Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: langzaam verandering in het weerpatroon
Nog steeds wordt ons weertype bepaald door hogedrukgebied Brigitta dat met de kern boven Oost-Europa ligt. Dankzij de ligging van dit gebied hebben we de komende dagen nog grotendeels te maken met een aflandige stroming. Het blijft de komende dagen, met name ’s nachts, dan ook nog vrij koud. De komende dagen zoekt Brigitta verbinding met hoge druk boven de Azoren. Vervolgens trekt dit geheel richting het zuidoosten weg en als gevolg hiervan krijgen we tegen het einde van de week waarschijnlijk te maken met een westelijke stroming. Tot die tijd blijft het rustig en droog weer.

De weerkaart voor vandaag. KNMI/Wetteronline

Gisteren: zonnig en dooi
De dag begon in de zuidelijke helft van het land met lichte vorst. Lokaal kwamen er wat mistbanken voor, maar deze losten snel op. De zon was op de meeste plekken volop aanwezig, alleen in het noorden kwam de zon pas later op de dag aan bod. Er stond weinig wind en de temperatuur steeg naar waarden tussen de 3 en 6 graden.

Afgelopen nacht was het vrijwel overal helder, de temperatuur daalde flink. Aan de kust vroor het licht, in het binnenland kwam het tot matige vorst. In de hogere gebieden van België vroor het lokaal streng.

Deze prachtige foto is gemaakt door Ben Saanen.

Vandaag: temperatuur net boven 0, veel zon
Na een koude nacht loopt de temperatuur geleidelijk op. In de ochtend zal het op sloten en kleine plassen in (met name) het binnenland mogelijk zijn om te schaatsen. Het ijs is echter niet heel dik, dus voor de mensen die van plan zijn te gaan schaatsen is voorzichtigheid geboden. De maximumtemperatuur varieert van 1 tot 4 graden, de hoogste temperaturen zijn weggelegd voor de kustgebieden. In het binnenland kan het mogelijk de hele dag blijven vriezen. Er staat een zwakke variabele wind.

Tegen het eind van de middag en avond neemt vanuit het noordwesten de bewolking wat toe. ’s Nachts is het dan ook niet overal helder, hierdoor zal het niet zo koud worden als afgelopen nacht. In het binnenland gaat het lokaal matig vriezen, in het oosten van België is strenge vorst mogelijk. Verder vriest het op de meeste plekken licht.

De verwachte minimumtemperaturen voor komende nacht. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Morgen: uiteenlopende temperaturen en toenemende bewolking
Morgen wordt een bewolkte dag. De zon zal hier en daar af en toe te zien zijn, maar bewolking overheerst op de meeste plekken. Aan de oostgrens ligt de temperatuur rond het vriespunt, aan de kust wordt het 5 a 6 graden boven 0. In het binnenland van België kan het de hele dag blijven vriezen.

Ook ’s nachts blijft de bewolking overheersen. Hierdoor zal het niet hard afkoelen en blijft het op de meeste plekken bij lichte vorst. Alleen in het zuidoostelijke gedeelte van de Benelux is matige en zeer lokaal strenge vorst mogelijk.

Morgen neemt de bewolking toe. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Dinsdag: vrij lage temperaturen
Ook dinsdag is er veel kans op bewolking. Er staat weinig wind en met een temperatuur van enkele graden boven 0 wordt het vrij koud. In het oosten en zuidoosten van de Benelux kan de temperatuur de hele dag rond het vriespunt blijven hangen.

In de nacht naar woensdag klaart het met name boven België op. Hier is matige en zeer lokaal strenge vorst mogelijk. In Nederland vriest het op uitgebreide schaal licht, hier en daar ook matig.

De weerkaart voor de nacht naar donderdag. Bron: GFS/Wetteronline

De rest van de week: vanaf donderdag zachter
Aanvankelijk verandert er niet veel aan het weertype. Ook woensdag blijft het droog en ligt de maximumtemperatuur iets boven 0. ’s Nachts blijft het licht tot matig vriezen. Voor donderdag geldt hetzelfde, maar vanaf vrijdag wordt het minder koud. De hoge druk trekt naar het oosten weg en een zachte (zuid)westelijke stroming krijgt invloed op ons weertype. Omdat de invloed van de hoge luchtdruk in onze omgeving afneemt, neemt de kans op wisselvallig weer en neerslag ook toe.

De weerkaart voor vrijdagavond. Een (zuid)westelijke stroming gaat ontstaan als gevolg van lage druk ten noorden en hoge druk ten zuiden van onze omgeving. Bron: GFS/Wetteronline

Pluimverwachting: duidelijk zachter
Als we kijken naar de 15-daagse pluim van het KNMI verandert de eerste paar dagen niet veel aan het weerbeeld. Vanaf donderdag of vrijdag wordt het echter duidelijk zachter. Ook nemen vanaf het weekend de neerslagkansen toe. De kans op winterse neerslag is de komende periode nihil en na het weekend lijkt ook nachtvorst uit beeld te zijn.

De 15-daagse pluim van het KNMI. Vanaf donderdag/vrijdag wordt het duidelijk zachter.

IJspluim: schaatsen blijft riskant
De komende dagen blijft het ’s nachts vriezen, terwijl de temperatuur overdag iets boven het vriespunt uitkomt. ’s Nachts groeit het ijs dus aan, maar overdag verzwakt en slinkt de ijslaag weer iets. Schaatsen blijft hierom riskant, met name in de middag!

De ijspluim van het KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen: veel sneeuw
In de Ardennen en Hoge Venen ligt nog steeds een dik pak sneeuw. De meeste pistes en skiliften zijn open en dankzij het koude weer zal dit de komende dagen zo blijven. Vanaf donderdag of vrijdag wordt het zachter, dan zal ook hier de sneeuw langzaamaan gaan smelten. Verse sneeuw wordt er voorlopig niet verwacht.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijkt Rico weer naar de ontwikkelingen op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Een prettig weekend en graag tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

29 januari Bergsportdag NKBV Jaarbeurs Utrecht. Ook Alpenweerman zal op de Jaarbeurs aanwezig zijn (stand / lezing). Tot dan!

 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 633 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer