Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weersverwachting vandaag

Na de sneeuw van gisteren handhaaft de koude winterlucht zich in onze streken. Na een nacht met op uitgebreide schaal weer lichte vorst, blijf het kwik vandaag steken bij waarden rond of net iets boven het vriespunt. Alleen in het zuidwesten en in het westen van België kan het +2 worden. Het dauwpunt blijft overal onder nul, zodat de gevallen sneeuw en het gevormde ijs niet wordt aangetast.

Het weerbeeld kenmerkt zicht door veel bewolking en aanvankelijk is het nevelig. Bovendien valt er hier en daar nog wat lichte sneeuw. Vanmiddag nemen de sneeuwkansen af en in de oostelijke helft kan de zon nog even doorbreken. De wind waait zwak tot matig en draait van oost naar noordoost.

Vanavond en de komende nacht zijn er opklaringen en blijft het droog. Het gaat matig tot lokaal streng vriezen met minima tussen de -6 en lokaal -12/-13°. Alleen in het zuidwesten en in het westen van België vriest het meest licht.

Deze kleurrijke foto werd gemaakt in Dordrecht door Weer Wantijdijk.
Ton Wesselius maakte deze foto in Roelofarendsveen.
Deze prachtige winterse foto werd gemaakt in Rhoon door Willem Maaskant.
Linda Vleugels maakte deze foto in het zuiden van Limburg. Aan het eind van de middag lag er nog niet veel sneeuw.
Trijntje van den Berg maakte deze mooie sneeuwfoto.
Collega Daan maakte deze prachtige foto op een mooie winterdag.

Weerpraatje

Onder aanvoering van diverse kernen van lagedruk is het vandaag overwegend bewolkt met kans op wat lichte sneeuw. Morgen komen we in een zadelgebied (niemandsland) tussen het Azorenhoog en een hoog boven de Baltische Staten en tussen een depressie bij IJsland en een depressie in de Middellandse Zee.

Tegen en in het weekend trekken de hogedrukgebieden bij ons vandaan en het IJslandse laag maakt van de gelegenheid gebruik om in het ‘gat’ te duiken. De wisselvalligheid neemt toe en de temperaturen zullen tijdelijk wat stijgen. Na het weekend zien we kou afkomstig van de regio Groenland en IJsland afzakken naar onze streken en dat resulteert in een hoogtetrog. In polaire lucht blijft het dan wisselvallig met regelmatig (winterse) neerslag.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren begonnen we de dag met veel kleur. Dat duidt vaak op de nadering van een storing en dat was nu ook het geval. Het ging vanuit het zuidwesten enige tijd sneeuwen en op de meeste plaatsen viel een aantal centimeters van het witte goud.

De temperatuur bleef in het midden van het land onder nul met op veel plaatsen een ijsdag. De Bilt noteerde maximaal -0,9 en Eindhoven -1,3°. In het uiterste westen, noorden en oosten kwam het kwik een fractie boven nul uit, maar de hoogste temperaturen werden echter genoteerd op de Wadden met +2.

Deze mooie foto werd gemaakt door Weer Wantijdijk.
Albert Thibaudier maakte deze mooie winterfoto.
Maurice Vroegrijk maakte deze foto in het Brabantse Zegge.

Op deze woensdag overheerst de bewolking en is het ook nevelig. Uit die bewolking kan hier en daar nog wat lichte sneeuw vallen. Later vandaag klaart het vanuit het noordoosten wat op en komt de zon tevoorschijn. De temperatuur stijgt naar 0 of 1° boven nul, alleen in het zuidwesten en in het westen van België kan het +2 worden.

Morgen en ook vrijdag bepaalt hogedruk ons weerbeeld. Op beide dagen blijft het droog en er waait niet meer dan een zwakke tot hooguit matige oost tot noordoostenwind. Verder schijnt geregeld de zon en het blijft koud met donderdag temperaturen rond het vriespunt, ofwel iets erboven in het westen en zuidwesten en eronder in het oosten en noordoosten.

In de nacht naar vrijdag wordt wederom een ijskoude stralingsnacht, mede door de aanwezigheid van het sneeuwdek. Bij flinke opklaringen kan het kwik dalen naar waarden tussen de -6 en lokaal weer -13°. Vrijdag blijf het droog, schijnt wederom de zon flink en stijgt het kwik weer naar waarden rond het vriespunt. Alleen in de zuidwestelijke helft kan het kwik wat hoger uitkomen.

De verwachte weerkaart volgens GFS voor komende zaterdag. Bron: wetterzentrale.de

Dan het weekend en dat ziet er mogelijk anders uit dan wat er eerder berekent werd. Volgens de berekeningen van het Europese en ook het Duitse weermodel schakelen we zaterdag, net als de eerdere berekeningen, over op een wisselvallig weertype door lagedruk tussen IJsland en Scandinavië. De stroming draait naar zuidwest en de temperaturen gaan volgens het Europese model (tijdelijk) omhoog naar 7 tot 9°.

Het Britse en ook het Amerikaanse weermodel komt zondag pas met het front en daardoor blijft de wind zaterdag nog zuidelijk met aanhoudend aanvoer van koude lucht. De maxima komen dan wederom niet hoger uit dan rond het vriespunt.

De verwachte weerkaart voor komende zondag volgens ECMWF. Bron: wetterzentrale.de

Voor zondag is de verwachting nog onzekerder. Alle weermodellen berekenen het lagedrukgebied op een andere plaats. Het Europese weermodel komt met de kern ten noorden van Polen, terwijl het Amerikaanse model de kern berekent bij de Noordzee. Het Britse en het Duitse model zitten er een beetje tussenin. De kans op (winterse) neerslag is dan ook groot bij waarschijnlijk temperaturen enkele graden boven nul.

Ook volgende week blijft het te koud voor de tijd van het jaar met regelmatige kans op (winterse) neerslag. De winter is nog lang niet voorbij…

De komende dagen zal het vanzelf duidelijk worden hoelang de koude lucht ons nog in de greep houdt. Sowieso tot en met vrijdag, maar mogelijk dus ook nog in het weekend. Met de stevige vorst in de nacht en ochtend en in de middag rond of misschien een fractie boven nul neemt de kans op schaatsplezier op lokale ijsbanen en ondiepe sloten toe!

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het de komende drie dagen koud is met temperaturen rond het vriespunt. Zaterdag zijn de verschillen groot en vanaf zondag ligt het kwik een paar graden boven nul. Het blijft voorlopig dus aan de koude kant!

Rob de Graaf uit Steenwijk heeft gisterochtend geschaatst op het landijs tussen Wolvega en De Blesse. Ook de komende dagen kan geschaatst worden.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Meteo Nederland in Stiens.
Er viel genoeg sneeuw voor een sneeuwpop. Jolanda Bakker maakte deze foto.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen!

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Alpenweerman.nl werkt met gekwalificeerde weermannen en klimatologen voor diverse gebieden welke dagelijks weerberichten verzorgen dan wel bloggen over het weer. We zijn geheel onafhankelijk en om een nog beter 24/7 product neer te kunnen zijn we afhankelijk van jullie (jou) steun en support. Middels een vrijwillige bijdrage, donatie en/of sponsoring of zelfs lidmaatschap steun je Alpenweerman en kunnen we samen met JOUW groeien naar een nog beter en kwalitatief hoogstaand weer platform. Als lid krijg je natuurlijk extra voordelen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 2.832 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen – Koude winterlucht handhaaft zich!”

 • Alice
  23 januari 2019 at 10:51

  Goedemorgen Rico,

  Sorry, maar hier, omgeving Gorkum, schijnt de zon uitbundig……! Wat een heerlijk weer en wat een adembenemend mooi landschap. Laat het maar zo blijven tot eind februari…. 🙂

  Fijne dag en hartelijke groet,
  Alice

  • Rico Schröder
   23 januari 2019 at 12:14

   Hallo Alice,

   Helaas heeft het weer zich niet aan mijn verwachting gehouden.. 😉

   In de zuidelijke helft komen inderdaad mooie opklaringen voor. In combinatie met de sneeuw is dat natuurlijk prachtig.

   Geniet ervan!

   Groet,
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer