Advertentie 

Algemene situatie:
Ook op deze zondag is het ijzige weer nog niet voorbij, want het is wederom koud mede ook door de doorstaande noordoostenwind. De zon zal veel goedmaken en het blijft droog. Ook morgen is het nog prachtig en koud winterweer, maar vanaf dinsdag is het ijzige weer weer voorbij. Precies op tijd, want dinsdagmiddag om 17:15 uur begint de astronomische lente! Overigens wordt het volgende week ook nog niet echt warm met nog altijd temperaturen onder het langjarig gemiddelde van 11°.

Gisteren: in het midden en zuiden lichte sneeuw, later opklaringen
Gisteren werd er met een bulderende noordooster ijskoude van oorsprong arctische lucht aangevoerd. In het midden en zeker in het zuiden van het land viel enige tijd wat lichte sneeuw, maar vanuit het noorden klaarde het op steeds meer plaatsen op.

De temperatuur was erg laag voor de tijd van het jaar en lag overdag veelal onder het vriespunt en dat is toch wel bijzonder zo half maart. Lang niet overal, maar gelukkig wel op een viertal KNMI stations bleef het kwik het gehele etmaal onder nul en op deze stations (Heino, Twenthe, Hupsel en Deelen) werden dan ook records gebroken. Het was op alle genoemde stations de meest late ijsdag sinds de metingen begonnen en voor meetpunt Twenthe was dat 1951 en voor Deelen 1954.

Ook voor nagenoeg de rest van het land was het de koudste 17e maart ooit, maar niet voor de meetpunten Eelde, De Kooy en Leeuwarden. Daar was het in 1969 nog kouder…

Veel wind en temperaturen onder nul, een fraaie combinatie. De foto werd gemaakt door Aad Hogenboom.
Bij Johan Klos viel gisterochtend wat lichte sneeuw.
Ook bij Jolanda Bakker lag een laagje sneeuw.
Ook bij Diana Lader was het wit.
Bij Martin Vye bleef het droog en scheen de zon flink.
Tijdens een flinke wandeling maakte Ton Wesselius deze mooie foto.

Vandaag: flink wat zon
Na een koude nacht met op uitgebreide schaal lichte tot matige vorst is het vandaag prachtig winterweer. In het noorden en later ook in het midden zal de zon volop schijnen, in het zuiden moet nog worden afgerekend met wolkenvelden. Vanmiddag zal de zon flink schijnen en het blijft overal droog.

Het is opnieuw koud, want de temperatuur stijgt vanmiddag naar waarden rond tot net een fractie boven nul en er waait nog steeds een ijskoude noordoostenwind die het voor het gevoel veel kouder doet aanvoelen.

De verwachte maxima voor vandaag volgens HirLam. Bron: wetteronline.de

De noordoostenwind waait matig tot vrij krachtig over land (4-5 bft / 14 tot 20 knopen) en krachtig tot hard aan zee, kracht 6 tot 7 (24 tot 30 knopen). Op de Wadden is de wind hard tot stormachtig, kracht 7 tot 8 met 32 tot 36 knopen.

Vanavond en de komende nacht is het helder en koud met temperaturen die dalen naar waarden tussen de -4 en -7°. De stevige noordoostenwind neemt af naar matig over land en naar (vrij) krachtig aan zee en op de Wadden.

Morgen: volop zon
Morgen is het prachtig winterweer met van opkomst tot ondergang zonneschijn. Het blijft dan ook droog en er waait een matige (3-4 bft. / 10 tot 14 knopen) en aan zee een vrij krachtige noordoostenwind, kracht 5 en 16 tot 20 knopen. Later op de dag draait de wind geleidelijk wat meer naar noord.

De temperatuur klimt uit het dal en stijgt naar waarden tussen de 3 en 5° , maar in de Ardennen en Hoge Venen blijft het ook morgen nog licht vriezen. Voor het gevoel is het ook niet meer zo heel erg koud.

De verwachte weerkaart voor eind deze week volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Na morgen: langzaam oplopende temperaturen, maar toenemend wisselvallig
Het hogedrukgebied Irenäus trekt aanvankelijk naar de regio Schotland/IJsland en daarvandaan vervolgens over Ierland naar het zuidwesten. Aan het eind van de week is het ‘gewoon’ een Azorenhoog met een uitloper over Frankrijk naar het oosten.

De stroming draait van noordoost naar noord tot noordwest en later in de week naar zuidwest. De neerslagkansen nemen vanaf woensdag weer toe en vooral aan het eind van de week komen aan de noordflank van het Azorenhoog met regelmaat storingen naar het Noordzeegebied.

De temperatuur kruipt uit het dal en stijgt dinsdag naar een graad of 7. De dagen daarna komt er elke dag een graadje bij en aan het eind van de week zijn weer dubbele cijfers van een graad of 10 mogelijk.

We kunnen het weer mooi zien aan onderstaande temperatuurpluim.

Temperatuurpluim:

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De komende dagen gaat de kou er weer uit. De temperaturen lopen op tot boven de 5° en pas richting volgend weekend komt de 10° weer in beeld. Lenteweer is op basis van deze pluim nog niet te verwachten.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF laat zien dat de temperatuur na deze koude zondag snel weer omhoog gaat. Vooral volgend weekend kan de 10° worden bereikt en zelfs worden overschreden, maar ook op termijn blijft de kans op vorst in de nacht en ochtend groot. Lenteweer, ofwel temperaturen boven de 15°, is tot aan de Paasdagen op basis van deze pluim niet te verwachten.

Speciaal voor watersporters de windpluim:

De windpluim voor het noordwesten van het land. Bron: KNMÏ

De windpluim voor het noordwesten laat duidelijk zien dat de wind de komende dagen geleidelijk weer afneemt. Vanaf woensdag is de wind aan zee overwegend matig, windkracht 3 tot 4.

Het bewijs voor in de archieven… Sneeuw op 17 maart 2018. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Het was een koude zaterdag. Albert Thibaudier maakte de foto.
Goed inpakken is het advies… 😉 De foto werd gemaakt door Debbie van Ooststroom.

Dit was het weer voor deze zondag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor een vers en nieuw weerpraatje. Fijne zondag!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 673 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier