Advertentie 

Algemeen: zeer koude nachten, maar overdag prima weer
Onder aanvoering van het hogedrukgebied Querida koelt het in de nachten zeer sterk af. Op normale waarneemhoogte kan het lokaal 5° vriezen en aan de grond zijn temperaturen rond de -10 mogelijk. Het hoog trekt de komende dagen zuidwaarts en vervolgens naar het westen. Vanaf vrijdag kunnen storingen ons weer bereiken en komend weekend is het dan ook licht wisselvallig. Na het weekend lijkt het wisselvalliger te worden.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: zon, wolken en enkele (winterse) buien
Het was gisteren een hele aardige dag met flink wat zon, maar ook enkele buien. Deze buien waren, vanwege een ijskoude bovenlucht, winters van karakter en gingen gepaard met hagel, smeltende sneeuw en lokaal ook onweer. Zoals gezegd scheen ook de zon en overal kon tussen de 6 en 10 uur zonneschijn worden genoteerd.

De noordwestenwind werd noordoost en was matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee en de temperatuur, steeg naar 8 tot bijna 12°. Hoek van Holland en Arcen noteerden maximaal 11,6°. In België lagen de maxima tussen de 6 en bijna 12° met in Kleine-Brogel ook maximaal 11,6°.

prachtig weer boven de tulpenvelden. De foto werd gemaakt door Jannes Wiersema
Jolanda Bakker maakte deze fraaie foto van de fotogenieke lucht.

Vandaag: flinke perioden met zon
Na een koude en heldere nacht met op uitgebreide schaal lichte en aan de grond matige vorst (regio Twenthe -9°), zijn er vandaag flinke perioden met zon. De wind waait zwak tot matig uit het noordoosten en de temperatuur is erg laag voor de tijd van het jaar en stijgt naar maximaal 8-9°. Alleen in het westen van België zijn de dubbele cijfers nog mogelijk.

Vanavond en de komende nacht is het opnieuw vrij helder en bij een zwakke geleidelijk naar zuid draaiende wind daalt de temperatuur opnieuw flink. Op veruit de meeste plaatsen gaat het licht en lokaal zelfs matig vriezen met temperaturen die lokaal onderuit gaan naar waarden rond de -5°. Aan de grond zijn nog lagere temperaturen mogelijk die zelfs richting de -10° gaan. Denk dan ook opnieuw aan de vorstgevoelige plantjes.

de winterse buien gaven wel prachtige wolkenformaties. Deze foto werd gemaakt door Sjef Kenniphaas.
Ook deze prachtige foto van het weerbeeld van gisteren werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Morgen: flinke perioden met zon, maar ook wolkenvelden
Morgen zijn er wolkenvelden, maar er zijn ook zeker weer flinke perioden met zon. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige west tot zuidwestenwind. De temperatuur stijgt naar 10-11° aan zee en naar 12 elders.

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige zuidwestenwind. Het wordt niet meer zo koud, want de temperatuur daalt naar een graad of 4 in het oosten en naar 7° in het westen van het land.

de weerkaart voor aanstaande zaterdag volgens ECMWF. Bron: Tropicaltidbits.com

Vrijdag en het weekend: licht wisselvallig
Vrijdag schijnt geregeld de zon, maar in de middag is er in het binnenland ook een buienkans. De temperatuur is tijdelijk hoger en stijgt naar 11° in het noordwesten en 16 in het zuidoosten en in delen van België.

In de nacht naar zaterdag gaat het regenen en zaterdag overdag draait het om buien. Geregeld schijnt ook de zon en het wordt van noord naar zuid 9 tot 12°. In België kan het nog 12 tot 14° worden.

Zondag schijnt ook geregeld de zon, maar opnieuw komt het tot buien. De temperatuur stijgt opnieuw naar 9 tot 12° van noord naar zuid.

de weerkaart voor volgende week woensdag volgens ECMWF. Bron: Tropicaltidbits.com

Lange termijn en pluim: wisselvallig en vrij koud
Na het weekend neemt vanaf dinsdag de wisselvalligheid duidelijk toe en ook de temperaturen blijven veel te laag voor de tijd van het jaar. Normaal is het in de laatste decade van april een graad of 15, maar aan dergelijke temperaturen komen we volgende week niet.

De eerste verwachting voor Koningsdag is geregeld zon, maar ook buien en een middagtemperatuur van slechts 9 tot 12° in den lande. Voor het midden van het land, pluim hieronder, worden slechts maxima tussen de 7 en 11° verwacht.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

April 2017: na warme start toch te koud?
Na alle warmte eerder deze maand is deze aprilmaand tot nu toe nog 1,2° te warm, maar voorlopig wordt er geen warmte meer verwacht. Gezien deze verwachting wordt het zeer waarschijnlijk een te koude maand. Volgens de laatste berekeningen gaan we namelijk uitkomen op 8,7 of 8,8° gemiddeld. Normaal (periode 1981-2010) is de gemiddelde temperatuur in april 9,2°, maar kijken we naar wat normaal was in de periode 1971-2000 dan is dit helemaal niet zo bijzonder. Het gemiddelde bedroeg over genoemde periode namelijk 8,3°…

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijkt Daan weer verder naar de ontwikkelingen voor de rest van deze april en de aanloop naar Koningsdag en ik ben er vrijdag weer. Ik zou zeggen: blijf het volgen, vertel het verder en breng iedereen op de hoogte van het dagelijkse weerpraatje voor de Lage Landen.

gans met jongen. De foto werd gemaakt door Fijja Schröder

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook de rest van het jaar gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

summer or winter, be prepared!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 223 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier