Advertentie 

Algemene weersituatie: 
Het hogedrukgebied Erika zorgt ook vandaag met een noordoostelijke stroming voor koud winterweer. De bewolking heeft de overhand en later vandaag is er ook kans op wat lichte sneeuw. Ook de komende dagen blijft het vrij koud winterweer met sneeuwkansen, pas in de loop van volgende week lijkt de temperatuur enkele graden op te lopen.

de weerkaart voor vandaag. Bron:: DMI

Gisteren: overwegend grijs en lokaal wat motsneeuw, zuidoosten ook zon
Het was gisteren ook weer een overwegend bewolkte dag met alleen in de zuidoostelijke helft ook wat zon. In het zuiden van Limburg kwam de zon goed door en Maastricht noteerde 4 uur zonneschijn. In het noorden en midden kon een ijsdag worden genoteerd met temperaturen rond de -1/-2°, in het zuiden werden positieve temperaturen genoteerd met in het zonnige Maastricht 3,8°. In België werden overal, ook in de Ardennen positieve temperaturen genoteerd met waarden tussen de 1 en 4°. Luik noteerde maximaal 4,3°.

Deze prachtige winterse foto werd gemaakt door Tonny Morsink.

Vandaag: overwegend bewolkt en later kans op wat sneeuw
Ook vandaag heeft de bewolking de overhand en uit die bewolking kan later vandaag, op de nadering van een hoogtelaag, wat lichte sneeuw vallen. De wind waait uit het oosten tot noordoosten en is matig over land en vrij krachtig in het noordelijk en noordwestelijk kustgebied en de temperatuur blijft op veruit de meeste plaatsen weer onder nul. Alleen in Limburg en in delen van België kan het kwik een fractie boven nul uitkomen.


Voor het gevoel is het echter weer graden kouder met gevoelstemperaturen vanochtend in het noorden en midden van het land rond de -10/-11°. Met het oplopen van de temperatuur wordt het ook voor het gevoel iets minder koud, maar aan het begin van de middag voelt het nog altijd aan tussen de -2 en -8° van zuidoost naar noordwest zoals op onderstaand kaartje is te zien. Handschoenen, sjaals en mutsen zijn vandaag dan ook geen overbodige luxe.

de temperatuur voor het gevoel rond het middaguur. Bron: ECMWF

Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt en hier en daar komt het tot wat lichte sneeuw. In de loop van de nacht trekt vanuit het zuidoosten een nieuw gebied met wat lichte sneeuw naar het noordwesten. De oost tot noordoostenwind waait zwak tot matig en het gaat overal licht vriezen.

Ook bij Martin Vye was het grijs en wit.

Morgen: overwegend bewolkt en hier en daar wat lichte sneeuw
Morgen is het opnieuw aan de bewolkte kant en een gebied met wat lichte sneeuw trekt van zuidoost naar noordwest over het land. In het noordoosten blijft het droog. De temperatuur stijgt naar waarden rond of net iets boven het vriespunt. In Limburg kan het een graad of 4 worden en daar kan de neerslag in vloeibare vorm vallen.

Morgenavond en in de nacht naar zondag valt er nog wat lichte sneeuw in het noorden van de Lage Landen bij temperaturen iets onder nul. Elders is het droog bij kwikstanden rond het vriespunt, maar in de loop van de nacht neemt in de zuidelijke helft van de Lage Landen en dan met name in België de kans op regen toe. De temperatuur is daar inmiddels boven nul, maar lokaal kan de regen aanleiding geven tot gladheid als gevolg van IJZEL. Het is even afwachten hoever de neerslag noordwaarts komt, want in het midden van het land is er dan kans op sneeuw.

opspattend water bij temperaturen onder nul geeft fraaie plaatjes. Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius

Zondag: wolkenvelden en eerst nog wat neerslag, later zon
De zondag beginnen we met veel bewolking en in het zuiden en mogelijk ook in het midden van de Lage Landen valt neerslag. In het midden mogelijk nog wat sneeuw, verder naar het zuiden regen. De neerslag trekt weg en in de middag schijnt geregeld de zon. De oost tot noordoostenwind waait matig en aan zee (vrij) krachtig en de temperatuur stijgt zondagmiddag naar maximaal 3-4° in het noorden en midden en naar 5-6 in het zuiden. In België wordt het duidelijk warmer met kwikstanden tussen de 6 en lokaal 10°.

de verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens ECMWF

Volgende week: rustig hogedrukweer met aanvankelijk veel zon
Na het weekend is het prachtig weer met de eerste dagen volop zonneschijn. In de nachten is nog altijd vorst mogelijk, maar overdag loopt het kwik steeds verder op en in de tweede helft van de week komt de 10° geleidelijk in zicht.

Aan de temperatuurpluim hieronder is dat allemaal weer goed zichtbaar. Vandaag liggen de maxima rond het vriespunt en in het komende weekend is het met een graad of 2-3 nog niet veel warmer. Maandag wordt het een graad of 4-5, maar het Duitse model is met temperaturen rond het vriespunt nog altijd kouder. Vanaf dinsdag gaan alle modellen voor hogere temperaturen.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur nog even naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we dat het vandaag nog koud is met temperaturen rond het vriespunt. Morgen en zondag is het met een graad of 2-3 niet veel warmer, maar daarna gaat het kwik omhoog. Vanaf dinsdag stijgt de ‘oper’ tot boven de 5° met de mogelijkheid dat het een graad of 1o wordt. In de nachten blijft het voorlopig licht vriezen, maar de spreiding van de groene lijntjes later volgende week lat zien dat de verwachting vanaf dan onzeker wordt.

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Ook kijken we nog even naar de ijspluim op basis van de pluim hierboven en dan zien we niet op de schaats komen. Er kan weliswaar een dun ijslaagje worden gevormd, maar veel stelt het allemaal niet voor.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen:
Er kan soms wat lichte sneeuw vallen in de Ardennen, vanwege de aanwezigheid van een hoogtelaag. Daarna blijft het wederom droog. De temperaturen gaan in de loop van volgende week geleidelijk omhoog en de eventuele sneeuw zal weer verdwijnen.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit was het weer voor vandaag. Komend weekend bekijkt Daan de weerkaarten en hij verzorgt dan ook het weerpraatje en ik ben er dan maandag weer. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20000!

Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie dag van en alvast een goed weekend!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 931 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier