Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Het frontensysteem behorende bij depressie Jessika trekt vandaag over de Lage Landen. Vanaf morgen gaan we volop profiteren van hogedruk en zeker later in de week gaat het kwik omhoog als het hoog (ruim) ten zuidoosten van onze streken ligt. In de loop van het weekend gaat het kwik mogelijk weer omlaag, maar volgende week wordt het weer warmer met zelfs kans op een nazomertje.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Flinke buien

De combinatie koude bovenlucht (-27° op 500 hPa-vlak) en relatief warm zeewater zorgde gisteren voor flinke buien. Lokaal gingen de buien gepaard met een klap onweer en hier en daar werd ook hagel waargenomen. Met het oplopen van de bovenluchttemperatuur nam het aantal buien gistermiddag weer af.

De temperatuur bleef laag en steeg nergens tot boven de 15 graden grens. De maxima lagen tussen de 12 en 14° en normaal mogen we begin oktober nog wel rekenen op een graad of 17-18. Vlieland noteerde 12,3 en Stavoren 12,4°. De ’toppers’ waren Woensdrecht en Gilze-Rijen met 14,2°. In België werd het 8 tot 15° met op de Mont Rigi 7,7 en in Zeebrugge 14,8°.

Het was een fraaie dag voor de weerfotografen. Joyce Derksen maakte deze foto.
Fraaie buienluchten in polaire lucht. Jannes Wiersema legde het weer mooi vast.
Debbie van Ooststroom maakte deze prachtige foto van de zonsopkomst.
Er waren ook regenbogen zichtbaar. Mijn echtgenote maakte deze foto.
Klaas Boersma maakte in Heerenveen ook een foto van een regenboog.
Johan Klos maakte deze prachtige foto op de eerste oktober.

Warmtefront zorgt voor (mot)regen

Het weerbeeld op deze dinsdag wordt bepaald door een frontensysteem behorende bij depressie Jessika. Het is bewolkt en een gebied met lichte regen en motregen trekt van noordwest naar zuidoost over het land. Vanmiddag nemen de neerslagkansen vanuit het westen weer af en met een beetje geluk komt in het westen en noorden ook nog de zon tevoorschijn.

De wind is matig, aan zee krachtig en bij de Wadden zelfs hard, windkracht 7 en waait aanvankelijk uit het zuidwesten. Vanmiddag draait de wind naar west tot noordwest en neemt aan zee weer wat in kracht af. De temperatuur stijgt naar 13-14° in de oostelijke helft en naar 15-16 in het westen. Langs de Belgische kust kan het 17° worden, terwijl het in de hogere delen van België niet warmer wordt dan een graad of 10-11.

Vanavond is er in de zuidelijke helft van de Lage Landen nog kans op wat lichte regen en motregen. Elders is het wisselend bewolkt met kans op een bui. De temperatuur daalt naar een graad of 8 in opklaringsgebieden en naar 10 tot 12 in het westen en (bewolkte) zuiden.

Geregeld zon

Morgen zijn er wolkenvelden, maar geregeld schijnt ook de zon. In de noordoostelijke helft is lokaal nog een bui mogelijk, elders blijft het droog. De wind waait uit het noordwesten en meest matig, maar in de noordelijke helft waait de noordwester eerst nog vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6.

De temperatuur stijgt naar 15-16°, maar in het noordelijk kustgebied en op de Wadden blijft het kwik steken bij een graad of 14. Ook in de hogere delen van België blijft het kwik achter met temperaturen van 11-12°.

De verwachte weerkaart voor donderdag met hogedruk over onze streken. Bron: meteologix.com

Kwik loopt weer op

Donderdag en vrijdag ligt het hogedrukgebied ruim ten oosten van onze streken boven het Europese vasteland, maar het houdt een uitloper tot over onze streken. De stroming komt donderdag uit het zuidwesten, vrijdag uit het zuiden en het kwik loopt weer op.

Donderdag wordt het 17-18 en vrijdag kan het in het zuiden 19, lokaal 20° worden. Het weerbeeld kenmerkt zich door wolkenvelden met donderdag nog kans op een bui. Vrijdag lijkt het droog te blijven met dan ook meer zon.

Zaterdag verschijnt er een lagedrukgebied boven onze streken. Bron: meteologix.com

Zaterdag verschijnt er een depressie boven onze streken, maar het is nog niet helemaal duidelijk wat dit systeem gaan betekenen voor ons weekendweer. Het Europese weermodel houdt het zaterdag overdag nog droog met flink wat zon en temperaturen rond de 20-21°. In de avond volgen buien en afkoeling en dat kunnen we weer mooi zien aan onderstaande temperatuurpluim.

We kunnen ook zien dat de temperatuur na het weekend weer gaat oplopen met zelfs kans op een nazomertje vanaf volgende week woensdag.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat het weer mooi zien. De komende dagen gaat het kwik omhoog naar temperaturen rond de 20° op zaterdag. Daarna gaat de temperatuur weer omlaag, maar volgende week gaan we weer omhoog en komen we weer in de buurt van de 20° uit.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker. Jolanda is tijdelijk uitgeschakeld door een val en wij wensen haar vanaf deze plek heel veel sterkte toe!

Dit was het weer voor vandaag. Morgen zal Maarten het weerpraatje voor de woensdag verzorgen en Daan zal datzelfde vanuit een winters Spitsbergen doen voor de donderdag. Ik ben er vrijdag weer. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via mijn Twitter: @ricoschroder

Aad Hogenboom legde de zonsopkomst vast in Roelofarendsveen.

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 398 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer