Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: koude lenteweek!
Ten noorden en westen van onze streken liggen hogedrukgebieden. Het zijn nog altijd het hoog Pia en een nieuw hoog Querida. Beide hogen zorgen voor een noordelijke stroming met aanvoer van koude lucht. Het hogedrukgebied trekt eerst zuidelijk en later westelijk en de stroming draait eerst noord het noorden tot noordoosten en vanaf vrijdag uit het noordwesten. De aangevoerde lucht is vrij koud en voorlopig is aangenaam lenteweer niet aan de orde, sterker nog… de nachtvorstkansen nemen toe.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: mix van zon, wolken en enkele buien
De eerste Paasdag verliep licht wisselvallig met wolkenvelden, maar ook met geregeld zonneschijn. In het midden en zuiden scheen de zon 3 tot 6 uur, maar in het noorden was het duidelijk zonniger met 7 tot lokaal 10 uur zonneschijn. Verder kwam het tot enkele buien en dat leverde in de Gelders plaatsen Heerde en Oldebroek respectievelijk 11 en 9 millimeter op.

De wind waaide uit het westen tot noordwesten en was matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee en de temperaturen stegen naar waarden tussen de 11 en 13°. Daarmee hadden we vrijwel dezelfde temperaturen als op eerste Kerstdag 2016 en sommige stations waren met Kerst zelfs nog warmer. Schiphol had met Kerst bijvoorbeeld 12,4 en gisteren 10,8° en ook in De Bilt was het respectievelijk 11,7 nu en 10,8° met Kerst. De hoogste temperatuur werd gisteren gemeten in Ell met maximaal 12,9°. In België lagen de maxima tussen de 7° in de Ardennen en tussen de 10 en 13 elders met in Retie en Kleine-Brogel maximaal 13,3°.

deze prachtige foto werd gemaakt door Martin Vye.

Vandaag: buien, aan zee veel zon
Gisteravond en de afgelopen nacht was het bewolkt en viel er buiige regen op de passage van een storing behorende bij depressie Peter en de meeste regen viel in de zuidelijke helft van de Lage Landen.

Vandaag zijn we de Paasmaandag met wolkenvelden begonnen en in genoemde zuidelijke helft valt aanvankelijk nog (buiige) regen. Elders schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot buien en de meeste buien komen in het binnenland voor. In de kustgebieden zal de zon flink schijnen.

De wind waait uit het noorden tot noordwesten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6 en de temperatuur stijgt naar maximaal 9° in het noorden en naar 12 in het zuiden van het land. In de Ardennen, waar de neerslag aanvankelijk in de vorm van (smeltende) sneeuw kan vallen, wordt het maximaal een graad of 7.

Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen met aanvankelijk in het noorden en later in de nacht ook elders weer enkele buien en deze buien kunnen lokaal een winters karakter hebben en gepaard gaan met hagel en (smeltende) sneeuw. De noordwestenwind waait matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur daalt, in het binnenland, naar waarden dichtbij het vriespunt. Aan de grond gaat het op uitgebreide schaal vriezen met kans op gladheid. In de kustgebieden liggen de minima rond de 4°.

prachtige buienluchten waren gisteren zichtbaar. Deze foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.

Morgen: enkele buien, maar ook zonneschijn
Morgen schijnt geregeld de zon, maar het draait ook om buien en aanvankelijk kunnen deze buien nog een winters karakter hebben. Ook in de Ardennen is (smeltende) sneeuw mogelijk. De buien trekken zuidwaarts en vanuit het noorden gaat steeds vaker en langer de zon schijnen vanwege naderende hogedruk.

De wind waait uit het noorden tot noordoosten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 8-9° in het noorden en naar 11 in het zuiden en in delen van België.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag is het helder en koud. Bij een zwakke tot matige noord tot noordoostenwind daalt de temperatuur op de meeste plaatsen tot onder het vriespunt. Op de koudste plaatsen kan het afkoelen naar -3 of -4°.

de verwachte weerkaart voor aanstaande woensdag volgens ECMWF. Bron: Tropicaltidbits.com

De rest van de week: rustig hogedrukweer
Woensdag en donderdag profiteren we volop van hogedruk over onze streken. Het blijft droog en er zijn perioden met zon. De wind waait woensdag uit het noordoosten, donderdag ligt de as van het hoog over onze streken en waait het niet of nauwelijks. De temperatuur stijgt woensdag naar 8 tot 10 en donderdag naar 10 tot 12°. In de nacht naar donderdag gaat het op uitgebreide schaal vriezen met lokaal temperaturen rond de -4 of -5°. Wacht dus nog met het plaatsen van de éénjarige zomerbloeiers!

de verwachte weerkaart voor aanstaande zaterdag volgens ECMWF. Bron: Tropicaltidbits.com

Lange termijn en pluim: wisselvallig en aanhoudend koud
Vrijdag trekt het hoog geleidelijk naar het westen en komend weekend hebben we een noordwestelijke stroming tussen het hoog ten westen en lagedruk boven Scandinavië. Storingen kunnen ons weer bereiken en de wisselvalligheid neemt weer toe.

De temperaturen die aanvankelijk rond de 10° ligt, loopt later deze week tijdelijk wat op, maar in het weekend gaan de temperaturen eerder weer naar beneden dan omhoog. Ook volgende week liggen de maxima nog altijd rond de 10° en ik hoef natuurlijk niet te zeggen dat dergelijke temperaturen veel te laag zijn voor de tijd van het jaar. Normaal is het in de 2e decade 13 en in de laatste decade van april 15°.

Het lijkt er zelfs op dat de 15° grens deze maand niet meer overschreden wordt en met een dergelijke verwachting lijkt april een te koude maand te worden. Echt schokkend zal deze maand niet de boeken ingaan, want we hebben natuurlijk al behoorlijk hoge temperaturen gehad de laatste tijd. Tot nu toe is deze maand nog 1,6° te warm, maar uiteindelijk zullen we uitkomen op 0,2° te koud volgens de huidige vewachtingen…

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De neerslagpluim is niet echt droog de komende tijd, maar woensdag en donderdag is dat wel het geval dankzij hogedruk boven onze streken. Vanaf vrijdag neemt de wisselvalligheid weer toe.

De neerslagpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer, dus ik zou zeggen: blijf het volgen, vertel het verder en breng iedereen op de hoogte van het dagelijkse weerpraatje voor de Lage Landen.

deze paasfoto werd gemaakt door Albert Thibaudier.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne Paasmaandag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook de rest van het jaar gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

summer or winter, be prepared!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 273 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier