klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: het hogedrukgebied Françoise ligt inmiddels boven het oosten van Europa, maar een nieuw hoog (Gisela) neemt de honneurs gelijk over. Een langgerekt warmtefront behorende bij depressie Till ligt over het noorden met enige bewolking en vanuit het zuiden komt heel langzaam het lagedrukgebied Uwe dichterbij en zal vanaf morgenavond zorgen voor onweerskansen.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD
het was prachtig weer gisteren met flink wat zonneschijn. Een mooie start van de fietsvierdaagse. De foto werd gemaakt door Martin Vye

Vandaag:
Gisteren waren er perioden met zon, maar er waren ook wolkenvelden en lokaal kwam het nog tot een bui. Veruit de meeste plaatsen hielden het droog en het werd 18-19° in het noorden en op de Wadden en 24-25 in het zuiden met in Westdorpe 25,2°.

Vandaag heeft het noorden van het land last van wolkenvelden en valt er aanvankelijk wat lichte regen vanwege de nabijheid van een warmtefront. Elders in den lande is het zo goed als droog met een afwisseling van wolkenvelden en flinke perioden met zon, maar heel lokaal is er ook een bui mogelijk. Veruit de meeste plaatsen houden het droog en er waait en zwakke tot hooguit matige wind uit richtingen tussen noordwest en noordoost.

De temperatuur is zomers en stijgt naar 20 tot 22° in het noorden van het land, naar 23 tot 25 in het midden en naar 26 tot lokaal 28 in het zuiden en zuidoosten. In België wordt het overal zomers en liggen de maxima tussen de 25° in de hogere delen en tussen de 26 en 28 elders.

Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen, maar ook nog wolkenvelden. Het blijft overal droog en waait er een zwakke tot hooguit matige oostenwind. De temperatuur daalt naar iets onder de 10° in het noordoosten en naar 13-14 in het zuiden en in België.

het was een prachtige zomerdag. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Morgen:
Morgen is het prachtig zomerweer met aanvankelijk volop zonneschijn. In de middag neemt vanuit het zuiden de bewolking toe en aan het begin van de middag is er in België en later ook in de zuidoostelijke helft van het land kans op enkele regen- en onweersbuien.

De wind waait zwak uit het oosten tot zuidoosten en de temperatuur gaat flink de hoogte in. In het noorden wordt het 24-25°, in het midden 27-28 en in het zuiden en zuidoosten 30°. In België wordt het overal zomers met 27 tot 30°.

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag komt het overal in de Lage Landen tot enkele regen- en onweersbuien. In de loop van de nacht wordt het droog en klaart het op. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 14 en 17°.

ook bij Jannes Wiersema een mix van wolken en zonneschijn

Komende dagen:
Vrijdag en zaterdag is en blijft het rustig zomerweer met flink wat zonneschijn. Vrijdag is er nog kans op enkele buien, maar zaterdag lijkt het weer droog te blijven. Wel neemt later op zaterdag de kans op regen en onweer weer toe. De temperatuur stijgt vrijdag naar 23 tot 28 en zaterdag naar 25 tot 31° en beide dagen zijn dit de maxima van noordwest naar zuidoost.

Zondag is er een grote kans op buien en zijn de maxima weer lager, maar de weermodellen weten nog niet precies hoe warm het wordt. Waarschijnlijk liggen de maxima tussen de 20 en 25°, maar bijvoorbeeld het ECMWF komt het hooguit 20° op de proppen.

de hoogtekaart (500 hPa-vlak) voor volgende week donderdag laat een westelijke stroming zien. Bron: wetteronline.de

Na het weekend lijkt lagedruk geleidelijk de overhand te krijgen en met een westelijke stroming neemt de wisselvallig toe met elke dag regen of enkele buien. De temperaturen blijven vanaf dinsdag waarschijnlijk weer onder de 20° en dat is allemaal weer goed zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De weerpraatjes zullen deze zomer wat korter zijn vanwege vakanties en het feit dat de batterij toch een keer moet worden opgeladen na elke dag een weerpraatje. Op deze manier kan er wel (nagenoeg) elke dag een vers weerpraatje verschijnen. Voor iedereen die de komende maanden op vakantie gaat, alvast een fijne vakantie.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met een nieuw weerpraatje. Voor nu een fijne dag en graag weer tot morgen.

de dag begon gisteren met een fraai kleurenspel. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 283 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer