Advertentie 

Algemene situatie:
Een warmtefront, behorende bij een depressie helemaal in de Barentszzee, trekt om het hogedrukgebied Anke heen en zorgt ervoor dat het morgen duidelijk zachter is dan deze koude zaterdag. De komende dagen is het dan vrij zacht, maar later volgende week lijken de temperaturen weer te dalen en is er zelfs kans op sneeuw. Kortom: het lijkt weer snel winters te worden.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het in een brede strook van Noord-Holland over Utrecht naar het zuidoosten over het algemeen grijs en bewolkt met nevel en mist. Zo nu en dan probeerde de zon te schijnen, maar echt zonnig werd het niet. Elders in den lande scheen wel de zon geregeld.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 2 en ruim 6° met in Gilze-Rijen maximaal 2,1 en op Vlieland en Terschelling een maximumtemperatuur van 6,6°. In België lagen de maxima tussen de -1 en 6° met lichte vorst in Hoog-België en 6,4 in Zeebrugge.

Deze prachtige foto van de zonsondergang werd gemaakt door Martin Vye.

Het is op deze zaterdag aanvankelijk grijs met op veel plaatsen laaghangende bewolking, nevel en mist. Vanuit het zuiden klaart het geleidelijk wat op en komt de zon tevoorschijn, maar in het noorden en noordoosten kon het wel eens de hele dag grijs blijven.

De temperatuur stijgt in de grijze gebieden naar waarden rond of iets boven het vriespunt. In het zuiden wordt het een graad of 3-4, alleen in het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden kan het 6° worden. In Hoog-België blijft het kwik de hele dag onder nul en bij dit alles waait een zwakke, geleidelijk toenemend tot matige, zuidwestenwind.

Afgelopen nacht heeft het, met uitzondering van het uiterste westen van Zeeland, licht tot hier en daar matig gevroren. Woensdrecht ging onderuit naar -5,3 en Gilze-Rijen naar -5,2°.

Vanavond neemt vanuit het noordwesten de bewolking toe en later volgt uit diezelfde hoek enige regen. De regen trekt komende nacht geleidelijk oost en zuidoostwaarts, maar omdat de temperaturen landinwaarts nog rond het vriespunt liggen is er kans op winterse neerslag in de vorm van sneeuw en wellicht ook IJzel.

Het ECMWF verwacht komende nacht in het binnenland enige sneeuw, gevolgd door regen. Bron: wetteronline.de

Met de regen stroomt ook zachtere lucht het land in, want de temperaturen lopen geleidelijk op. Aan het eind van de nacht ligt de temperatuur iets boven het vriespunt in het zuidoosten en al een graad of 8-9 in het westen en noordwesten.

Ook Jolanda Bakker maakte een schitterende foto van de zonsondergang.
Bij Ton Wesselius was het nevelig.

Morgen is het bewolkt en in de ochtend valt nog enige tijd regen. In de Ardennen en Hoge Venen valt geruime tijd sneeuw. Morgenmiddag komt het tot enkele buien, maar tussendoor schijnt ook nog even de zon.

De wind waait matig uit het westen tot noordwesten en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 6 in het zuidoosten en naar 10 in het noorden en westen van het land. In Hoog-België wordt het maximaal 1° boven nul.

De weerkaart voor woensdag met daarop een groot hogedrukgebied ten zuiden van onze streken. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Volgende week trekt het hogedrukgebied Anke geleidelijk van het zeegebied ten westen van Ierland naar het Europese vasteland. De kern komt ten zuiden van de Lage Landen te liggen en wel boven Frankrijk.

Aan de noordflank van dit hoog stroomt met een westelijke stroming zachte lucht onze kant op met temperaturen die maandag tot en met woensdag uitkomen op 9 tot 10°. Het weerbeeld kenmerkt zich door een mix van wolkenvelden en opklaringen en soms eens een bui.

De verwachte weerkaart voor donderdag met daarop een depressie die voor regen zorgt. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Donderdag krijgen we te maken met een depressie die over het Noordzeegebied naar het oosten trekt. De wind neemt flink in kracht toe en het gaat geruime tijd regenen. De temperatuur kon wel eens flink uitpakken naar waarden tussen de 10 en 12°, althans dat is de verwachting van het ECMWF.

de weerkaart voor eind volgende week volgens GFS. Bron: wetteronline.de

De Amerikanen (GFS) laten de depressie precies naar onze streken trekken en deze gaat vervolgens boven de Lage Landen rondtollen. De stroming draait naar het zuidoosten en daarmee stroomt koudere lucht binnen en kan de neerslag vallen in de vorm van (smeltende) sneeuw.

Kleine veranderingen in de koers van het laag zullen grote gevolgen hebben voor het weer in detail en dat kunnen we al zien aan beide berekeningen van zowel het ECMWF als GFS. Trekt de depressie ver ten noorden langs dan hebben we regen, trekt de depressie ten zuiden dan hebben we sneeuw en ook de wind kan nog een grote rol spelen.

De allerlaatste berekening van het Amerikaanse GFS  (dit weermodel wordt 4x per dag gedraaid) laat de depressie ten noorden langs trekken. Wij komen vrijdag dan aan de achterzijde van dit laag en de ijskoude bovenlucht ligt over onze streken. De neerslag valt in de vorm van  (smeltende) sneeuw.

Het ECMWF verwacht volgende week zaterdag ook sneeuw in onze streken. Bron: wetteronline.de

Overigens zakt bij ECMWF volgend weekend een nieuwe depressie af en dan neemt ook bij het Europese model de kans op sneeuw toe. Kortom: de komende dagen maar even afwachten welke kant we opgaan, maar het lijkt vrijwel zeker dat het zachte weer van de komende dagen maar tijdelijk is.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de belangrijkste weermodellen laat het weer mooi zien. Vandaag is het vrij koud en morgen is het duidelijk warmer. Volgende week is het aanvankelijk vrij zacht met een graad of 8-9, maar later in de week gaat de temperatuur weer naar beneden en komen we weer onder de 5° uit met dus mogelijk enige sneeuw.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat hetzelfde zien. Morgen is het duidelijk zachter dan vandaag. Daarna is het vrij zacht, maar vanaf vrijdag gaat het kwik snel naar beneden. Het ensemblegemiddelde daalt van 8-9° begin volgende week naar 4-5° vanaf volgend weekend.

De sneeuwpluim van het KNMI.

Op termijn is er kans op sneeuw, maar ook komende nacht kan er volgens een aantal leden verbonden aan het ECWMF wat sneeuw vallen. Volgende weekend neemt de kans op enige sneeuwval duidelijk toe.

Ook bij Suzanne Vermulm was het overwegend grijs.

Ardennen en Hoge Venen:
In Hoog-België, waar op de Mont-Rigi inmiddels al iets meer dan 10 centimeter ligt, blijft het de komende dagen licht winters. Vandaag blijft het droog met lichte vorst, morgen zorgt het neerslaggebied voor enige tijd sneeuw. Volgende week blijft het droog en dooit het licht, maar later in de week wordt het weer kouder met toenemende kans op nieuwe sneeuwval.

Op de Mont-Rigi ligt iets meer dan 10 cm. Bron: RMI

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie dag van, fijn weekend en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 743 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen – Na koude zaterdag, tijdelijk zachter. Volgend weekend wellicht weer winters”

 • Jan van soest
  2 december 2017 at 08:38

  Spannende tijden maar de trend is gezet volgens mij!
  Nu maar hopen dat de trend doorzet en dat Kerst mooi wit en koud wordt.
  Het monster WeihnachtsTauwetter kan volgende week gelijk terug naar Spanje!

  Fn wknd!

  • Rico Schröder
   2 december 2017 at 08:42

   Dag Jan,

   Het zijn zeker spannende tijden. De start van december is in ieder geval veelbelovend. Nu hopen dat dat inderdaad zo blijft. Laten we het ‘monster’ dit jaar maar niet benoemen..

   Ook een fijn weekend.
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier