuit de regio IJsland. De druk in de kern is vandaag 1041 en zal komende nacht en morgen 1045 hPa worden met de kern ter hoogte van het Isle of Man in de Ierse Zee. Tussen dit hoog en het lagedrukgebied Zeetje stroomt geleidelijk koudere lucht naar onze streken. Omdat de lijnen van gelijke druk dicht bij elkaar liggen, neemt de wind duidelijk in kracht toe en waaien we dus letterlijk het nieuwe jaar in.

Bij Jannes Wiersema kwam in het hoge noorden ook de zon tevoorschijn.

Gisteren, oudjaarsdag, was het bewolkt, maar hier en daar scheen ook even de zon. Uit de bewolking spetterde het lokaal wat. De westenwind was zwak tot matig en de temperatuur steeg naar 9 tot 11°. De hoogste temperaturen waren voor Westdorpe met 10,8 en Schiphol en Berkhout met 10,9°.

Na een op weergebied rustige jaarwisseling met in de zuidelijke helft wat nevel en mist door kruitdampen, is het op deze nieuwjaarsdag aanvankelijk grijs en bewolkt. Op de passage van een koufront valt vanochtend hier en daar wat lichte regen, maar na frontpassage wordt het droog en gaat de zon geregeld schijnen. De temperatuur stijgt naar 8 tot 10° en de naar noordwest draaiende wind neemt flink in kracht toe.

De verwachte weerkaart voor donderdag volgens GFS. Bron: wetterzentrale.de

Aan de oostflank van het krachtige hogedrukgebied Ignatius wordt morgen en ook donderdag koelere, polaire lucht aangevoerd. De zon schijnt daarbij geregeld, maar er zijn ook wolkenvelden en heel lokaal is een bui niet uitgesloten. De middagtemperatuur komt morgen uit op 6 tot 8 en donderdag op 5 tot 7°. In de nacht en vroege ochtend naar zowel donderdag als naar vrijdag kan het in het binnenland licht vriezen.

De dalende temperaturen zaten al een tijdje in de verwachting en de verwachting was lange tijd onzeker. Helaas voor winterliefhebbers wint (weer) de zachte oplossing en gaat de kou aan onze neus voorbij. Ten oosten van onze streken wordt het wel duidelijk kouder. Een glijbaan van koude, arctische lucht stroomt van Fins Lapland over de Baltische Staten naar het oosten van Duitsland, Polen, Tsjechië en Oostenrijk. De oostelijke Alpen krijgen dus te maken met een vers pak sneeuw. Verder naar het westen is het minder koud en ook droger.

De verwachte weerkaart voor vrijdag volgens UKMO. Bron: wetterzentrale.de

Het hogedrukgebied trekt later in de week langzaam weer naar het zuiden en ligt vrijdag, met een kerndruk van 1045 hPa, boven het zuiden van Engeland. De stroming draait bij ons dus weer naar west tot noordwest. Rondom het hoog trekt een zwak warmtefront met wat lichte regen over onze streken en daarachter stroomt wederom zachte lucht over het land uit. De temperaturen gaan dan ook weer omhoog en ligt komend weekend tussen de 7 en 9°.

Over 10 dagen ligt het hogedrukgebied nog altijd boven de Britse Eilanden. Bron: wetterzentrale.de

Na het weekend blijft de positie van het hogedrukgebied ten westen van onze streken en dat is gewoonweg verkeerd om hier winterweer te krijgen. Ook de tiendaagse pluim hieronder laat dat beeld zien, al is de trend weer heel langzaam dalende. Door hogedrukinvloeden komt er ook geen westcirculatie met regen en wind, het blijft rustig en meest droog met tijdens opklaringen in de nacht wellicht een graadje vorst.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat het kwik de komende dagen dalende is. In het weekend gaat de temperatuur weer omhoog, maar volgende week is de trend weer langzaam dalende. Winterweer wordt de eerste 10 dagen van januari niet verwacht..

De laatste zonsondergang van 2018 werd vastgelegd door Jannes Wiersema.
Deze foto werd gemaakt door Trijntje van den Berg. Letterlijk de poort door voor een nieuw jaar…

Dit was het weer voor deze eerste januari. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de diverse weerkaarten. Voor nu een mooie nieuwjaarsdag en graag tot morgen.

Wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

 • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 873 times, 1 visits today)

4 Reactie op “Lage Landen – Kwik omlaag, maar winter ver weg!”

 • Bertil Blaas
  1 januari 2019 at 07:41

  Dag Rico en alle medewerkers van het Alpenweerman team,
  Ik wens u allen een goed voorspoedig en gezond 2019 toe.

  Groeten Bertil.

  • Rico Schröder
   1 januari 2019 at 11:29

   Dank Bertil,

   Van hetzelfde gewenst!

 • Alice
  1 januari 2019 at 10:36

  Goedemorgen Rico,

  Voor jou en alle mede-Alpenweermannen: Een mooi, gezond en succesvol 2019 gewenst!

  Hopelijk binnenkort een aankondiging dat Koning Winter zijn koffers aan het pakken is…..

  Hartelijke groet,
  Alice

  • Rico Schröder
   1 januari 2019 at 11:30

   Dank Alice,

   Jij ook een mooi jaar en laten we hopen dat we snel de winter kunnen aankondigen.

   Groet,
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier