Advertentie 

Algemene situatie:
De afgelopen dagen hadden we te maken met temperaturen vrij ruim onder de normaal voor de tijd van het jaar. Dit alles was te danken aan een blokkade van hogedruk boven Scandinavië. Via de oostflank van dit hogedrukgebied stroomt relatief koude lucht naar onze streken. Hoewel het vandaag even iets minder koud is, blijft het de komende dagen koud omdat een tweede hogedrukgebied zich boven Scandinavië positioneert. Halverwege volgende week lijkt er dan een verandering in het weerpatroon op gang te komen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: KNMI.

Gisteren: meest bewolkt, vrij koud
Gisteren verliep de dag meest grijs, met name in de noordelijke helft van de Benelux was de zon niet te zien. In België scheen op veel plekken echter met regelmaat de zon en ook in het zuiden van Nederland klaarde het steeds verder op. In het uiterste noordoosten viel daarentegen lokaal wat lichte neerslag, soms in de vorm van natte sneeuw. De maximumtemperaturen liepen uiteen van 2 graden in het noordoosten (het werd niet warmer dan een schamele 2,3° in Nieuw Beerta) tot 7 graden in België (koploper Dourbes met 7,8°). In het noorden voelde het bovendien het koudst aan, omdat -naast het feit dat de zon niet scheen- de oostelijke wind daar het sterkst was.

Bij Jannes Wiersema vielen er enkele buitjes met natte sneeuw.
Deze mooie, herfstachtige foto werd door Ton Wesselius gemaakt.
En deze foto komt van de hand van Jolanda Bakker.

Afgelopen nacht klaarde het ook in de rest van het land op. De temperatuur daalde op uitgebreide schaal tot onder het vriespunt en hier en daar ontstond er een mistbank.

Vandaag: tijdelijk minder koud
Vanochtend is het hier en daar nog mistig, maar deze mist verdwijnt in de loop van de ochtend. Het is overwegend zonnig, al trekken er wel wolkenvelden van zuid naar noord over het land. Het blijft wel zo goed als droog.

Deze foto werd gemaakt door Trijntje van den Berg.
Opnieuw een foto van Jolanda Bakker.

Er staat een zwakke tot matige wind uit oost tot zuidoostelijke richting. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 4 graden in het noordoosten tot 10 graden in België.

Vanmiddag wordt het in België langzaam wat bewolkter en vanavond wordt het ook in Nederland van het zuiden uit bewolkt. In de loop van de nacht trekt een neerslaggebied de Benelux binnen. Voor dit neerslaggebied uit kan het in de opklaringen nog afkoelen tot lichte vorst. Met name in het noorden en het binnenland kan het dus licht gaan vriezen, in België komt de temperatuur enkele graden boven het vriespunt te liggen.

Morgen: neerslag
Morgenochtend trekt dit neerslaggebied ook Nederland binnen. Aan de voorzijde van dit gebied kan de temperatuur nog dicht bij het vriespunt liggen, maar sneeuwval lijkt uitgesloten omdat de temperaturen in de bovenlucht daarvoor te hoog liggen (mogelijk dat alleen bij langdurige en redelijk intense neerslag even wat vlokken te zien zijn). Zeer lokaal is wat bevriezende regen echter niet uitgesloten, al zal dit niet langdurig zijn en niet op grote schaal gebeuren (bijvoorbeeld HIRLAM geeft hier een signaal voor, zie de weerkaarten hieronder). In de loop van de middag stagneert het regengebied boven midden/noord Nederland en lost het geleidelijk op.

De maximumtemperaturen lopen uiteen van net boven het vriespunt in het noordoosten van Nederland tot 7 graden in België. De wind is variabel en zwak tot matig, op de Wadden mogelijk vrij krachtig.

De 2meter temperatuur voor zaterdagochtend volgens het HIRLAM model. Bron: Wetterzentrale.
En de verwachte neerslag voor morgenochtend volgens HIRLAM. Mogelijk is er heel even wat overlap tussen de negatieve temperaturen en de neerslag. Bron: Wetterzentrale

Zondag: droger
Zondagochtend valt er hier en daar nog een enkel buitje, met name in het noorden is deze kans aanwezig. Her en der is er ruimte voor een opklaring, maar het is overwegend bewolkt. De maximumtemperaturen liggen tussen de 4 en 7 graden.

Volgende week: aanvankelijk koud, later depressiegeweld?
Vanaf maandag wordt het weer een fractie kouder en blijft het een aantal dagen droog. In de nachten gaat het licht vriezen (met name in het binnenland) en overdag ligt de temperatuur rond of onder de 5 graden Celsius.

Op woensdag ligt Nederland precies tussen een depressie en het hogedrukgebied in. Bron: GFS/Wetterzentrale.

Op woensdag ligt dan het kantelpunt. Een depressie vanaf de oceaan ligt klaar om het hogedrukgebied boven Scandinavië weg te beuken. De kans dat dit gaat lukken lijkt erg aannemelijk omdat dit al meerdere modelruns op rij het beeld is. Bovendien gaat ook de pluim in grote meerderheid voor een verzachting van het weertype met toenemende neerslagkansen, behorend bij een grotere depressieactiviteit. Hoewel een klein clustertje lijnen ook na woensdag nog blijft nog geloven in een winters weertype, lijkt het dus toch echt zachter te worden halverwege volgende week, met mogelijk zelfs temperaturen richting of in de dubbele cijfers. We blijven de ontwikkelingen natuurlijk in de gaten houden.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI.

Dit was het voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw bericht, ikzelf schrijf later weer. Vanuit een fris Spitsbergen een fijn weekend gewenst!

Diny Reijnen maakte deze prachtige herfstfoto.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwall

(Visited 645 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier