Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemene situatie: dankzij een toenemende depressieactiviteit boven de noordelijke Atlantische Oceaan, heeft het westen van Europa te maken met een westelijke stroming. Waar het gisteren nog zo goed als droog was onder een rug van hogedruk, daar heeft later vandaag en morgen depressie Querida meer invloed.

De weerkaart voor vandaag. Bron: KNMI

Gisteren was het overwegend grijs, alleen in het noorden van Nederland liet de zon zich zien. Lokaal viel er wat lichte (mot)regen. De zuidwestelijke wind was boven land zwak tot matig, in de kustgebieden soms (vrij) krachtig. De maximumtemperaturen liepen uiteen van 21 graden aan de kust tot 24 graden in het oosten. In de avond klaarde het vanuit het zuidwesten uit langzaam op.

In Rotterdam begon de dag gisteren grijs maar droog. De foto werd ingezonden door Johan Klos.
Bij Martin Vye was er sprake van een enkele opklaring.
Dit mooie contrastverschil werd vastgelegd door Ton Wesselius.

Vandaag: warmer
Na een vrij heldere nacht begint de dag op de meeste plekken zonnig, al wordt het in het westen vrij snel bewolkter. Onder aanvoer van nog steeds een zuidwestelijke stroming wordt het warmer dan gisteren. De temperatuur loopt op naar een graad of 22 in de kustgebieden. In het binnenland, waar de zon het meest te zien zal zijn, stijgt de temperatuur gemakkelijk naar graad of 26. In het uiterste zuidoosten wordt het lokaal 28 graden.

Hoewel het in vanmiddag aanvankelijk op de bewolktere plekken nog even op kan klaren, wordt het tegen het eind van vanmiddag en vanavond op steeds meer plekken bewolkt. In het zuidwesten kan een onweersbui voorkomen. In de loop van vanavond/vannacht trekt een koufront van west naar oost over de Lage Landen, waarbij het eventjes stevig kan regenen en lokaal een klap onweer voorkomt.

Er staat aanvankelijk een zuid tot zuidwestelijke wind, in de avond draaiend naar west. De windkracht is 3 a 4 beaufort, aan de noordwestkust mogelijk ook (vrij) krachtig.
Morgen wisselen zon en wolkenvelden elkaar af en vallen er nog enkele buien. In de middag wordt het van het westen uit steeds zonniger. We zitten dan wel in een duidelijk koudere luchtmassa, de maximumtemperatuur loopt namelijk uiteen van een graad of 20 in de kustgebieden tot 23 graden in de meer centrale delen van de Lage Landen. De windrichting varieert en is aanvankelijk meest zwak, maar draait later naar het westen en neemt dan ook iets in kracht toe.

Maar toch was het weerbeeld overwegend bewolkt. Ook deze foto werd door Martin Vye gemaakt.

Het weekend
In het weekend hebben we dan weer te maken met een (zwakke) rug van hogedruk vanaf de Azoren. Omdat deze niet heel erg zuid-noord, maar meer west-oost georiënteerd is, zal er niet hele warme lucht onze kant op komen. Desondanks loopt de temperatuur in het weekend enkele graden op ten opzichte van de vrijdag. Zon en wolkenvelden wisselen elkaar af en met name op zondag is er kans op een enkele bui door een afgesnoerd lagedrukgebiedje dat dichterbij komt.

Het blauw omcirkelde laagje komt onze kant op waardoor de kans op bewolking en een bui toeneemt. Bron: GFS/Wetterzentrale

Volgende week: straalstroom zorgt voor onzekerheid
De verwachting voor volgende week is nog vrij onzeker. Zowel het Europese als Amerikaanse model worstelen nog een beetje met de verwachtingen. Het hangt allemaal af van de positie die de straalstroom in gaat nemen. Neemt de straalstroom een meer noordelijke route, dan zorgen uitlopers van hogedruk boven de Azoren voor vrij rustig zomerweer zonder neerslag. Valt de straalstroom zuidelijker uit, dan gaan depressies vanuit het noordwesten zich met ons weerbeeld bemoeien en zullen we met koelere, regenachtige en winderige situaties te maken krijgen.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. In het weekend stijgt de temperatuur met enkele graden
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. In het weekend een kleine kans op een bui, met name op zondag.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI. Na de zaterdag wordt het bewolkter

Bedankt voor het lezen, vanuit een fris Spitsbergen wens ik u een fijne dag en graag weer tot morgen!

Deze foto werd gemaakt door Albert Thibaudier.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 538 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer