Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Zonnig en warm meiweer is voorlopig niet te verwachten. In plaats daarvan krijgen we een koud weekend met enkele buien die van hagel, onweer en lokaal ook met smeltende sneeuw gepaard kunnen gaan. Het is dit weekend met 9-12 graden en een stevige wind behoorlijk fris. Na het weekend gaat de temperatuur omhoog naar 13-16 graden. Eerst komt het nog tot buien, maar vanaf woensdag volgen perioden met regen.

Aad Hogenboom maakte deze prachtige foto van de zonsopkomst.
Ook Ton Wesselius maakte een foto van de zonsopkomst.

Op deze zaterdag schijnt aanvankelijk op veel plaatsen de zon. Het neerslaggebied over de zuidoostelijke helft en over oostelijk België trekt weg, elders komen geleidelijk enkele buien tot ontwikkeling en deze buien kunnen gepaard gaan met hagel, onweer en lokaal ook met smeltende sneeuw. Ook windstoten tot 75 km/uur zijn mogelijk.

De wind waait uit het noorden tot noordwesten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6 en de temperatuur blijft steken bij maximaal 9 graden in het noorden en 11 in het zuiden van het land. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het maar een graad of 4-5 en aanvankelijk valt er sneeuw.

Gisteren was het met 10-13 graden ook al te koud voor de tijd van het jaar. Voorschoten noteerde 10,1 en het Limburgse Ell 13,2 graden.

Vanavond, tijdens Dodenherdenking, is er lokaal nog een buienkans, maar de meeste plaatsen zullen het rond de klok van 20 uur droog houden. Wel is het fris met temperaturen van een graad of 7-8. Later op de avond en komende nacht neemt de buiigheid in de kustgebieden geleidelijk weer toe. Landinwaarts blijft het droog met flinke opklaringen. De temperatuur daalt landinwaarts naar waarden rond of iets onder nul. In de kustgebieden koelt het af naar 2-4 graden.

Ton Wesselius maakte deze foto gisterochtend met nog enkele opklaringen.
Jolanda Bakker maakte deze foto gisterochtend.
Deze foto werd in de ochtend gemaakt door Trijntje van den Berg.
Ook in het noorden scheen de zon. Jannes Wiersema maakte de foto.
Albert Thibaudier zag nog een fraaie halo in Heerenveen.
In de middag was het overwegend bewolkt. Suzanne Vermulm maakte deze foto.

Morgen, Bevrijdingsdag, schijnt geregeld de zon, maar het komt ook weer tot enkele buien. Omdat de bovenlucht niet meer zo koud is als vandaag (op ruim 5 kilometer hoogte is het vandaag -36 en morgen -25 graden), is er geen kans meer op onweer en winterse neerslag. In de loop van de dag neemt de buiigheid van het westen uit duidelijk af.

De wind waait matig en aan zee vrij krachtig uit het noordwesten en de temperatuur stijgt naar 10-11, lokaal in het zuiden en zuidoosten 12 graden. Met een (winter)jas aan is het zeker geen slechte dag voor de diverse Bevrijdingsfestivals.

De neerslagkansen zijn elke dag aanwezig, maar vanaf woensdag neemt de kans op wat serieuzere neerslag toe.

Na het weekend schijnt maandag en dinsdag geregeld de zon, maar op beide dagen is er ook een buienkans. De temperatuur stijgt maandag naar 10-12 en dinsdag naar 12-15 graden. Vanaf woensdag overheerst de bewolking en bovendien nemen de regenkansen toe als diverse storingen over onze streken trekken. Er kan dan regen van betekenis vallen.

De temperatuur stijgt dagelijks naar 13-16 graden en dat is onder de norm die geldt voor de tijd van het jaar. Normaal is het 15-19 graden. Zou mei, na een recordlange periode van 13 maanden op rij boven normaal, weer eens een te koude maand worden? Normaal is 13,1 graden, de verwachting op dit moment is 12,4 graden…

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het tot en met maandag koud is met temperaturen rond of iets boven de 10 graden. Vanaf dinsdag gaat de temperatuur omhoog naar waarden in de buurt van de 15°. Pas na volgend weekend lijkt de temperatuur verder te stijgen, maar dat is nog ver weg.

Deze foto maakte ikzelf.

De windverwachting voor surfers en zeilers:
De wind waait uit het noorden tot noordwesten met 18-23 knopen. De windvlagen liggen een tweetal knopen hoger. De golfhoogte, uit het noordwesten, is 1,4 tot 1,7 meter.

Morgen waait de wind wederom uit het noordwesten met 16-20 knopen. De windvlagen liggen veelal rond of iets boven de 20 knopen. De golfhoogte is 1,2 meter.

Suzanne Vermulm maakte ook deze foto. Door het frisse weer zitten de insecten vrij stil.
Trijntje van den Berg maakte ook deze foto.

Dit was het voor deze zaterdag. Maak er een mooi weekend aan, kleed je goed aan en geniet van de prachtige wolkenluchten. Tot morgen en… vergeet de foto’s niet in de sturen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer,in samenwerking met Surviking, deze training. Vele onderwerpen komen aan bod, zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 406 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier