Ondanks de erg koude dagen en sneeuw die we hebben gehad de afgelopen week, zijn we nog niet af van het te koude april weer. Komend weekend bevinden de lage landen zich op de scheidingslijn tussen koude lucht ten noordwesten van ons en warmere lucht ten zuidoosten van ons. Op deze grens van luchtsoorten trekt een storing over die veel neerslag gaat brengen. In het noordwesten is daarbij vanavond en vannacht kans op natte sneeuw. Daarbij blijven we voornamelijk in de koudere sector en is het te koud voor begin april.

water, natuur, sneeuw, winter, laten vallen, structuur, regen, blad, venster, regendruppel, uitzicht, vorst, nat, huis-, reflectie, herfst, weer, storm, bodem, seizoen, transparant, regenen, dag, ijskoud
Het weerbeeld wat we dit weekend overheersend gaan zien; natte boel.

Grens tussen koude en zachtere lucht

Dit weekend staat het weer in het teken van een luchtmassagrens tussen koude lucht en zachtere lucht. Deze grens ligt zuidwest-noordoost georiënteerd vanaf Bretagne over  Duitsland. Ten noorden de koude lucht, ten zuiden de zachtere.

De grens tussen de koude en zachtere lucht is goed te zien boven noordwest Europa. De grens ligt precies boven de Benelux. Deze kaart toont de temperatuur op 1500 meter hoogte.

Op dit grensgebied trekt een lagedrukgebied komende avond en nacht via het zuidoosten naar Duitsland. De kern van dit lagedrukgebied trekt over het zuidoosten waardoor we daar heel even in de warmere sector terecht komen. Ten noorden van de kern stroomt koude lucht zuidoostwaarts, ten zuiden van de kern stroomt zachtere lucht naar het noordwesten.

Het lagedrukgebied boven Frankrijk wat ons een kletsnat weekend bezorgd. Ten noorden stroomt koudere lucht zuidoostwaarts, ten zuiden van de kern stuwt ze warmere lucht naar het noordwesten. Doordat de kern over Limburg trekt komen we in het zuidoosten van de lage landen even in de zachtere lucht. Elders blijven we in koude sector.

De neerslagzone van het lagedrukgebied bereikt in de loop van de ochtend het zuiden van België en trekt verder noordelijk over de lage landen. Het gaat langdurig regenen. De rest van de middag, avond en nacht is het nat. De temperatuur ligt daarbij rond 7 graden. Erg koud voor de tijd van het jaar. De wind is matig tot krachtig en komt uit het noordoosten.

Vanavond en vannacht in het noordwesten kans op natte sneeuw

Vanavond daalt in de regen de temperatuur naar waarden rond 2-3 graden. In het noordwesten is daarbij kans dat de regen overgaat in natte sneeuw of een mix van natte sneeuw en regen. Een sneeuwdek zit niet in de verwachting, maar wellicht dat lokaal altijd een verassing mogelijk is.

In het noordwesten is vanavond en vannacht kans dat de regen in de koude lucht overgaat in natte sneeuw (paars). We zien de kern van het lagedrukgebied boven het zuidoosten liggen rond middernacht.

Met uitzondering van Limburg, daar komen we met het overtrekken van de lagedrukkern even in de zachtere lucht terecht. Daar loopt de temperatuur juist tijdelijk op naar 9-10 graden.

Kijken we daarbij naar de temperatuurverwachting dan zien we de grens van de luchtlagen goed terug. Ten noordwesten van de kern veel kouder met kans op natte sneeuw. Limburg even in de zachte lucht met 10 graden.

Zondag koud en droger

Morgen is het in de ochtend nog bewolkt en regenachtig. In middag gaat het vanuit het westen droger worden. In totaal valt er ongeveer 10-20 mm, in het zuiden 20-30 mm. Een kletsnat weekend dus! Normaal valt er in de Bilt gemiddeld in april 41 mm neerslag. Alleen in dit weekend al kan dus op veel plaatsen de helft (of meer) van de normale maandsom vallen.

De neerslaghoeveelheden dit weekend volgens het Europese model. Vooral in het zuidoosten erg nat.

Ook is kans dat de zon zich even laat zien vanaf de middag. Voorjaarsachtig zal het in ieder geval niet aanvoelen, want met 5 tot 7 graden hebben we het wel gehad. Dit terwijl 14 graden voor deze tijd van het jaar gebruikelijk is.

Kijken we even over het weekend heen dan lijkt het weer meer onder invloed van hogedrukgebieden te komen. De droge perioden zullen overheersen en de temperaturen gaan iets omhoog richting de 11 graden. In de nacht neemt de kans op een graadje vorst toe. Op echt lenteweer moeten we nog eventjes wachten. In de volgende weerberichten meer hierover.

Rest mij allen een fijn weekend te wensen! Groet Sebastiaan.

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 40 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer