Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Het ziet er naar uit dat het geblokkeerde weerpatroon, dat eigenlijk al maandenlang standhoudt, vanaf halverwege komende week voor langere tijd wordt onderbroken. Tussen hogedruk ten zuiden en depressies ten noorden van onze streken komt een westcirculatie opgang en een dergelijk weerpatroon staat garant voor wisselvallig weer met geregeld de passage van een regengebied en niet in de laatste plaats de aanvoer van zachte lucht.

Zachte lucht hebben we momenteel nog niet, want met een oostelijke tot noordoostelijke stroming wordt, aan de zuidflank van het hogedrukgebied Dominik, nog altijd koude continentaal polaire lucht aangevoerd die in de onderste regionen vochtig is. Het is dan ook veelal grijs en kil met temperaturen enkele graden boven nul. Alleen bij nachtelijke opklaringen kan het gaan vriezen en dat is het geval in de nacht naar dinsdag en naar woensdag. Komende nacht blijft het kwik dan ook boven nul.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Grijs, in het noorden ook wat zon

Gisteren kwam in het noorden van het land de zon nog 1-2 uur tevoorschijn, elders was het grijs en bewolkt en bleven de gordijnen gesloten. In het zuiden en oosten van het land kwam het tot wat lichte regen en dat leverde in Schinnen 4 en in Sittard en Winterswijk 3 millimeter op.

De temperatuur steeg naar 3 tot 5° met in Arcen 2,5 en in Twenthe en Eelde 2,6°. De Bilt kwam uit op 3,5° en de toppers waren Westdorpe en Maastricht met respectievelijk 5,2 en 5,4°. In België, waar op de hogere toppen wat sneeuw viel, steeg het kwik naar 4 tot 8° met in Elsenborn 4,0 en in Zeebrugge 8,0°.

Op de Mont Rigi in de Hoge Venen in het veengebied “Fagne de la Poleûr” op een hoogte van 670 meter viel gisterochtend enige sneeuw. Bron: RMI
een mooie ijsvloer na een koude nacht in Roodeschool. Helaas zet het winterweer niet door.
Ook deze foto werd gemaakt en ingestuurd door Jannes Wiersema.
In het overgrote deel van het land was het grijs en kil. Trijntje van den Berg maakte deze foto.
Grijs en grauw bij Ton Wesselius in Roelofarendsveen.
Ook bij Jolanda Bakker in Zevenhuizen een grijze grauwe dag.

Grijs en kil

Het is ook op deze zondag grijs en kil. In het noordoosten van het land valt eerst nog wat lichte regen, elders is en blijft het droog. Er waait een zwakke tot matige en later op de Wadden een vrij krachtige noordoostenwind en de temperatuur stijgt naar 4-5°. In het zuidoosten en hier en daar in België wordt het een graad of 6.

Vanavond en de komende nacht is en blijft het bewolkt. In het zuiden en met name in België neemt de kans op wat lichte regen weer toe. De temperatuur blijft ruim boven nul met temperaturen tussen de 2 en 4°.

Weinig verandering

Morgen verandert er heel erg weinig. Met een vrij koude oostelijke stroming worden wederom veel wolken aangevoerd en over de zuidelijke helft van de Lage Landen en dan met name over België valt af en toe wat lichte regen.

Het is vrij koud voor de tijd van het jaar met een middagtemperatuur van zo’n 5-6° en er waait een zwakke tot matige noordoostenwind.

Dinsdag is het nog te koud voor de tijd van het jaar. Bron: meteologix.com

Vanaf woensdag wisselvallig en zachter

Dinsdag zien we al het één en ander veranderen op de weerkaart. Het IJslandse hogedrukgebied verzwakt en trekt naar het zuidoosten. Het maakt nog wel verbinding met een hoog boven het Iberisch Schiereiland en we komen tijdelijk in een soort niemandsland terecht.

De wind waait uit het oosten tot zuidoosten en is zwak tot hooguit matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 3-4, in het zuiden en in België naar 5°.

De verwachte weerkaart voor woensdag. Bron: meteologix.com

Woensdag waait de wind uit het zuiden tot zuidwesten en neemt flink in kracht toe op de nadering van een omvangrijk Atlantisch lagedrukgebied. Het is bewolkt en er valt enige tijd regen op de passage van een warmtefront. De temperatuur loopt op naar 7° in het noordoosten en naar 10 in het zuidwesten.

Donderdag is het in grote delen van Europa ‘alweer’ te warm voor de tijd van het jaar. Bron: meteologix.com

Donderdag valt er opnieuw enige regen en zitten we duidelijk in zachte lucht na de passage van het warmtefront. De dubbele cijfers worden weer uit de kast gehaald met temperaturen van 11 tot 13°.

Lagedruk ten noorden en hogedruk ten zuiden. Niet de combinatie die we in de winter willen hebben… Bron: meteologix.com

Vanaf vrijdag lijken we vertrokken voor een periode met een westcirculatie. Tussen de Britse Eilanden en Groenland is de luchtdruk laag en bij de Azoren en het zuiden van Europa hoog.

In onze streken hebben we dan een westelijke stroming met regelmatig de passage van frontale systemen, gevolgd door ruggen van hogedruk. Het weerbeeld wordt dan ook wisselvalliger, maar of er wat aan de droogte wordt gedaan moet worden afgewacht.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat het bovenstaande weer mooi zien. Tot en met dinsdag wordt het niet veel warmer dan een graad of 5, maar vanaf woensdag gaat het kwik omhoog. Het wordt enkele dagen zo’n 11 tot 13°, maar vanaf vrijdag gaat het kwik weer wat omlaag. Vanaf volgende week zondag nemen de temperatuursverschillen toe.

Bij Jannes Wiersema begon de dag koud met lichte vorst.

Dit was het voor deze zondag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor een verse en nieuwe blik op de diverse weerkaarten. Fijne zondag en tot morgen!

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.116 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer