Advertentie 

Algemene situatie:
Wat is het koud hè! Een snijdende oostenwind, gevoelstemperaturen onder de -10° en in de nacht matige tot strenge vorst en hier en daar wat sneeuw. Het zijn winterse ingrediënten die we niet meer zo goed kennen, maar gelukkig komen ze nog wel eens voor.

Ook op deze eerste dag van de meteorologische lente is het ijskoud winterweer onder aanvoering van het hogedrukgebied Hartmut. Vanuit het zuiden nadert echter het lagedrukgebied Ulrike en morgen later op de dag krijgen we te maken met het bijbehorende front. Er kan dan wat sneeuw vallen, maar de fut lijkt er al snel uit te gaan. Achter het front stroomt komend weekend duidelijk zachtere lucht naar onze streken, maar de zachte lucht weet waarschijnlijk alleen België en wellicht het zuiden van het land vooralsnog bereiken. Elders blijft het voorlopig winters.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: veel zon, maar ook wolkenvelden en wat sneeuw
Gisteren begonnen we de dag koud met matige tot strenge vorst. Het vroor ruim 5 tot bijna 11°. Woensdrecht noteerde -10,5 en Nieuw-Beerta -10,2°. In België vroor het zeer streng op meetpunt Elsenborn met -18,0°.

Overdag scheen in het noorden en zuiden de zon flink, maar over het midden van het land zat duidelijk meer bewolking en uit die bewolking viel af en toe wat lichte sneeuw. In het noorden scheen de zon 8-9 uur en in het zuiden 10 uur.

Spannend was het aantal uren zonneschijn in het midden van het land met betrekking tot de zonnigste februari ooit, maar met 5 tot 7 uur is dat ook gelukt. We hebben de zonnigste februari ooit (sinds 1901) achter de rug met in totaal 159,2 uur en dat na een tweetal sombere maanden. December (-24,6) en januari (-22,4) waren erg somber, maar dankzij deze zonnige februari was de hele winter toch nog zonnig (+32,8 uur). Het vorige februari record was 157,7 uur uit 2003.

De temperaturen bleven overal ruimschoots onder nul, sterker nog het is op 28 februari nog nooit zo koud geweest met maximumtemperaturen tussen de -2 en -6°. Het ‘warmst’ was Westdorpe met -1,4 en Ell met -1,5°. Meetpunt Twenthe noteerde geen hogere temperatuur dan -6°. Ook in België bleef het overal vriezen met waarden tussen de -1 en -8°. Zeebrugge noteerde -0,5 en op de Mont-Rigi werd het -7,8°.

De meeste landijsbanen konden gisteren op, maar wees en blijf voorzichtig. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Op veel plaatsen kon worden geschaatst. Deze foto werd gemaakt door Albert Thibaudier.
De landijsbaan in Oude Wetering was ook open. Ton Wesselius maakte de foto.
Ook ijs op de Waddenzee. De foto werd gemaakt door Meteo Nederland.
Niet overal kon worden geschaatst, want de harde wind eerder deze week heeft ervoor gezorgd dat er nog veel wakken zijn. Ton Wesselius maakte ook deze foto.
Sneeuwduinen op de dijk bij Holwerd. De foto werd gemaakt door Meteo Nederland.

Vandaag: koud met meer bewolking
Na een nacht met matige, lokaal strenge vorst, het kwik daalde naar waarden tussen de -6 en -10°, zijn er op deze donderdag wolkenvelden. Zo nu en dan schijnt ook de zon en het blijft op de meeste plaatsen droog. Alleen in de zuidelijke helft van de Lage Landen is wat lichte sneeuw mogelijk.

De ijskoude, snijdende oostenwind is nog altijd aanwezig en waait vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 5 tot 7. Daardoor is het weer vele graden kouder dan de -1 tot -3° op de thermometerbuis. Voor het gevoel is het vanochtend tussen de -16 en -19 en vanmiddag tussen de -9 en 12°.

De verwachte maxima voor vandaag volgens Hirlam. Bron: wetteronline.de

Vanavond en de komende nacht zijn wolkenvelden, maar ook enkele opklaringen. Het gaat matig tot lokaal streng vriezen met uitersten tot ongeveer -12° in het noordoosten van het land.

Morgen: geregeld zon, later in België sneeuw
Morgen schijnt geregeld de zon en blijft het overdag op de meeste plaatsen droog. Alleen over België neemt later op de middag de kans op sneeuw toe.

De snijdende en doorstaande oostenwind neemt heel langzaam wat in kracht af en de temperatuur stijgt naar waarden rond het vriespunt. In het noorden en midden blijft het licht vriezen, in het zuiden en over België komt het kwik iets boven nul uit.

Vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag trekt er langzaam een gebied met wat sneeuw vanuit het zuiden over het land, maar het is maar de vraag of deze sneeuw het noorden van het land haalt. Wellicht gaat de fut er uit. Het gaat in het zuiden licht, elders matig en in het noorden wellicht weer streng vriezen.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Komend weekend: weet de kou zicht te handhaven?
Zaterdag zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. De wind waait nog altijd uit het oosten en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en op de Wadden en de temperatuur stijgt naar waarden rond het vriespunt in het noorden en midden en naar maximaal een graad of 5 in het zuiden. In België kan de temperatuur nog wat hoger uitvallen.

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag trekt er een volgend front over onze streken en dit levert aanvankelijk weer sneeuw op bij temperaturen onder nul. De depressie die de sneeuw veroorzaakt komt boven ons land te liggen en aan de noordkant daarvan blijft de wind oost met sneeuw, ten zuiden van het laag zijn de temperaturen duidelijk hoger en valt er regen.

Ten noorden van een depressie over onze streken valt sneeuw. Bron: wetteronline.de

De exacte positie van dit laag is nog niet duidelijk, maar zeker is wel dat de kou zich niet zomaar gewonnen geeft. Volgens de laatste berekeningen lopen de temperaturen zondag op naar waarden rond of net boven het vriespunt in het noorden en midden en naar 3 tot 5° ten zuiden van de grote rivieren.

De weerkaart voor volgende week volgens EC. Bron: wetteronline.de

Volgende week: wisselvallig
De winterse periode is na het weekend weer voorbij, maar echt overtuigend gaan de temperaturen niet omhoog. Vooral het Europese weermodel wil nog niet echt omhoog met het kwik. Het Amerikaanse weermodel is wat dat betreft duidelijk zachter met temperaturen regelmatig in de buurt van de 10°. Afwachten dus nog wat het wordt volgende week.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de belangrijkste weermodellen laat zien dat de temperatuur vandaag en morgen nog niet boven nul komt. Zaterdag is dat wel het geval, maar echt overtuigend is het allemaal niet. Vanaf zondag komt het kwik boven nul, maar de diverse weermodellen zijn het nog niet eens wat precies de temperatuur gaat worden. De maxima komen veelal uit op waarden tussen de 2 en 9°.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur vanaf dit weekend omhoog gaat, maar echt overtuigend is het allemaal niet. De kou weet zich volgens EC redelijk te handhaven. Ook in de nacht is er aanhoudend kans op vorst.

De ijspluim voor wateren van maximaal 1 meter diep. Bron: weerplaza.nl

De ijspluim heeft in het midden van het land nog steeds niet de vereiste 8 centimeter ijsdikte. Deze dikte is voldoende voor grote mensenmassa’s. De verwachting is dat dat morgen wel het geval is, maar op ondergelopen weilanden en ijsbanen kan wel al worden geschaatst. Grote meren en plassen zijn en blijven uitermate onbetrouwbaar.

De zonsondergang was prachtig. De foto werd gemaakt door Daan Bollinger
Deze prachtige winterse foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Ook deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
De zon kwam wazig op, maar scheen uiteindelijk flink. Giel Swager maakte de foto.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de diverse weerkaarten. Voor nu een fijne dag, kleed je weer goed aan en graag tot morgen. Vergeet geen (winterse) foto’s in te sturen naar foto@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

 • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.095 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Lage Landen – Koud hè!!”

 • Alice
  1 maart 2018 at 10:17

  Goedemorgen Rico. Ja, het is koud maar goed warm aangekleed goed te doen. Ik vind het echt ouderwets genieten! Vanmorgen een lange wandeling met de hond gemaakt en dan is het zo heerlijk om thuis weer in de warmte te komen en een beker hete koffie te nuttigen. Heerlijk dat we weer eens ECHTE kou mogen ervaren. Je zou bijna vergeten hoe dat ook alweer voelt. Van mij mag de kou nog een poosje blijven. Fijne (winterse) dag gewenst! Hartelijke groet, Alice

  • Rico Schröder
   1 maart 2018 at 19:52

   Hoi Alice,

   Het was inderdaad weer een heerlijke koude dag. Eindelijk weer eens echte kou! De kou zal de komende dagen weer verdwijnen, maar hoe en wat dat lees je morgen weer.

   Fijne avond.
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier