Advertentie 

Algemene situatie:
Een klein hogedrukgebied zorgt vandaag voor een mooie vrijdag en het kwik gaat ook weer omhoog. Morgen loopt de temperatuur nog verder op tot boven de warme grens van 20° en schijnt geregeld de zon, maar het weerbeeld van zondag is niet om over naar huis te schrijven. Het regent dan met kans op onweer en het is weer merkbaar koeler. Na het weekend gaat de temperatuur opnieuw omhoog, maar later in de week is het kwik weer dalende.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: eerst regen, later geregeld zon
Nadat er gisteren een front passeerde met buiige regen en hier en daar ook onweer, was het gisteren overdag best aardig weer. De zon scheen geregeld, maar er trokken ook wolkenvelden over het land.

De temperatuur was wel duidelijk lager dan dat we de laatste tijd gewend waren en steeg naar waarden tussen de 13 en 19°. Terschelling noteerde 13,4 en Vlieland 13,6°. In het oosten werden de hoogste temperaturen gemeten met in Arcen 19,1 en in Nieuw-Beerta 19,4°, maar deze temperaturen werden in de voorgaande nacht nog gemeten.

We waren hard op weg, maar het decaderecord voor de eerste 10 dagen van mei is net niet gebroken. Dat blijft staan op 124,6 uur uit 2008. Gisteren kon geen 8, maar 5,9 uur op meetpunt De Bilt worden genoteerd en daarmee zijn we dit jaar uitgekomen op 122,5 uur. Overigens zijn we met dit aantal al een drietal mei maanden gepasseerd sinds 1901. Over de hele maand mei in 1983 scheen de zon bijvoorbeeld maar 103,8 uur.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm.
Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto met nog altijd flinke opklaringen.
Deze foto werd gemaakt door Joyce Derksen in Haalderen.
Prachtige foto van de Kasteeltuin van Neerijnen. Peter van Lindenberg maakte de foto.

Vandaag: perioden met zon
Op deze vrijdag zorgt een over onze streken trekkend hogedrukgebied voor een fraaie dag. De zon schijnt flink, maar vooral landinwaarts komen ook wolkenvelden voor. Het blijft droog en het wordt weer warmer dan gisteren.

De temperatuur loopt op naar 16-17° in het noordwesten en naar 20-21 in het zuidoosten en in grote delen van België. Op veruit de meeste plaatsen wordt het een graad of 18-19.

Vanavond zijn er nog opklaringen, komende nacht neemt de hoge bewolking toe, maar het blijft droog. Het wordt niet zo koud als afgelopen nacht, want de temperatuur daalt naar waarden tussen de 7 en 11°.

Morgen: geregeld zon en opnieuw warm
Morgen profiteren we ook nog van het hogedrukgebied en het blijft droog. De zon schijnt geregeld, maar er is ook vrij veel hoge bewolking.

De wind waait zwak tot matig uit het zuidoosten en de temperatuur loopt weer flink op met overal temperaturen boven de warme grens van 20°. Langs de kust en op de Wadden wordt het 21-22°, landinwaarts liggen de maxima tussen de 23 en lokaal 26° met de hoogste temperaturen in de zuidoostelijke helft en in Belgisch Limburg.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Na morgen: wisselvallig lenteweer
Zondag ziet het weerbeeld er weer heel anders uit. Vanuit het zuiden trekt buiige regen noordwaarts en daarbij kan het ook tot onweer komen. De wind draait van oost naar west en de temperatuur is weer duidelijk lager.

In het zuidwesten wordt het maximaal 13-14°, maar in het noordoosten kan het nog zo’n 18-19° worden.

De verwachte weerkaart voor woensdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Na het weekend is het (licht) wisselvallig lenteweer met naast geregeld zonneschijn elke dag ook kans op wat regen of enkele buien. De temperatuur stijgt aanvankelijk weer tot boven de 20°, maar later in de week gaat het kwik naar beneden.

UV-Index: 6
De kracht van de zon is in deze tijd vrij hoog. De UV-index is vandaag en de komende dagen weer 6. Een UV van 6 betekent matig en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 15 tot 20 minuten. Als je een huid hebt die zeer snel verbrandt dan kan het zelfs al na 10 minuten. Goed smeren is dan ook het advies!

Temperatuurpluim:

De pluim voor het midden van het land van de diverse ‘opers’ van diverse weermodellen. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen laat zien dat de temperatuur aanvankelijk gaat stijgen tot boven de 20°. Zondag gaat het kwik naar beneden, maar direct na het weekend wordt de grens van 20° wederom overschreden. Vanaf woensdag gaat de temperatuur weer naar beneden, maar richting Pinksteren weer langzaam omhoog. Het gaat dus op en af….

Prachtig weer om te zeilen. Ton Wesselius maakte de foto op het Braassemermeer.
Ook deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Speciaal voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
De wind waait vandaag zwak uit het zuidoosten met 3 tot 6 knopen. De windvlagen komen uit tussen de 7 en 9 knopen. De golfhoogte is 0,2 meter en de zeewatertemperatuur een graad of 13.

Morgen staat er iets meer wind met zo’n 9 knopen. De windvlagen halen de 10 tot 12 knopen. De golfhoogte is 0,3 meter en de temperatuur van het water 13°.

Suzanne Vermulm maakte deze prachtige foto.

Dit was het weer voor vandaag. Maak er een mooie vrijdag van en graag weer tot morgen voor een vers en nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we dit jaar ook nog eens de snelste stijger!

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 176 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier