Algemene situatie:
Het is vandaag uitermate rustig winterweer tussen enerzijds het Azorenhoog en boven Rusland het hogedrukgebied Dino. In de rustige atmosfeer kon en kan de temperatuur tijdens de nachtelijke uren flink dalen en we kunnen dan ook spreken van de koudste fase van deze winter (tot nu toe…). Veel hebben we daar natuurlijk niet voor nodig, maar toch… Deze koude fase duurt tot in het weekend, want volgende week stelt de nachtelijke vorst niet veel meer voor en overdag liggen de maxima dan ruimschoots boven nul.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het in het overgrote deel van de Lage Landen prachtig weer met volop zonneschijn. Over het oosten van België en het zuidoosten van Nederland zat meer bewolking en daaruit viel soms wat lichte sneeuw.

De temperatuur, die in de nacht daalde naar waarden tussen de -2 en -5°, steeg overdag naar waarden tussen de 0 en 2°. De meetpunten Twenthe, Ell en Maastricht noteerden maximaal 0,1°, terwijl Hoek van Holland uitkwam op 2,3°. In België lagen de maxima tussen de -3 en +3° met op de Mont-Rigi maximaal -2,9 en in Zeebrugge 3,2°.

Het was gisteren een prachtige winterse ochtend. De foto werd gemaakt door Lars van Meteo-Nederland.
Ook deze prachtige foto werd gemaakt door Meteo-Nederland.
Er ligt ijs op de ijsbaan van Zevenhuizen, maar je mocht er gisteren nog niet op. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Ook deze winterse foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Martin Vye.
De zon ging ook weer kleurrijk onder. Deze foto werd gemaakt door Aad Hogenboom.

Afgelopen nacht kon de temperatuur flink dalen en op veel plaatsen werd het dan ook de koudste nacht van deze winter. Eelde noteerde tot nu toe -8,3°. Aan de grond vroor het lokaal streng met in de duinen bij Wijk aan Zee -10,6 en in Eelde -10,3°.

Het is op deze woensdag wederom prachtig winterweer. Op veel plaatsen schijnt de zon volop, maar vanochtend komt het in de zuidelijke helft van de Lage Landen nog wat sluierbewolking voor. Later vanmiddag neemt in het westen de bewolking langzaam wat toe op de nadering van een zwak front, maar tot neerslag komt het niet.

Waaien doet het vandaag niet of nauwelijks uit het noorden tot noordoosten en de temperatuur stijgt wederom naar waarden tussen de 0 en 2°.

De verwachte maxima voor vandaag volgens het HirLam model. Bron: wetteronline.de

Vanavond en de komende nacht zijn er landinwaarts flinke opklaringen. In de westelijke helft komt meer bewolking voor vanwege het zwakke front en wellicht dat er direct aan zee een enkele sneeuwbui voorkomt. In het noorden en westen vriest het licht, elders matig met een temperatuur van -7, lokaal -8° en dan met name in het oosten en zuidoosten.

Morgen breidt een uitloper van het Azorenhoog zich over onze streken uit en maakt een brug naar het hoog boven Rusland. De as ligt nagenoeg over onze streken en daardoor is het opnieuw rustig en vrij koud winterweer.

Naast wolkenvelden zijn er morgen ook flinke perioden met zon en het blijft overal droog. De wind verlaat de koude oosthoek en wordt zuid tot zuidwest en is niet meer dan zwak. De temperatuur kan dan ook hoger worden en stijgt naar 3 tot 5°. In het westen van België en in Zeeland kan het lokaal een graad of 6 worden.

De verwachte weerkaart voor komende vrijdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

De brug tussen de beide hogedrukgebieden wordt vrijdag onderbroken. We krijgen namelijk later op de dag te maken met een koufront verbonden aan een depressie bij IJsland. Voor het front uit waait de wind nog uit het zuiden en dat betekent dat de neerslag, die in de middag pas in de (zuid)westelijke helft wordt verwacht, kan vallen in de vorm van sneeuw of smeltende sneeuw.

Veel neerslag wordt er overigens niet verwacht, maar hier en daar kan het even wit worden. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 1 en 5°, maar in de sneeuw is het enkele graden kouder.

De verwachte weerkaart voor komend weekend volgens EC. Bron: wetteronline.de

In het weekend profiteren we zaterdag weer van een uitloper van het Azorenhoog, zondag maakt een frontaal systeem behorende bij een IJslanddepressie met regen een eind aan het rustige en licht winterse weertype. De temperatuur stijgt naar een graad of 5-6, maar zondag kan het in het westen een graad of 8 worden.

De verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Volgende week krijgen we een zuid tot zuidwestelijke aanvoer van maritiem polaire lucht aan de oostflank van een groot lagedrukgebied. Van tijd tot tijd trekken er storingen over het land, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. De temperatuur ligt veelal rond of net boven de 5-6°.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat de temperatuur langzaam weer gaat stijgen. Aanvankelijk blijft het kwik nog onder de 5°, maar zaterdag tot en met dinsdag is het veelal een graad of 5. Vanaf volgende week woensdag lijkt het kwik verder op te lopen. De komende nachten vriest het in de nacht nog, vanaf het weekend daalt het kwik naar waarden rond het vriespunt.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land laat hetzelfde beeld zien. De komende dagen loopt de temperatuur geleidelijk wat op naar aanvankelijk een graad of 5. In de nacht en ochtend blijft het voorlopig vriezen. Later volgende week lijkt het nog wat zachter te worden en zodoende is het einde van het mini wintertje alweer in zicht…

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijkt Daan weer verder naar de ontwikkelingen op de diverse weerkaarten en ik ben er dan vrijdag weer. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen!

IJsvorming tussen de planten. De foto werd gemaakt door Joyce Derksen.
Let op de buitenkranen. De foto werd gemaakt door Debbie van Ooststroom.
De prachtige winterse foto werd gemaakt door Klaas Boersma.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

  • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 955 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!