Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Eergisteren sloten we een warme april af. Het was alweer de 13e te warme maand op rij, maar mei lijkt vooralsnog niet op de warme toer te gaan. Er is een koud weekend aanstaande met temperaturen op zaterdag van slechts 9-10 en zondag van 10-11 graden. Normaal is het begin mei 14-18 graden. Daarbij is er een mix van zon, wolken en enkele buien te verwachten die zaterdag zelfs lokaal  winters van karakter kunnen zijn. Vandaag neemt de buienkans ook toe, maar het wordt nog wel 13-16 graden.

Het was gisteren in het westen en noorden van het land grijs en bewolkt. Jolanda Bakker maakte deze foto.
Ook bij Ton Wesselius was het grijs en bewolkt.
Bij Jannes Wiersema moest de kleur van de tulpen komen.

Op deze donderdag starten we met geregeld zonneschijn, maar al vrij snel neemt vanuit het westen de bewolking toe en volgen enkele buien. Vooral vanmiddag kunnen er landinwaarts stevige buien voorkomen met lokaal ook kans op onweer. In het (uiterste) noorden valt het met de buiigheid wel mee, maar in de oostelijke helft kan lokaal zo’n 5-10 millimeter vallen.

De wind waait uit het westen tot noordwesten en is overwegend matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 13-14 graden in het noorden en westen en naar 16 in het zuidoosten van het land. Ook in België liggen de maxima tussen de 13 en 16 graden, alleen in de hogere delen is het kouder met 11-12 graden.

Gisteren bleef de temperatuur in het bewolkte noorden en westen steken bij 10-12 graden. In de zuidoostelijke helft kon de temperatuur nog stijgen naar 16-17 graden.

Vanavond trekken de buien naar het zuidoosten weg en vanuit het noorden klaart het geleidelijk op. De temperatuur daalt naar 4-7 graden.

Trijntje van den Berg maakte deze foto bij de vogel observatieplaats in Carnisse grienden in Barendrecht.
Hier en daar kwamen spaarzame opklaringen voor. Jolanda Bakker maakte deze foto.

Morgen is het overwegend bewolkt, maar in de zuidelijke helft van het land en in België schijnt eerst nog geregeld de zon. Geleidelijk neemt vanuit het noorden de buienkans toe, maar zware buien worden niet verwacht.

De wind waait uit het noordwesten en is matig over land en (vrij) krachtig op de Wadden en langs de noordwestkust. De temperatuur stijgt naar 10 graden in het noorden en naar 12 in het zuiden van het land en in België.

De verwachte weerkaart voor komend weekend. Bron: wetterzentrale.de

In het weekend draait het om buien en zaterdag kunnen deze lokaal winters van karakter zijn en gepaard gaan met onweer, hagel en smeltende sneeuw. De temperatuur blijft zaterdag steken bij 9-10 graden, Bevrijdingsdag (zondag) is het weer een graadje ‘warmer’ met 10-11 graden.

Overigens kan de temperatuur zowel in de nacht naar zaterdag als naar zondag lokaal dalen tot rond het vriespunt met een grote kans op vorst aan de grond. Pas dus op voor de vorstgevoelige (éénjarige) planten.

De wind waait uit het noordoosten en is vooral zaterdag duidelijk aanwezig. Daardoor is het voor het gevoel nog kouder met een gevoelstemperatuur van 4-6 graden. Een winterjas is bij de Dodenherdenking en op de diverse Bevrijdingsfestivals dan ook geen overbodige luxe.

De neerslagkansen zijn elke dag aanwezig, maar pas in de loop van volgende week valt er wat serieuzere neerslag.

Na het weekend krabbelt de temperatuur langzaam weer op. Maandag wordt het 11-13, woensdag en donderdag 14-16 graden. Wel houdt de wisselvalligheid aan en vanaf woensdag neemt de kans op serieuzere regen toe. Zicht op zonnig en aangenaam warm meiweer is niet in zicht.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur eerst flink gaat dalen naar waarden rond of een fractie onder de 10 graden op zaterdag. Daarna loopt de temperatuur langzaam, maar geleidelijk weer op naar waarden in de buurt van de 15 graden.

De windverwachting voor surfers en zeilers:
De wind waait uit het westen tot noordwesten. Vanochtend waait de wind met 6-7 knopen, vanmiddag neemt de wind toe naar 14-17 knopen met uitschieters tot meer dan 20 knopen.

Morgen waait de noordwestenwind met 12-15 knopen met uitschieters tussen de 15 en 20 knopen.

Joyce Derksen maakte deze foto in het oosten van het land. Daar kwam wel de zon tevoorschijn.

Dit was het weer voor deze donderdag. Morgen zal ik opnieuw een weerpraatje maken en dan kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de diverse weerkaarten. Voor nu een mooie donderdag en graag weer tot morgen.

Uiteindelijk kwam de zon ook in het westen van het land tevoorschijn. Het leverde een fraaie zonsondergang op. Jolanda Bakker maakte deze foto.

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer in samenwerking met Surviking deze training. Vele onderwerpen komen aan bod, zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 508 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

3 Reactie op “Lage Landen – Koud weekend aanstaande met (winterse) buien!”

 • Bertil Blaas
  2 mei 2019 at 08:31

  Dag Rico,

  Ik heb het bericht gelezen, dat je AWM verlaat met het schrijven voor Lage Landen.
  Zeer spijtig maar begreep het verhaal van Johann zeker.
  Ik wens jouw veel succes bij Weeronline en nogmaals dank voor het lees plezier dat ik van jouw heb ontvangen. !👍
  Groeten Bertil.

  • Rico Schröder
   2 mei 2019 at 10:19

   Dank Bertil voor deze mooie woorden.
   Toch verlaat ik AWM niet helemaal en zal nog een aantal maal per week een weerbericht schrijven. De verandering is dat het niet meer elke dag zal zijn…

   Groeten,
   Rico

 • Bertil Blaas
  2 mei 2019 at 19:11

  Okee Rico,
  Dank voor je reactie. Dat is een geruststelling.
  Maar toch succes gewenst bij Weeronline. Vond het ook leuk te lezen dat u buschauffeur te Amstelveen bent cq was. Leuke mix van activiteiten. Een lezer zo als ik, heeft daar uiteraard geen idee van.
  Groeten en tot later. 👍👍

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer