Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

ALGEMENE WEERSITUATIE:
We profiteren vandaag nog van het hogedrukgebied Siegfried boven Polen. Het zorgt voor een zuid tot zuidoostelijke stroming met aanvoer van koude lucht. Een front behorende bij depressie Karin ligt ten westen van onze streken en komt nog iets naar het oosten. Het zorgt komende nacht en morgen alleen in het westen van de Lage Landen voor wat lichte regen en motregen. Door het naderbij komen van het front zal de wind toenemen en voor het gevoel is het dan ook een koud weekend.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

GISTEREN:
Gisteren begonnen we de dag nog met vrij veel wolkenvelden, maar in het westen en noorden was het al opgeklaard. De zon won steeds meer terrein, maar in het zuidoosten bleef het de gehele dag bewolkt met soms nog wat lichte regen en motregen. De zon scheen in het westen en noorden zo’n 7-8 uur, terwijl in het zuiden van Limburg het ‘licht’ uitbleef. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 5 en (ruim) 7°. Hupsel noteerde 4,8 en Aren 4,9°. Hoek van Holland was het warmst met 7,6°. In Vlaanderen lagen de maxima tussen de 4 en 9° met in Kleine-Brogel maximaal 3,8 en in Koksijde 8,9°.

de zon kwam gisteren fraai op en bleef ook de hele dag schijnen. De foto werd gemaakt door Albert Thibaudier
de zon kwam gisteren fraai op en bleef ook de hele dag schijnen. De foto werd gemaakt door Albert Thibaudier

VANDAAG:
Na de vrij zonnige dag van gisteren is het vandaag helaas weer bewolkt. Toch schijnt ook zo nu en dan de zon en het blijft overal droog. De wind waait uit het zuidoosten en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur, die afgelopen nacht in het overgrote deel van het land daalde tot onder het vriespunt, stijgt naar maximaal 4° in het noordoosten en naar 7, lokaal 8 in het zuiden en in delen van Vlaanderen. Voor het gevoel is het dan ook kouder dan de thermometers aangeven.

Vanavond en de komende nacht valt er in het westen van het land en in westelijk Vlaanderen wat lichte regen en motregen, elders in den lande blijft het droog. De zuidoostenwind waait zwak tot matig en aan zee aanvankelijk nog vrij krachtig en de temperatuur daalt alleen in het noordoosten tot een graad onder het vriespunt. Elders blijft de temperatuur op neushoogte boven nul met in het zuidwesten geen lagere temperatuur dan 4°. Aan de grond is wel kans op vorst.

MORGEN:
Morgen overheerst de bewolking en in de ochtend kan er in de westelijke helft nog wat lichte regen of motregen vallen. Elders blijft het droog en komt af en toe de zon tevoorschijn. De zuid tot zuidoostenwind waait zwak tot hooguit matig en de temperatuur stijgt naar 3-4° in het noordoosten en naar lokaal 8 in het zuiden en in delen van Vlaanderen.

Morgenavond en in de nacht naar maandag zijn er wolkenvelden, maar vanuit het oosten klaart het geleidelijk op. De wind waait niet meer dan zwak uit het zuiden tot zuidoosten en de temperatuur daalt in de oostelijke helft naar 1 of 2° onder het vriespunt. In het bewolkte westen blijft de temperatuur boven nul.

in het zuidoosten bleef het lang grijs en bewolkt. Deze foto werd gemaakt door Ben Saanen.
in het zuidoosten bleef het lang grijs en bewolkt. Deze foto werd gemaakt door Ben Saanen.

MAANDAG:
Maandag neemt vanuit het westen de hoge bewolking toe, maar de zon schijnt daar aanvankelijk nog flink doorheen. Later op de dag wordt de bewolking geleidelijk dikker, maar het blijft droog. De wind waait zwak tot matig en aan zee vrij krachtig uit het zuiden en de temperatuur stijgt naar 5-6° in het noordoosten en naar 10-11 in Zeeland en in het westen van Vlaanderen.

Gisterochtend vroor het hier en daar en ook gisteravond ging de temperatuur weer snel onder nul. De foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.
Gisterochtend vroor het hier en daar en ook gisteravond ging de temperatuur weer snel onder nul. De foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.

DE REST VAN DE WEEK:
De rest van de week ligt er een gordel van hogedruk ten zuiden van onze streken en boven het noorden van Europa ligt lagedruk. Tussen beide weersystemen in staat een west tot zuidwestelijke stroming en met deze stroming trekken met regelmaat gebeiden met regen of enkele buien over onze streken. Later in de week zakt lagedruk geleidelijk naar het zuiden en neemt de wisselvalligheid verder toe. De temperatuur is duidelijk hoger dan dat we gewend zijn deze maand en stijgt dagelijks naar waarden tussen de 10 en 13°.

de verwachte weerkaart voor aanstaande woensdag. Bron: ECMWF
de verwachte weerkaart voor aanstaande woensdag. Bron: ECMWF

TEMPERATUURPLUIMEN:
De temperatuurpluim laat zien dat de temperatuur vandaag, morgen en ook nog maandag uitkomt op waarden rond de 5°. Dinsdag loopt de temperatuur geleidelijk op, maar het moment van ‘opwarming’ is nog niet helemaal duidelijk. Het Europese en het Canadese model laten de temperatuur al snel oplopen, maar het Duitse en het Amerikaane model laten de temperatuur pas in de avond oplopen. Woensdag wordt het volgens alle modellen 11-12°, donderdag 10 en de dagen daarna gaat het kwik geleidelijk weer naar beneden. Aan het eind van de 10-daagse zijn we weer terug bij af en liggen de verwachte maxima weer rond de 5°.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de oper is de roze lijn hierboven, dan zien we dat de leden die aan het ECMWF zijn gelieerd ook de temperatuur aanvankelijk laten uitkomen op een graad of 5. Dinsdag gaat de temperatuur omhoog en daarna komt het kwik tijdelijk in de dubbele cijfers terecht. Aan het eind van de week vertoont de pluim weer een dalende trend, niet alleen de ‘oper’, maar ook het ensemblegemiddelde gaat weer naar beneden. De hogere temperaturen lijken dan ook maar tijdelijk.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

SNEEUWVERWACHTING ARDENNEN EN HOGE VENEN:
We kijken tot slot nog even naar de sneeuwverwachting voor de Ardennen en de Hoge Venen. In de Hoge Venen ligt momenteel zo’n 8 centimeter sneeuw. Vandaag blijft het droog en ook de komende dagen wordt er geen sneeuw meer verwacht. Bovendien gaan de temperaturen omhoog, dus als er na het weekend neerslag valt zal dat in de vorm van regen zijn.

Op de Mont-Rigi (670 meter hoogte) in de Hoge Venen lag gisteren 8 centimeter.
Op de Mont-Rigi (670 meter hoogte) in de Hoge Venen lag gisteren 8 centimeter.

Dit was het voor vandaag. Morgen verzorgt Daan het weerbericht en ik ben er maandag weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 382 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer