klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen weersituatie: hogedruk zorgt voor rustig weer
Ook vandaag profiteren we volop van het hogedrukgebied Uwe. Uwe ligt vandaag met de kern boven Duitsland en de stroming komt bij ons dan ook zwak uit het zuiden. Daarmee wordt droge polaire lucht aangevoerd en is het koud en zonnig. Het hoog trek geleidelijk naar het zuiden en ten noorden daarvan wordt met een westelijke storming geleidelijk vochtige en zachte lucht vanaf zee aangevoerd.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: zonovergoten
Het was gisteren prachtig weer met van opkomst tot ondergang zonneschijn. De zon scheen dan ook overal de maximale zonneschijnduur van 7 uur. Het bleef dan ook droog en de temperatuur steeg naar maximaal 3-4° in het oosten en naar 5-6 in het westen. Vlissingen was met 6,4° het warmste KNMI-station. In Vlaanderen lagen de maxima tussen de 4 en 6° met in Zeebrugge maximaal 5,9°.

Het vriest en er ligt ijs op de sloten. Deze foto werd gisterochtend gemaakt door Ben Saanen.
Het vriest en er ligt ijs op de sloten. Deze foto werd gisterochtend gemaakt door Ben Saanen.

Vandaag: ook stralend zonnig
Na een nacht met op uitgebreide schaal matige vorst, Twenthe, Hupsel en Eelde gingen tot nu toe op neushoogte onderuit naar bijna -8° (aan de grond lokaal strenge vorst met in Twenthe -11,9°), is het ook op deze dinsdag prachtig weer met volop zon. Het blijft vanzelfsprekend droog en er waait niet meer dan een zwakke geleidelijk zuid wordende wind. De temperatuur is nog wat lager dan gisteren en stijgt naar hooguit 1-2° in het oosten en naar 3-4 in het westen van Zeeland en op de Waddeneilanden.

Vanavond is het nog helder en gaat het overal weer enkele graden vriezen. Komende nacht neemt in het noorden de bewolking toe en draait de wind vanuit het noorden naar het westen tot zuidwesten. In het Waddengebied wordt de wind vrij krachtig en daar wordt geen vorst meer verwacht. Elders liggen de minima rond het vriespunt in het noordwesten en rond de -6/-7° in het zuiden en in Vlaanderen.

fraaie rijpfoto gemaakt door Dennis de Bruin.
fraaie rijpfoto gemaakt door Dennis de Bruin.
Carel ten Hoor maakte deze prachtige 'winterse' foto van ijs op de wateren.
Carel ten Hoor maakte deze prachtige ‘winterse’ foto van ijs op de wateren.

Morgen: toenemende bewolking
Morgen beginnen we de dag in Vlaanderen en in het zuiden van het land nog met zonneschijn, maar in het midden en zeker in het noorden is het al bewolkt en deze bewolking trekt geleidelijk zuidwaarts. Uit die bewolking kan het in het noorden wellicht wat spetteren, maar veruit de meeste plaatsen zullen het droog houden. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is zwak tot matig van kracht, maar in het noorden is de wind matig tot krachtig, windkracht 4 tot 6. De temperatuur stijgt naar een graad of 4 in het zuidoosten en naar 9, wellicht 10 in het noorden en noordwesten van de Lage Landen.

Morgenavond en in de nacht naar donderdag is het over het algemeen bewolkt en hier en daar kan het wat spetteren. De wind waait matig en in het noordelijk kustgebied vrij krachtig uit het westen en de temperatuur blijft nagenoeg overal weer boven het vriespunt. Alleen in het zuiden van de Lage Landen komt het kwik nog in de buurt van het vriespunt uit. Elders liggen de minima tussen de 2 en 8° van zuidoost naar noordwest.

ook Carina Lichtenberg maakte een prachtige foto van de koude start van gisteren.
ook Carina Lichtenberg maakte een prachtige foto van de koude start van gisteren.

Donderdag: wisselend bewolkt en lokaal een buienkans
Donderdag zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Lokaal is een bui mogelijk, maar wederom houden veruit de meeste plaasten het droog. De wind waait uit het westen tot noordwesten en is matig over land en (vrij) krachtig in het noordelijk kustgebied en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 5 en 8° in de zuidoostelijke helft en naar 9 of 10 elders in de Lage Landen.

deze schitterende foto van de ondergaande zon werd gemaakt door Esther van der Plaat.
deze schitterende foto van de ondergaande zon werd gemaakt door Esther van der Plaat.

Vrijdag en het komende weekend: aanhoudend droog en rustig weer
Vrijdag en het komende weekend is hogedruk bepalend voor ons weerbeeld. De stroming komt aanvankelijk uit het westen tot noordwesten met op vrijdag dus nog temperaturen van een graad of 9. In het weekend lijken de temperaturen weer lager te worden, mede ook door een zwakke oostenwind, en dat kunnen we weer goed zien aan onderstaande temperatuurpluim. Verder blijven de neerslagkansen, dankzij hogedruk, erg klein.

De verwachte weerkaart voor aanstaande zondag volgens ECMWF.
De verwachte weerkaart voor aanstaande zondag volgens ECMWF.

Temperatuurpluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land van de diverse hoofdberekeningen laat zien dat het vandaag een koude dag wordt met temperaturen net boven het vriespunt. Vanaf morgen tot en met zaterdag komen de temperaturen uit op waarden tussen de 5 en 10° met vooral donderdag en vrijdag kwikstanden in de buurt van de 10°. Vanaf zondag wordt het weer kouder met veelal temperaturen tussen de 0 en 5° en in de nacht weer kans op vorst.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de oper is de roze lijn hierboven, dan zien we dat de temperatuur na vandaag ook omhoog gaat naar een graad of 9. Zaterdag wordt het alweer minder zacht met slechts een graad of 5 en zondag worden slechts temperaturen een fractie boven nul verwacht (volgens de oper). Na het weekend is het met een graad of 4-5, volgens de oper, weer wat zachter. Het ensemblegemiddelde ligt na het weekend rond de 4° en daarmee is de pluim duidelijk kouder dan voorgaande dagen. Ook de nachten worden weer vrij koud met na het weekend elke nacht kans op vorst.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er ligt geen sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen en dankzij hogedruk is de kans op neerslag (sneeuw) de komende dagen uitermate klein.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Het is bijna december en de meteorologische winter staat op punt van beginnen. Volg hier de weersontwikkelingen en JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 622 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer