Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

ALGEMENE WEERSITUATIE:
Het lagedrukgebied Husch op de Noordzee bepaald dit weekend ons weerbeeld. Husch trekt naar het zuidoosten en aan de achterzijde is met een noordelijke tot noordoostelijke stroming volgende week kouder weer op komst.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

GISTEREN:
De bewolking had gisteren de overhand en in het westen en noorden van het land viel wat lichte regen. Elders bleef het droog en kwam af en toe de zon tevoorschijn. In de zuidoostelijke helft scheen de zon nog 3 tot 5 uur, elders veelal 1 tot 2 uur. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 9 en ruim 12° met de hoogste temperatuur op Vlieland, want daar werd het 12,6°. In Vlaanderen lagen de maxima tussen de 8 en 11°.

naast wolkenvelden kwamen ook zonnige momenten voor. Deze prachtige foto werd gemaakt door Ben Saanen.
naast wolkenvelden kwamen ook zonnige momenten voor. Deze prachtige foto werd gemaakt door Ben Saanen.

VANDAAG:
Gisteravond en de afgelopen nacht was het bewolkt, regenachtig en een graad of 6. De regen is naar het noordoosten weggetrokken en op deze zaterdag schijnt geregeld de zon. Het komt ook tot enkele buien en in de noordelijke helft van de Lage Landen kan het bij die buien ook tot hagel en onweer komen. De bovenluchttemperaturen in het noorden gaan onderuit naar -31°, verder naar het zuiden zijn de temperaturen op het 500 hPa-vlak (ruim 5 km hoogte) met -26° minder laag. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar waarden omstreeks de 10, in het zuiden lokaal nog 11°.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en flinke opklaringen. In de kustgebieden komen aanhoudend enkele buien voor met kans op onweer en koelt het af naar een graad of 7. Landinwaarts is het droog met flinke opklaringen en liggen de minima tussen de 2 en 4° met kans op vorst aan de grond. In de Ardennen liggen de minima rond het vriespunt, elders in Vlaanderen minima tussen de 2 en 5° en ook aan de Belgische kust zijn de minima hoger.

MORGEN:
Morgen komt het in de ochtend in de kustgebieden tot enkele buien, in de middag komt het ook elders tot buien en vanwege een dalende bovenluchttemperatuur naar ongeveer -30° is er bij die buien kans op hagel en onweer. Tussen de buien door schijnt ook de zon. De zuidwestenwind draait naar noordwest en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 9 en lokaal 11°.

Morgenavond en in de nacht naar maandag is het wisselend bewolkt en komt het tot enkele buien. De temperaturen op ruim 5 kilometer hoogte liggen rond de -31° en met dergelijke temperaturen en een zeewatertemperatuur van 14° kunnen de buien gepaard gaan met hagel en onweer. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 1 en 3° boven het vriespunt met lokaal kans op vorst aan de grond en in combinatie met die buien is er dan ook kans op lokale gladheid.

ook Johan Klos maakte een fraaie foto van een meest bewolkte dag.
ook Johan Klos maakte een fraaie foto van een meest bewolkte dag.

MAANDAG:
Maandag draait de wind naar het noorden tot noordoosten en stroomt er koudere lucht onze kant op. De zon schijnt geregeld, maar het komt ook nog steeds tot buien en bij bovenluchttemperaturen van -31° is er aanhoudend kans op hagel en onweer. De temperatuur op leefniveau stijgt naar 6° in het noordoosten en naar 8 in de zuidwestelijke helft van de Lage Landen.

de verwachte temperaturen op ruim 5 kilometer hoogte volgens ECMWF voor aanstaande maandag.
de verwachte temperaturen op ruim 5 kilometer hoogte volgens ECMWF voor aanstaande maandag.

DE REST VAN DE WEEK:
Voorgaande dagen zag het ernaar uit dat het Azorenhogedrukgebied en een Scandinavisch hoog een verbinding met elkaar zouden aangaan, maar de nieuwste berekeningen laten deze alliantie niet toe. Sterker nog, een IJslands lagedrukgebied wurmt zich tussen deze hogedrukgebieden en gaat ons weer bepalen. Dinsdag draait het om buien, maar vanwege oplopende bovenluchttemperaturen neemt de kans op hagel en onweer bij deze buien af. De temperatuur stijgt naar 5° in het noordoosten en naar 8 in het zuidwesten en in Vlaanderen.

In de nacht naar woensdag gaat het vanuit het westen regenen en mogelijk wordt deze regen in de oostelijke helft voorafgegaan door sneeuw. In de Ardennen en Hoge Venen gaat het ook enige tijd sneeuwen. De temperatuur daalt in het westen naar een graad of 3-4, in de oostelijke helft kan de temperatuur dalen naar waarden dichtbij het vriespunt. Woensdag overdag valt er eerst regen, later komt het tot buien en ook donderdag komt het regelmatig tot enkele buien. De temperatuur stijgt woensdag naar een graad of 4 in het noordoosten en naar alweer een graad of 10 in het zuidwesten en in delen van Vlaanderen. Ook donderdag lijken we deze verdeling in temperatuur nog te hebben. Vanaf vrijdag lijkt het weer gedaan met het koude weer en dat zien we hieronder aan de temperatuurpluim.

lagedruk is komende week bepalend voor ons weerbeeld. Bron: ECMWF.
lagedruk is komende week bepalend voor ons weerbeeld. Bron: ECMWF.

TEMPERATUURPLUIMEN:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen laat zien dat het vandaag en morgen nog een graad of 10 wordt. Maandag zijn de maxima al duidelijk lager en dinsdag wordt het niet veel warmer dan een graad of 5. Vanaf woensdag nemen de verschillen tussen de modellen toe. Het Duitse model is het koudst met temperaturen onder de 5° en ook de Amerikanen blijven tot het eind van de week onder de 5°. Het Canadese en het Europese model gaan later op woensdag en in de nacht naar donderdag tijdelijk flink de hoogte in, maar vertonen daarna weer een daling. Uiteindelijk, daar zijn de weermodellen het wel over eens, is het volgende week weer afgelopen met duidelijk hogere temperaturen, maar dat is nog ver weg.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond dan zien we dat de leden die aan het ECMWF zijn gelieerd ook een dalende trend laten zien naar een graad of 6 op maandag en 4 op dinsdag. Woensdag kan het alle kanten op en ook daarna is de spreiding tussen de diverse leden zo groot, dat het alle kanten op kan. De komende dagen wordt het vanzelf duidelijk, maar zeker is dat het koud gaat worden.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land.

SNEEUWVERWACHTING ARDENNEN EN HOGE VENEN:
We kijken tot slot nog even naar de sneeuwverwachting voor de Ardennen en de Hoge Venen. Er ligt momenteel geen sneeuw, maar de komende dagen neemt de kans op sneeuw geleidelijk toe. Vooral buien die tijdens de nacht en ochtend vallen kunnen een tijdelijk sneeuwlaagje achterlaten, maar sneeuwval van betekenis wordt echter niet verwacht.

In de Ardennen en Hoge Venen is lokaal wat sneeuw mogelijk en deze sneeuw kan ook blijven liggen. Bron: Kachelmannwetter.com
In de Ardennen en Hoge Venen is lokaal wat sneeuw mogelijk en deze sneeuw kan ook blijven liggen. Bron: Kachelmannwetter.com

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen meld ik mij weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

kring om de zon, regen in de ton. Deze foto werd gemaakt door Martin Vye,
kring om de zon, regen in de ton. Deze foto werd gemaakt door Martin Vye,

Fijne zaterdag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 452 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier