Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

ALGEMENE WEERSITUATIE:
Het lagedrukgebied Husch ligt vandaag boven Duitsland en boven Scandinavië ligt het hogedrukgebied Siegfried. De aangevoerde lucht naar onze streken is koud. Ten westen van Ierland ligt een front en dit front zal de komende dagen een aanval doen op het koude novemberweer.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

GISTEREN:
Gisteren was het bewolkt en hier en daar viel enige regen. In de middag viel er voornamelijk in de zuidoostelijke helft nog regen en in de hogere delen van België viel de neerslag in de vorm van sneeuw. In het noorden en westen kwam af en toe de zon tevoorschijn (Leeuwarden 6 uur zon), maar de temperatuur had er geen zin in en steeg naar waarden tussen de 6 en 8°. Maastricht noteerde 5,5 en Den Helder 8,2°. In Vlaanderen lagen de maxima tussen de 5 en 9°.

het was gisteren vooral in de zuidoostelijke helft van het land nat. Deze foto werd gemaakt door Ben Saanen.
het was gisteren vooral in de zuidoostelijke helft van het land nat. Deze foto werd gemaakt door Ben Saanen.

VANDAAG:
Afgelopen nacht heeft het op veel plaatsen waar het was opgeklaard gevroren. De temperatuur daalde op de koudste plaatsen naar waarden omstreeks de -4° en dat was in onder ander Eelde en Voorschoten het geval. Aan de grond vroor het lokaal zelfs matig. Vanwege veel bewolking bleef de temperatuur in de zuidoostelijke helft en ook in delen van Zeeland boven nul. Op de Wadden en langs de noordkust kwamen winterse buien voor.

Vandaag overdag schijnt met name in de noordelijke en westelijke helft af en toe de zon, maar elders heeft de bewolking de overhand en in de Ardennen, Hoge Venen en wellicht ook in de hogere delen van Limburg valt neerslag in de vorm van wat sneeuw. Elders blijft het droog, maar op de Wadden en langs de noordkust is er kans op een winterse bui. Later neemt ook in het zuidwesten de kans op een winterse bui toe. De wind waait niet meer dan zwak uit uiteenlopende richtingen en de temperatuur stijgt naar maximaal 4° in het oosten en noordoosten en naar 5-6 elders. In westelijk Vlaanderen en ook in Zeeland kan het 7° worden. In de Ardennen liggen de maxima net boven het vriespunt.

Vanavond trekken er vanuit het zuidwesten enkele buien over het land en vanwege een koude bovenlucht kunnen deze buien winters van karakter zijn en gepaard gaan met hagel en (smeltende) sneeuw. Met name in het oosten en noordoosten kan de neerslag in de vorm van sneeuw vallen. De wind waait uit het zuidoosten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur daalt naar waarden rond de 1-2° boven het vriespunt. In het noordoosten kan het licht vriezen en lokaal dus wit worden.

MORGEN:
Morgen trekt er over België een depressie van west naar oost en het gaat geruime tijd regenen. De meeste regen valt over Vlaanderen en de zuidelijke helft van Nederland, maar ook in het midden van het land valt enige regen en in het noorden lijkt het droog te blijven. De neerslag valt in de Ardennen en Hoge Venen in de vorm van sneeuw en wellicht dat in de regio Twenthe ook tijdelijk wat sneeuw valt. De wind waait uit het oosten tot zuidoosten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 3 en 5°. In combinatie met die stevige wind en de neerslag zal het waterkoud aanvoelen.

Morgenavond trekt de regen en in de Ardennen de sneeuw naar het oosten weg en in het noorden en westen klaart het op. In het noorden en midden van het land kan het weer licht vriezen, maar in het zuiden en in België blijft de temperatuur boven nul.

in het noorden van het land klaarde het in de middag flink op. De foto werd gemaakt door Martin Vye.
in het noorden van het land klaarde het in de middag flink op. De foto werd gemaakt door Martin Vye.

DONDERDAG:
Donderdag zitten we tussen de sturende weersystemen in en is het rustig weer. De zon schijnt geregeld, maar er zijn ook wolkenvelden en in de zuidwestelijke helft van de Lage Landen is er nog altijd een buienkans. De wind waait zwak uit uiteenlopende richtingen en later uit het zuiden en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 5 en 7°.

de weerkaart voor donderdag. We zitten tussen de diverse weersystemen in. Bron: ECMWF.
de weerkaart voor donderdag. We zitten tussen de diverse weersystemen in. Bron: ECMWF.

TEMPERATUURPLUIMEN:
Een verwachting vanaf vrijdag is op basis van onderstaande temperatuurpluim niet te doen. Het kan werkelijk alle kanten op, maar laten we de pluim even bespreken. Vandaag tot en met donderdag is het koud novemberweer met temperaturen rond of onder de 5°.

Vrijdag nemen de verschillen tussen de modellen toe. Het Amerikaanse (groene lijn), het Duitse (geel) en het Europese model (roze) komen uit op een graad of 6-7, maar het Canadese model (blauw) gaat al flink de hoogte in met maximaal 11°. Zaterdag liggen de verwachte maxima tussen de 5 en 14 en zondag tussen de 5 en 10°. Ook na het weekend zijn de verschillen groot, maar uiteindelijk lijken alle modellen uit te komen op waarden rond de 10°. Hopelijk zijn de modellen morgen wat eensgezinder…

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de oper is de roze lijn hierboven, dan zien we dat de leden die aan het ECMWF zijn gelieerd het feitelijk ook niet weten. Het kan werkelijk vriezen of dooien met een ensemblegemiddelde van zo’n 7° de komende 10 dagen.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Kijken we puur naar de pluim van het Amerikaanse model (GFS) van gisteravond, de oper is de groene lijn hierboven, dan zien we dat de leden die aan het GFS zijn verbonden de temperatuur op termijn laat oplopen. De rode lijn hieronder is het ensemblegemiddelde en deze ligt aanvankelijk rond de 5-6. Na het weekend ligt het gemiddelde rond of net onder de 10°.

de pluim van het GFS voor het midden van het land. Bron: meteociel.fr
de pluim van het GFS voor het midden van het land. Bron: meteociel.fr

SNEEUWVERWACHTING ARDENNEN EN HOGE VENEN:
We kijken tot slot nog even naar de sneeuwverwachting voor de Ardennen en de Hoge Venen. In de Hoge Venen ligt er, in ieder geval boven de 500 meter, een sneeuwlaag van maximaal 2 centimeter.  Vandaag, maar vooral woensdag wordt opnieuw sneeuw verwacht in de Ardennen, met vooral in de Hoge Venen de vorming van een sneeuwdek.

In de Hoge Venen kleurde het gisteren wit. Dit webcambeeld is uit Mürringen via http://holfuy.com/
In de Hoge Venen kleurde het gisteren wit. Dit webcambeeld is uit Mürringen via http://holfuy.com/

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen meld ik mij weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 675 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier