Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: hoogtetrog Reiner zorgt voor guur weer
Op de weerkaart hieronder vinden we boven het zuiden van Scandinavië een depressie genaamd Reiner. Deze depressie is op hoogte gevuld met ijskoude lucht en daarin ontstaan gemakkelijk buien die vergezeld kunnen gaan met hagel en onweer. Het is dan ook koud en guur!

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: geregeld zon, maar ook wat lichte regen
We begonnen de dag van gisteren met een mix van zon en wolken. In de loop van de ochtend en gistermiddag viel er in het noorden en midden af en toe wat lichte regen, maar in het zuiden bleef het droog. Daar dan ook de meeste zonneschijn, want in de noordelijke helft scheen de zon 1-2 uur en in de zuidelijke helft 3 tot 5 uur. In zuidelijk Limburg was de zon 7 uur zichtbaar.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 11-12° in het noorden en naar 16 in het zuiden van het land. Eindhoven noteerde maximaal 16,0°. In België lagen de maxima tussen de 13 en 17° met in Dourbes maximaal 16,8°.

bij Jolanda Bakker was het een grijze saaie dag, maar het leverde wel een mooie foto op

Vandaag: (gure) buien
Na een nacht met regen, draait het vandaag om buien en deze buien kunnen vergezeld gaan van hagel, onweer en smeltende sneeuw. We hebben namelijk te maken met een ijskoude bovenlucht met temperaturen die vanuit het noorden gaan dalen naar waarden omstreeks de -36°. Tussen de buien door zijn er ook flinke perioden met zon.

De wind waait uit het noordwesten en is matig tot vrij krachtig van kracht en de temperatuur stijgt naar maximaal 8° in het noorden en naar 10, lokaal 11 in het zuiden en in delen van België. Voor het gevoel is het enkele graden kouder.

Vanavond is er nog een buienkans, komende nacht is er alleen langs de kust nog kans op een lokale bui. Elders blijft het droog met flinke opklaringen. De west tot noordwestenwind neemt af naar zwak en de temperaturen dalen flink. Langs de kust blijft het kwik (net) boven nul, elders liggen de minima rond en in de oostelijke helft onder het vriespunt met in het noordoosten kwikstanden van ongeveer -3°. Aan de grond gaat het op meerdere plaatsen vriezen.

bij Martin Vye viel wel wat regen, maar de hoeveelheden vielen gisteren overdag nog mee

Morgen: opnieuw buien
Morgen heeft het hele land te maken met een ijskoude bovenlucht van zo’n -35°. Het draait dan ook opnieuw om buien met daarbij aanhoudend kans op hagel, onweer en smeltende sneeuw. Er zijn ook flinke perioden met zon en bij een zwakke tot matige en aan zee vrij krachtige noord tot noordwestenwind stijgt de temperatuur naar 9° in het noordwesten en naar 12 in het oosten en zuiden. Opnieuw is het voor het gevoel enkele graden kouder.

Morgenavond en de daaropvolgende Koningsnacht is het droog met flinke opklaringen. Alleen langs de kust is er nog een buienkans. De noordwestenwind neemt weer af naar zwak en de temperatuur daalt naar waarden rond het vriespunt met kans op vorst aan de grond.

Voor de vrijmarkten geldt: In plaats van op een kleedje, kan je beter onder een kleedje gaan zitten… 😉

ook bij Jannes Wiersema viel niet veel regen

De komende dagen en de pluim: langzaam wordt het warmer
Donderdag, Koningsdag, schijnt geregeld het oranjezonnetje, maar het komt ook weer tot buien. De bovenlucht is iets opgewarmd naar waarden rond de -30, maar de buien kunnen nog altijd gepaard gaan met hagel en onweer. De wind waait zwak tot matig uit het westen tot noordwesten en de temperatuur stijgt naar 9 tot 11°. Vanwege de buien kan het weerbeeld van plaats tot plaats sterk verschillen.

de verwachte weerkaart voor vrijdag. Bron: DWD

Vrijdag krijgen we te maken met een nieuwe depressie boven Denemarken en het bijbehorende front trekt over onze streken zuidwaarts met flinke buien of buiige regen. De wind waait zwak tot matig uit het zuiden tot zuidwesten en de temperatuur stijgt naar 10 tot 12°.

de verwachte weerkaart voor aanstaande zaterdag volgens ECMWF. Bron: Tropicaltidbits.com

Komend weekend is er zaterdag nog een buienkans, maar zondag lijkt het droog te blijven. De wind waait zwak tot matig uit het zuiden tot zuidwesten, zondag uit het zuidoosten en de temperaturen gaan dan ook omhoog. Zaterdag liggen de maxima tussen de 13 en 15, zondag kan het meer dan 15° worden en met dergelijke temperaturen is de kou gelijk over.

de verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens ECMWF. Bron: Tropicaltidbits.com

Aan onderstaande temperatuurpluim kunnen we mooi de stijging zien vanaf het eind van deze week. De eerste dagen is het koud en guur met temperaturen rond de 10°, maar vanaf vrijdag gaan de temperaturen in gestage lijn omhoog naar 20° in de loop van volgende week.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

April 2017: vijfde te koude april in laatste zes jaar
Deze aprilmaand verliest dagelijks veel van de opgebouwde warmte. Tot nu toe is deze maand nog 0,3° te warm, maar gezien de verwachting voor de komende dagen gaan we uitkomen onder de norm van 9,2° die normaal (periode 1981-2010) is. Volgens de laatste berekeningen wordt de gemiddelde temperatuur 8,6°.

Dit was het weerpraatje voor vandaag. Morgen kijk ik weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten voor de rest van deze april en de eerste dagen van mei.

Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

deze fraaie foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Join Alpenweerman community:
Wist je dat Alpenweerman naast diverse curcussen en trainingen ook weerberichten op maat maakt? Heb je bijvoorbeeld een evenement of outdooractiviteit en wil je dat het weer in de gaten wordt gehouden door ons, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van vooraf opgestelde weerlimieten kunnen we tot in detail het weer voor het evenement bewaken. Wij berichten je dan gelijk als de weersverwachting eventueel verandert.

Ook de dagelijkse weersverwachtingen voor de Alpen als voor de Lage Landen zijn ook de rest van het jaar hier te volgen. Kortom: JOIN US, wordt sponsor/partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 360 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier