Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Onder aanvoering van het hogedrukgebied Philine krijgen we een koude nacht met landinwaarts temperaturen dicht bij het vriespunt. Na het weekend komt een depressie ten noordwesten van de Britse Eilanden tot ontwikkeling. Aan de voorzijde daarvan wordt met een aantrekkende zuidwestelijke stroming zeer zachte (warme) lucht aangevoerd. Daarin kan het kwik stijgen naar 20 graden. Eind volgende week trekt een koufront over het land en daarachter wordt het gevoelig frisser. De details lees je hieronder.

De verwachte weerkaart voor zaterdag 16 oktober. Bron: DWD

Eerder vandaag passeerde een koufront van noordwest naar zuidoost over het land. Momenteel (13:30 uur) regent het nog in het zuiden van Limburg, maar ook daar wordt het snel droog. De zon schijnt flink, maar her en der valt nog een bui. Het is 14-15 graden en er waait een matige noorden- tot noordwestenwind. Aan zee is de wind vrij krachtig, windkracht 5.

Vanavond zijn er in de kustgebieden wolkenvelden en valt een enkele bui. Elders is het droog en klaart het breed op. De wind valt weg en het koelt snel af en op veel plaatsen ontstaat mist. Komende nacht daalt het kwik op veel plaatsen naar 2 tot 5 graden, maar in het oosten en zuiden kan de temperatuur dalen tot dicht bij het vriespunt met lichte vorst aan de grond. In het noorden en westen wordt het lang niet zo koud met temperaturen van 6 tot 10 graden.

Het wordt vannacht een frisse nacht met in het zuidoosten temperaturen dicht bij het vriespunt. Bron: KNMI harmonie40

Rustig weekend met in het zuiden zonneschijn

Morgen trekken wolkenvelden over het land, maar de zon is zeker ook van de partij en vooral in het zuidoosten is het al in de ochtend vrij zonnig. In de vroege ochtend komt lokaal mist voor, maar die verdwijnt snel. Zaterdagmiddag is er een mix van zon en wolken. De meeste wolken vind je in het noorden en daar is een enkele bui niet uitgesloten. Verder naar het zuiden schijnt de zon steeds meer en is het droog. De temperatuur stijgt naar 13 of 14 graden en er staat bijna geen wind.

In de avond en nacht naar zondag komen in het noordwesten wolkenvelden voor. Meer naar het zuidoosten zijn er opklaringen. De temperatuur daalt naar 2 graden in het zuidoosten en naar 8 aan zee.

Zondag zijn er in het noorden en midden vrij veel wolkenvelden en in het noorden valt af en toe wat regen. Wederom heeft de zuidelijke helft van het land de beste papieren, want het blijft droog en geregeld schijnt de zon. Het kwik stijgt naar 13 graden in het noorden en naar 15 in het zuiden.

Halverwege volgende week wordt zeer zachte lucht aangevoerd. Bron: WXcharts.com

Tijdelijk warmer, later in de week een stuk frisser

Maandag zijn er wolkenvelden, maar de wolken zitten hoog en daardoor is er een waterig zonnetje te zien. Het blijft droog en met 15 graden in het noorden tot 17 in het zuiden het al zachter dan in het weekend.

Vanaf dinsdag is het behoorlijk wisselvallig herfstweer met dagelijks buien, maar er zijn ook geregeld droge perioden met zonneschijn. Het is een beetje de juiste momenten pakken en dan is het prima weer. Het waait ook stevig en met die stevige zuidwestenwind wordt zeer zachte lucht aangevoerd. Dinsdag wordt het 16 graden in het noorden en 19 in het zuiden. Woensdag is het nog warmer met in het zuiden temperaturen van 20 graden. In het noorden wordt het dan maximaal 17-18 graden.

Donderdag passeert een koufront met buien en daarachter stroomt frisse lucht over het land. Bron: WXcharts.com

Lang houdt het zeer zachte weer niet aan, want vanaf donderdag doet de temperatuur na de passage van een koufront een flinke stap terug. Het is ook goed te zien aan de pluim hieronder, want na de ’top’ op woensdag gaat de temperatuur in een glijbaan omlaag. Aan het eind van de week liggen de maxima rond 12 graden. Het wordt dan niet alleen een stuk frisser, het wisselvallige weerbeeld lijkt ook voorlopig aan te houden.

Aan de pluim is ook goed te zien dat er op termijn, eind oktober, ook wat lijntjes onder het vriespunt uitkomen. In volgende berichten komen we hier ongetwijfeld op terug. Goed weekend en tot de volgende keer.

Geleidelijk begint de natuur te kleuren. Jos Hebben maakte de foto.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook, Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 16 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer