Algemeen: geleidelijk normale temperaturen
Op de weerkaart zien we het hogedrukgebied Rosalie liggen op de Atlantische Oceaan. Aan de oostflank van het hoog komt depressie Sam afzakken en het bijbehorende front zal ons komende nacht bereiken. Een nieuw hogedrukgebied boven Scandinavië zal zorgen voor een droog weekend en vooral zondag is het duidelijk warmer.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: regen- en hagelbuien
Ook gisteren waren er flinke perioden met zon, maar er kwamen ook weer flinke buien tot ontwikkeling en daarbij werd hagel, smeltende sneeuw en lokaal ook onweer waargenomen. Na een koude start steeg de temperatuur naar waarden tussen de 9 en (bijna) 13°. De hoogste temperatuur was weggelegd voor Arcen met maximaal 12,7°. In België lagen de maxima tussen de 6 en bijna 13° met in Luik en Kleine-Brogel maximaal 12,6°.

een fraaie mix van zon en wolken gisteren. Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Vandaag: enkele buien en vrij koud
Na een heldere en koude Koningsnacht met temperaturen rond en in het oosten en zuiden ook onder het vriespunt, lokaal tot -3 en aan de grond tot -8/-9°…, is het op deze Koningsdag aanvankelijk droog en zonnig. Geleidelijk trekken er wolkenvelden over het land en komt het weer tot enkele buien. Later vanmiddag raakt het vanuit het noordwesten bewolkt en aan het eind van de middag gaat het in het noordwesten regenen.

De wind waait uit het westen tot noordwesten en neemt toe naar matig over land en naar vrij krachtig in het noordelijk en noordwestelijk kustgebied. De temperatuur is wederom erg laag en stijgt naar maximaal 9 of 10° in het noordwesten en naar 11, lokaal 12 in het oosten en zuiden van de Lage Landen.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en een gebied met regen, zijnde het warmtefront behorende bij depressie Sam, trekt langzaam zuidoostwaarts over de Lage Landen. In de zuidoostelijke helft blijft het nog droog. De wind wordt zuidwest en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 3 en 5°. In het zuidoosten kan het afkoelen tot dichtbij het vriespunt.

zo nu en dan waren er ook weer dreigende luchten zichtbaar. Deze foto werd gemaakt door Johan Klos
ook bij Martin Vye dreigende luchten

Morgen: geregeld zon, maar ook weer enkele buien
Morgen schijnt geregeld de zon, maar het komt ook weer tot enkele buien. Morgenmiddag trekken de buien geleidelijk oostwaarts en wordt het in het westen droog. De wind waait weer uit het noordwesten en is overwegend matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 9 of 10° op de Wadden en naar 11 tot 13 van noord naar zuid elders in de Lage Landen.

Morgenavond en in de nacht naar zaterdag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en bij een zwakke geleidelijk west wordende wind daalt de temperatuur weer flink. Lokaal kan het tot een graadje vorst komen, maar over het algemeen blijft het kwik 1 tot 3° boven nul. Aan de grond gaat het wel weer op uitgebreide schaal vriezen.

de dag begon rustig en koud. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
ook meteo Nederland stuurde weer een fraaie foto op.

De komende dagen en de pluim:
Zaterdag zijn er naast wolkenvelden ook perioden met zon. Er is nog altijd een buienkans, maar de droge perioden zullen zeker overheersen. De zwakke tot hooguit matige wind draait van west naar noord en de temperatuur stijgt naar 10-11° in het noorden en 12, lokaal 13 elders in de Lage Landen.

de verwachte weerkaart voor zondag 30 april. Bron: DWD

Zondag schijnt de zon volop, maar gaandeweg de dag neemt de (hoge) bewolking vanuit het zuidwesten toe. Het blijft droog en er waait een matige en aan zee vrij krachtige oost tot zuidoostenwind. De temperatuur is duidelijk hoger en stijgt naar 15° in het noorden en naar 18, lokaal 19° in het zuiden. In België kan het lokaal 20° worden.

de verwachte weerkaart volgens de Amerikanen voor volgende week woensdag. Bron: Wetterzentrale.de

Na het weekend, dan is het inmiddels mei, gaan we volop profiteren van hogedruk. De exacte positie van dit hoog is nog niet helemaal zeker en daar nemen de verschillen tussen de modellen toe en dat is aan onderstaande temperatuurpluim heel goed zichtbaar.

Na een zeer aangename zondag blijft de temperatuur volgende week uitkomen rond de 18° volgens het Amerikaanse en het Canadese model. Het Europese en ook het Duitse model zijn duidelijk kouder met temperaturen onder de 15°. De oper van het ECMWF is voor volgende week donderdag gewoon weer koud met slechts een graad of 8.

Laten we hopen dat de Amerikanen en de Canadezen het bij het rechte eind hebben, want we hebben de laatste dagen genoeg kou gehad.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit was het weerpraatje voor vandaag. Morgen ben ik er weer met de verwachting voor het laatste weekend van april en de eerste dagen van mei en hopelijk gaan ook het Europese en het Duitse model voor aangenaam lenteweer.

Maak er een mooie Koningsdag van en graag weer tot morgen.

De start van de dag was koud met winterse buien. De foto werd gemaakt door Jannes Wiersema

Join Alpenweerman community:
Wist je dat Alpenweerman naast diverse curcussen en trainingen ook weerberichten op maat maakt? Heb je bijvoorbeeld een evenement of outdooractiviteit en wil je dat het weer in de gaten wordt gehouden door ons, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van vooraf opgestelde weerlimieten kunnen we tot in detail het weer voor het evenement bewaken. Wij berichten je dan gelijk als de weersverwachting eventueel verandert.

Ook de dagelijkse weersverwachtingen voor de Alpen als voor de Lage Landen zijn ook de rest van het jaar hier te volgen. Kortom: JOIN US, wordt sponsor/partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 281 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer