Advertentie 

Algemene weersituatie: 
We gaan vandaag en feitelijk de komende week profiteren van het hogedrukgebied Brigitta. Dit hoog zorgt voor een koude winterweek met aanvankelijk veel zon, maar soms kan het ook wat grijs zijn met nevel, mist en vrij veel bewolking. Het is sowieso koud, want de temperaturen zijn te laag voor de tijd van het jaar, maar hoe koud het precies wordt hangt af van de daadwerkelijk postitie van het genoemde hogedrukgebied. Tot en met woensdag is er kans op ijsdagen en in de nacht kan het soms stevig vriezen. Kortom: winter!

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: mix van zon en wolken en hier en daar wat neerslag
Gisteren scheen geregeld de zon, maar er waren ook wolkenvelden en hier en daar kwam het tot een winterse bui. In het westen scheen de zon zo’n 1-2 uur, in het binnenland werd lokaal zo’n 6 uur zon gerapporteerd. In de zuidwestelijke helft van de Lage Landen had de bewolking de overhand en viel er enige tijd regen en (smeltende) sneeuw. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 1-2° in het oosten en zuidoosten en naar bijna 6 langs de westkust en op de Wadden. Hupsel noteerde maximaal 1,4, Ell 1,6 en Maastrichti 1,9°. Aan de andere kant van het land noteerden Hoek van Holland en Wijk aan Zee 5,6 en Terschelling 5,7°. In België lagen de maxima tussen de 1 en 5° met in Zeebrugge maximaal 5,1°. In de hogere delen bleef het licht vriezen met maxima op de Mont-Rigi en in Elsenborn van -2,1°.

een prachtige winterse foto van de zonsopkomst gisteren bij Ben Saanen.

Vandaag: fraaie winterdag
Het is op deze maandag fraai winterweer. De zon schijnt flink en het blijft nagegoeg overal droog. Aanvankelijk komt er in het midden en zuiden van de Lage Landen nevel en mist voor, maar dit is aan oplossing onderhevig, maar in het zuiden van het land en in België kan het nog lang grijs en bewolkt blijven. Uiteindelijk klaart het ook daar vanmiddag op. De niet meer dan zwakke wind gaat geleidelijk uit het oosten tot noordoosten waaien en de temperatuur blijft in het oosten en zuidoosten en in de oostelijke helft van België zo’n 1-2° onder het vriespunt. In het noorden en westen komt het kwik wel boven nul met maxima van zo’n 2-3, in het zuidwesten van de Lage Landen lokaal nog 4°.

Vanavond en de komende nacht zijn er naast wolkenvelden ook flinke opklaringen, maar hier en daar ontstaat in de uitermate rustige atmosfeer weer nevel en mist en het gaat overal vriezen. In Zeeland en in Westelijk Vlaanderen vriest het meest licht met minima rond de -3/-4°. Elders vriest het matig met temperaturen tussen de -6 en -8°. Boven gebieden met een sneeuwdek kan het zelfs streng vriezen met minima tot -11°.

het was gisteren ook al een rustige dag. Deze foto werd gemaakt in het Delfse Hout door Gerda Jacobs.

Morgen: op veel plaatsen een ijsdag!
Morgen starten we de dag koud met lokaal nevel en mist. De grijzigheid verdwijnt en geregeld komt de zon weer tevoorschijn. Het blijft droog, maar het is wel koud want in vrijwel de gehele Benelux blijft het licht vriezen. In de Ardennen en Hoge Venen vriest het ook overdag matig, maar elders vriest het licht met temperaturen tussen de -0 en -2°. Alleen op de Wadden en in het uiterste noorden en noordwesten kan het kwik een fractie boven nul uitkomen. De wind waait uit uiteenlopende richtingen en is niet meer dan zwak, kracht 2 of minder.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag blijft het droog met flinke opklaringen. In de noordelijke helft is er weer kans op nevel en mist. De wind waait zwak uit het zuiden tot zuidoosten en het gaat overal weer licht tot matig vriezen met temperaturen tussen de -4 en -7° van noord naar zuid. In België vriest het sowieso matig (veelal rond de -7/-8°) en in de Ardennen en Hoge Venen vriest het streng met kwikstanden die kunnen dalen naar ongeveer -11 tot lokaal -14°.

Deze prachtige winterfoto werd gemaakt door Martin Vye.

Woensdag: vrij veel bewolking, maar wederom koud
Woensdag is er vrij veel bewolking, maar in de zuidelijk helft van de Lage Landen schijnt ook nog af en toe de zon. Het blijft wederom droog en er waait een zwakke wind uit richtingen tussen zuid en oost. De temperatuur blijft in grote delen van de Benelux weer onder nul met opnieuw dus een ijsdag, maar in de noordelijke en westelijke kustgebieden kan de temperatuur wel een graadje boven nul uitkomen.

de zon kwam gisteren fraai op. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

De rest van de week: rustig hogedrukweer
De rest van de week blijft het in ieder geval rustig en droog hogedrukweer dankzij Brigitta. De exacte positie van het hoog zal bepalend zijn voor zowel de temperatuur als het weerbeeld. Als de as van het hoog naar het zuiden wegzakt (volgens ECMWF) krijgen we een westelijke stroming en daarmee wordt vochtige en geleidelijk ook weer zachtere lucht aangevoerd. Het gevolg is een rustig, maar grijs weerbeeld en tempering van vorst.

de Theta-E kaart ( equivalent potentiële temperatuur) van het ECMWF voor aanstaande zaterdag waarop te zien is dat de koudste lucht ten zuiden van de Benelux zit.

De verschillende weermodellen stoeien nog steeds enorm met de positie van het hogedrukgebied en het zou ook zomaar koud kunnen blijven net als vandaag tot en met woensdag. Vooral de Amerikanen (GFS) komen al diverse runs achtereen met dit scenario. De komende dagen wordt het vanzelf duidelijk en de verschillen zijn ook goed zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim.

de Theta-E kaart ( equivalent potentiële temperatuur) van GFS ziet er stukken kouder uit voor aankomende zaterdag met een zuidoostelijke stroming

Vandaag, morgen en ook woensdag liggen de maxima rond het vriespunt en in de nacht vriest het licht tot matig. Daar zijn de weermodellen het inmiddels wel over eens. Vanaf donderdag nemen de verschillen toe. De Amerikanen (groene lijn) blijven koud met tot na het komende weekend maxima rond of onder het vriespunt. Het Europese model (roze lijn) komen weliswaar dan boven het vriespunt uit, maar echt overtuigend is de stijging van temperatuur niet met kwikstanden van zo’n 2 tot 4°. Vanwege meer bewolking is de nachtelijke afkoeling beperkt. Ook het Canadese weermodel komt boven nul uit met ook temperaturen van zo’n 2 tot 4°. Pas na het weekend warmt dit model duidelijk op. Het Duitse model tenslotte (gele lijn) is het warmst van alle modellen en laat de temperatuur donderdag al stijgen naar 4 en vrijdag naar maximaal 8°.

De komende dagen zullen de modellen wel naar elkaar kruipen, maar wie er gelijk gaat krijgen wordt de grote vraag. Zijn het de Amerikanen en blijft het koud of winnen de Europeanen met vanaf donderdag iets oplopende temperaturen. Wie het weet mag het zeggen, maar voorlopig is het de komende dagen koud met op veel plaatsen temperaturen de gehele dag onder het vriespunt. Ook met het oplopen van de temperaturen blijft het over het algemeen te koud voor de tijd van het jaar, want met moeite wordt de 5° gehaald…

Laten we met z’n allen duimen dat ECMWF naar GFS toetrekt en niet andersom…

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we zeker geen verkeerde pluim. Vandaag kan het kwik een graadje boven nul uitkomen en de komende 2 dagen vriest het zowel in de nacht als overdag. Vanaf donderdag loopt de temperatuur waarschijnlijk op tot boven het vriespunt, maar er zijn ook nog genoeg lijntjes die iets anders in gedachten hebben. Pas na het weekend komen meer lijntjes met hogere temperaturen. Het ensemblegemiddelde ligt vanaf donderdag rond de 2-3° boven nul en ook dat is gewoon te koud voor de tijd van het jaar.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en dan zien we dat er deze week ijs op het water komt. De verwachting is dat er zo’n 3 centimeter ijs wordt verwacht, maar er zijn ook nog wat lijntjes die voor een dikkere ijsvloer gaan.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
In de Ardennen ligt er momenteel een pakket sneeuw van 15 tot 40 en in de Oostkantons zelfs tot 50 centimeter. De sneeuwlaag blijft voorlopig intact en vele skipistes en langlaufcentra zijn geopend.

Vandaag is er nog een sneeuwbui mogelijk, maar morgen en woensdag blijft het droog bij temperaturen onder het vriespunt. De sneeuwlaag in de Ardennen blijft ook de rest van de week en volgend weekend intact met aanhoudend goede wintersportmogelijkeheden.

De temperatuurpluim laat zien dat het de komende 10 dagen koud blijft. De temperaturen blijven ruimschoots onder nul en in de nacht kan het vaak streng vriezen met minima onder de -10°.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com
veel sneeuw in de Ardennen. Deze foto werd gisteren gemaakt door Rick Bekker.
Ook deze foto werd gemaakt door Rick Bekker.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten en wellicht dat de modellen dan wat meer op één lijn zitten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.300 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier