Advertentie 

Algemene weersituatie: 
Op de weerkaart van vandaag vinden we een drietal lagedrukgebieden ten oosten en noorden van onze streken. Het zorgt voor een noordwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht uit hoge breedte. In deze stroming trekken enkele winterse buien mee en vanmiddag krijgen we te maken met een front en gaat het aaneengesloten regenen en sneeuwen. Bovendien neemt de noordwestenwind in kracht toe en wordt het onstuiming met aan zee mogelijk een noordwesterstorm. Na deze nattigheid en onstuimigheid krijgen we na het weekend een hogedrukgebied boven Scandinavië en gaan de temperaturen flink naar beneden. De belangrijkste weermodellen, aangevoerd door ECMWF, zijn nog altijd koud, maar voorzichtig beginnen sommige modellen terug te krabbelen. Kortom: het zijn spannende ontwikkelingen. Lees snel verder!

de weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: eerst wat zon, later bewolkt en regenachtig. Gisteravond sneeuw!
Het was gisteren aanvankelijk op de meeste plaatsen droog en hier en daar kwam de zon geregeld tevoorschijn. In het noorden kwam het tot enkele buien, maar elders was het droog. Gistermiddag raakte het steeds meer bewolkt en uiteindelijk ging het vanuit het westen/zuidwesten regenen. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 6 en 8°. Leeuwarden was met maximaal 6,0° het koudst en Schiphol met 7,9° het warmste KNMI station. Ook in België lagen de maxima tussen de 6 en 8°, maar in de hogere delen werd het niet warmer dan 1 tot 4°.

gisteravond laat ging de regen op veel plaatsen over in sneeuw. Deze foto werd gemaakt door Tim Melisse.

Vandaag: onstuimige vrijdag de 13e
Na een nacht met vrij veel neerslag (regen, smeltende sneeuw en in de oostelijke helft ook droge sneeuw) klaart het vanuit het westen op en komt dus de zon geregeld tevoorschijn. Er zijn ook wolkenvelden en vanochtend komt het tot enkele winterse buien. Dat zijn buien die naast ‘gewoon’ regen ook vergezeld kunnen gaan van hagel, (smeltende) sneeuw en in de kustgebieden ook onweer. Later vanmiddag trekt een neerslaggebied vanuit het westen over onze streken en gaat het enige uren regenen en sneeuwen. Omdat de dauwpunttemperatuur boven nul ligt gaat het voornamelijk om smeltende sneeuw en dan vooral in het zuiden en oosten van de Lage Landen. De temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 2 in het noordoosten en naar 6 in het westen van het land. In België liggen de maxima tussen de 4 en 6°, maar in de Ardennen en Hoge Venen blijft het een paar graden vriezen. Voor het gevoel zal het echter onaangenaam en waterkoud aanvoelen.

aan het begin van de avond valt er vooral in de oostelijke helft (smeltende) sneeuw. Bron: ECMWF/Wetteronline

Belangrijker dan de neerslag is de wind vandaag. Aanvankelijk waait er een matige en aan zee (vrij) krachtige westenwind, maar de wind krimpt op de nadering van genoemde storing naar het zuidwesten. Later op de dag draait de wind naar het noordwesten en neemt aan zee fors in kracht toe. In de namiddag waait er over land een matige zuidwester (kracht 3 tot 4), tegelijkertijd staat er aan zee een harde noordwester, windkracht 7. Aan het begin van de avond wordt de wind overal noordwest en is dan overduidelijk aanwezig. Over land waait het dan vrij krachtig tot krachtig, in de kustgebieden hard en aan zee en op de Wadden stormachtig, windkracht 5 tot 8. Mogelijk komt er aan zee een echte noordwesterstorm te staan, windkracht 9. Verder is de wind vlagerig van karakter en er komen in de kustgebieden zware windstoten voor van zo’n 90 tot 100 km/uur.

later vandaag neemt de noordwestenwind duidelijk in kracht toe en wordt stormachtig aan zee, windkracht 8. Bron: ECMWF/Wetteronline

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het komt tot enkele winterse buien en hier en daar kan het (opnieuw) wit en glad worden. De noordwestenwind neemt langzaam weer in kracht af en de temperatuur daalt naar waarden rond het vriespunt in het binnenland en naar 2-3° in de kustgebieden.

prachtige halo om de zon. Kring om de zon, regen in de ton…. Foto: @SevereWeather_N

Morgen: wisselend bewolkt en opnieuw winterse buien
Morgen schijnt geregeld de zon, maar het komt ook weer tot buien en bij een bovenluchttemperatuur op 1,5 kilometer hoogte van -7° zijn deze buien weer winters van karakter en kunnen dus gepaard gaan met hagel en (smeltende) sneeuw. De west tot noordwestenwind waait matig over land en krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar maximaal 2° in het noordoosten en naar 4-5 in het westen. In de hogere delen van België blijft het wederom licht vriezen.

Morgenavond en in de nacht naar zondag is het wisselend bewolkt met enkele winterse buien. Met uitzondering van de kustgebieden gaat het licht vriezen met dus kans op gladheid en lokaal een witte wereld.

in de nacht naar zondag komt het tot enkele winterse buien en bij temperaturen rond het vriespunt kan het lokaal wit worden. Bron: ECMWF/Wetteronline

Zondag: enkele winterse buien
Ook zondag komt het tot winterse buien, maar aanvankelijk schijnt ook nog even de zon. Later op de dag trekt over de zuidwestelijke helft een gebied met neerslag (regen/sneeuw). Bij niet zo gek veel wind stijgt de temperatuur naar waarden tussen de 1 en 5° van noordoost naar west tot zuidwest.

een krachtig hoog boven Scandinavië zorgt voor een koude oostelijke storming. Bron: ECMWF/Wetteronline

Volgende week: kouder met zowel in de nacht als overdag vorst
Na het weekend verschijnt een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië en met een oost tot noordoostelijke wind wordt steeds koudere lucht aangevoerd. Het blijft droog en de temperaturen gaan naar beneden. Vanaf dinsdag komt de temperatuur niet meer boven het vriespunt uit volgens de meeste weermodellen en in de nacht gaat het licht tot matig vriezen. Het Canadeze model heeft geen zin in winterweer en houdt het kwik (als enige!) boven nul. De overige modellen zijn wel koud en het Europese model (ECMWF) is weer erg koud met vaak geen hogere temperatuur dan rond de -5°. Het zijn wel spannende tijden, want de modellen zijn het niet echt met elkaar eens vanaf dinsdag. We gaan nog altijd uit van invallende vorst en hopelijk zijn de modellen het morgen wel weer met elkaar eens. Winterliefhebbers: duimen!!

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de paarse lijn hierboven, dan kunnen we altijd uitgaan van een vorstperiode. Tot en met zondag liggen de maxima rond de 4-5° en in de nacht blijft het kwik nog (net) boven nul. In de nacht naar maandag kan het al licht vriezen en vanaf dinsdag blijft het kwik zowel in de nacht als overdag onder nul. Niet alleen de ‘oper’ is koud, ook het ensemblegemiddelde ligt ruimschoots onder nul. Aan het eind van de meerdaagse nemen de verschillen tussen de diverse oplossingen toe.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en dan zien we een flink dalende lijn. Tot en met maandag blijft de temperatuur van het water nog boven nul, maar daarna gaat het hard met temperaturen zowel in de nacht als overdag onder nul. De ‘oper’ berekent voor eind volgende week een ijsdikte van maar liefst 11 centimeter. Het ensemblegemiddelde is met 8-9 centimeter iets minder dik. Op ondiepe slootjes kan geschaatst worden bij ongeveer 6 centimeter. Voor ijsbanen geldt een dikte van zo’n 7 centimeter en voor toertochten moet je snel denken aan een ijsdikte van 12-13 centimeter. Gezien onderstaande pluim kan vanaf donderdag her en der geschaatst worden.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
In de hogere delen van de Ardennen en Hoge Venen lag gistermiddag zo’n 10 centimeter sneeuw. Afgelopen nacht heeft het volop gesneeuwd en inmiddels ligt er een flink pakket van lokaal 25 centimeter. Aanvankelijk sneeuwt het nog en ook later vandaag gaat het weer sneeuwen. Ook komend weekend komt het regelmatig tot sneeuwbuien bij negatieve temperaturen. In de Ardennen blijven de temperaturen onder nul (zie temperatuurpluim hieronder) en wordt de sneeuwlaag dikker en dikker. In de Hoge Venen kan de sneeuwlaag tegen zondagavond aangegroeid zijn tot lokaal zo’n 50 centimeter. Na het weekend kan er maandag nog een sneeuwbui voorkomen, maar daarna blijft het droog met diepvriestemperaturen. De sneeuwlaag is volgende voor optimale wintersportcondities!

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com
Op de Mont-Rigi (670 meter hoogte) in de Hoge Venen lag gisteren een centimeter of 10. Bron: KMI

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen volgende week. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Een fijne dag en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.894 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier