Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Het Scandinavische hogedrukgebied Burckhard voert met een vrij strakke oostelijke stroming koude continentale lucht aan. We krijgen dan ook een koude novemberweek met temperaturen die zo’n 4 graden onder de norm liggen voor de tijd van het jaar. Mede ook door een stevige wind zal het nog kouder aanvoelen. Gelukkig kan je je op kou kleden!

Afgelopen nacht passeerde een zwak front en daardoor is de lucht momenteel vochtig en licht onstabiel met kans op wat lichte (mot)regen of een enkele bui. Het lagedrukgebied boven het Iberisch Schiereiland, genaamd Dschuna, komt langzaam naar het noorden en ligt woensdag in de Golf van Biskaje.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Zonnige zondag

Gisteren was het wederom prachtig herfstweer met volop zonneschijn. Wel trokken er zo nu en dan wat velden met hoge (sluier)wolken over het land die de zon soms even afschermde.

Het aantal zonuren lag rond de 6-7 uur en we hebben daarmee de zonnigste herfst ooit te pakken met tot en met gisteren in De Bilt 452,5 uur. Het record was 449,2 en normaal is 314,3 uur.

Er stond een stevige noordwestenwind en de temperatuur steeg naar 5 tot 8°. De uitersten waren Twenthe met 5,1 en Hoek van Holland met 8,3°. In België lagen de maxima tussen de 6 en 8° met op de Mont Rigi 5,7 en in Zeebrugge 8,2°.

We begonnen de zondag koud met op veel plaatsen lichte vorst. Jolanda Bakker maakte deze foto.
Ton Wesselius maakte ook een winterse foto van rijp op een koude zondagochtend.
Het eerste laagje ijs werd her en der gevormd. Rob de Graaf maakte de foto in Steenwijk.
Ook deze foto werd gemaakt door Rob de Graaf.
De dag begon fraai met volop zon. Ook deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Debbie van Ooststroom maakte deze prachtige foto van de zonsopkomst.
Suzanne Vermulm maakte deze prachtige foto.
Gaandeweg de dag verschenen er velden met hoge wolken. Martin Vye maakte deze foto.
Ook bij Ton Wesselius velden met hoge wolken gistermiddag.
Ook bij collega Ricardo de Vries verschenen er wolkenvelden.

Wolkenvelden

Na het zonovergoten weekend is het op deze maandag over het algemeen bewolkt. Toch zijn er ook opklaringen en schijnt dus van tijd tot tijd de zon. Uit die bewolking is wat lichte (mot)regen of een enkele bui niet uitgesloten.

De noordoostenwind waait matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot soms hard aan zee en op de Wadden. De temperatuur stijgt naar 6° in het zuiden van Limburg en naar 7-8 elders. In de hogere delen van België wordt het maximaal 1 tot 3°.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en het koelt af naar waarden tussen de 0 en 2°. In het zuiden van de Lage Landen en niet in de laatste plaats in België kan het een paar graden vriezen.

Overwegend bewolkt, later lokaal wat sneeuw

Morgen hebben we te maken hebben met een hoogtelaag boven of net ten zuiden van onze streken met temperaturen op het 500 hPa-vlak (ruim 5 kilometer hoogte) van -27° in het noorden en -33 boven het zuiden van de Lage Landen. Wat dichterbij de grond, op het 850 hPa vlak (1,5 km hoogte) is het -7°. Ook op leefniveau gaat het kwik omlaag en het wordt morgen dan ook niet warmer dan 4-5°. In de Ardennen en Hoge Venen komt het kwik maar net boven nul uit.

Het weerbeeld kenmerkt zich door wolkenvelden en aanvankelijk is het droog. Vanuit Duitsland komt een neerslaggebied naderbij en het lijkt erop dat alleen het noorden en noordoosten van het land in de namiddag en avond hiermee te maken krijgt in de vorm van wat lichte sneeuw. Elders lijkt het droog te blijven, maar we houden het in de gaten want de exacte koers is nog niet helemaal duidelijk.

Het hoogtelaag trekt snel westwaarts en heeft ons woensdag alweer verlaten. Bron: meteologix.com

Langzaam iets minder koud

Woensdag lopen de bovenluchttemperaturen weer snel op. Het hoogtelaag heeft onze omgeving alweer westwaarts verlaten en op het 500 hPa vlak is het overmorgen -23°. Op 1,5 kilometer hoogte (850 hPa vlak) komt het kwik weer boven nul uit, dus mocht er neerslag vallen dan is dat in vloeibare vorm…

Het weerbeeld is woensdag bewolkt, maar zo nu en dan schijnt ook de zon en het blijft over het algemeen droog. De wind waait uit het oosten en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee. De temperatuur stijgt naar 3-4° in het noorden en naar 6, lokaal 7 in het zuiden en op veel plaatsen in België.

De verwachte weerkaart voor eind deze week. Bron: meteologix.com

Donderdag en vrijdag blijft de blokkade van hogedruk in stand en wordt versterkt door nieuwe hogedruk vanuit het westen. De kern van het hoog komt bij IJsland te liggen en het hoog heeft een uitloper naar het zuidoosten, mede ook door het lagedrukgebied dat in de Golf van Biskaje komt te liggen. De stroming wordt wat meer oost tot zuidoost en de echt koude lucht kan ons op die manier niet bereiken.

Het blijft echter wel te koud voor de tijd van het jaar, want de temperatuur stijgt donderdag naar 3-4° in het noordoosten en naar een graad of 7 in het zuiden en in België. Vrijdag komt er overal een graadje bij en wordt het in grote delen van België alweer een graad of 8. Het weerbeeld is op beide dagen rustig met een mix van wolken en opklaringen en het blijft droog. In de nacht en vroege ochtend ligt het kwik veelal naar waarden rond het vriespunt.

Verwachte weerkaart volgens het ECMWF voor komend weekend. Bron: meteologix.com

In het komende weekend verdwijnt de uitloper naar het zuidoosten weer, maar de luchtdruk blijft hoog bij IJsland. Om het hoog heen komt lagedruk vanuit het westen naar onze streken, maar in hoeverre zich dit ontwikkeld is nog even afwachten.

De verschillen tussen de diverse weermodellen is groot met bijvoorbeeld de kaart hierboven van het ECMWF. Lagedrukgebieden zorgen voor een nat weekend. De Amerikaanse tegenhanger GFS is wat dat betreft een stuk droger met een veel zuidelijker koers van het laag..

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat het kwik de komende 10 dagen onder de 10° blijft. Vanaf vrijdag nemen de verschillen tussen de diverse modellen toe en dat resulteert in temperaturen tussen de 3 en 7° voor het midden van het land. In de nacht kan het vaak tot wat lichte vorst komen.

Rob de Graaf maakte ook deze foto op een koude novemberochtend.
Trijntje van den Berg maakte deze prachtige foto.
Diny Reijnen maakte deze prachtige foto.
Ook deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Martin Vye maakte deze prachtige foto van de zonsondergang.
Maurice Vroegrijk maakte deze prachtige foto van de zonsondergang in Oud-Gastel.
Ook deze foto werd gemaakt door Maurice Vroegrijk.

Dit was het weer voor deze maandag. Maak er een mooie dag van en graag tot morgen voor een nieuw weerpraatje.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 962 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer