Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

We kunnen ons opmaken voor een koud Bevrijdingsweekend. Met een noord- tot noordwestelijke stroming komt koude lucht naar onze streken en blijven de temperaturen steken bij hooguit 10 graden. Normaal is het begin mei zo’n 14-18 graden. Daarbij schijnt zo nu en dan de zon, maar het komt ook tot buien die morgen winters van karakter kunnen zijn. Na het weekend loopt de temperatuur langzaam weer op, maar het blijft wisselvallig.

Aanvankelijk begonnen we nog met wat zon, maar al vrij snel was het bewolkt. Trijntje van den Berg maakte de foto.
Een rustige en bewolkte start van de dag. Ton Wesselius maakte de foto.

Op deze vrijdag is er vrij veel bewolking en lokaal is er een enkele bui mogelijk en dan vooral in de noordelijke helft van het land. De zon heeft het moeilijk, maar kan hier en daar wel even tevoorschijn komen.

De temperatuur is erg laag voor de tijd van het jaar, want normaal mogen we een graad of 14-18 verwachten begin mei. Vandaag liggen de maxima tussen de 10 graden in het noorden en 12 in het zuiden van het land. De noordwestenwind is matig, maar in de noordelijke kustgebieden neemt de wind geleidelijk toe naar (vrij) krachtig, windkracht 5-6.

Gisteren lagen de maxima nog wat hoger en werd het 12-13 graden in het westen en 14-16 in het oosten en zuidoosten. Den Helder en Voorschoten noteerden maximaal 12,1 en Arcen 16,4 graden.

Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt en over de zuidelijke helft van het land en zeker over België trekt een gebied met regen naar het oosten. In de Ardennen en Hoge Venen valt de neerslag, bij temperaturen rond het vriespunt, als sneeuw. De temperatuur daalt naar 1-2 graden in het binnenland met kans op vorst aan de grond en naar 3-4 graden in de kustgebieden.

Later op de dag klaarde het in het noorden en westen weer wat op. Jannes Wiersema maakte deze foto.

Morgen wordt een koude dag met temperaturen van 9 of 10 graden in het noorden en westen en lokaal 11 in het binnenland. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het niet warmer dan een graad of 4. Door een matige tot vrij krachtige en in de kustgebieden een krachtige noordwestenwind is het voor het gevoel nog kouder met een gevoelstemperatuur van 4-6 graden.

Het weerbeeld kenmerkt zich morgen door een mix van zon, wolken en enkele buien. Door een koude bovenlucht kunnen deze buien gepaard gaan met hagel, onweer en wellicht ook smeltende sneeuw. De meeste buien komen landinwaarts voor. Later op de dag neemt de buiigheid geleidelijk af.

Morgenavond, tijdens Dodenherdenking, zijn er opklaringen, maar hier en daar is nog een bui mogelijk. De temperatuur ligt rond 20 uur rond de 7-8 graden. In de nacht naar zondag is er in de kustgebieden aanhoudend kans op buien, landinwaarts blijft het droog. Het koelt uiteindelijk af naar waarden rond het vriespunt in het binnenland en naar 3-4 in het westen en noorden.

Het wordt een koud Bevrijdingsweekend. Jolanda Bakker maakte deze foto.

Zondag, Bevrijdingsdag, hebben we wederom een mix van wolken, zon en enkele buien. Omdat de bovenlucht niet meer zo koud is zullen de buien niet meer gepaard gaan met onweer of smeltende sneeuw. Hagel kan nog wel voorkomen. In de (na)middag en avond neemt de buiigheid van het westen uit af en dat is natuurlijk goed nieuws voor de diverse bevrijdingsfestivals.

De wind waait uit het noordwesten en is matig over land en vrij krachtig in de kustgebieden en de temperatuur stijgt naar 10-12 graden. Met een (winter)jas aan is het allemaal prima te doen…

De verwachte weerkaart voor halverwege volgende week. Depressies hebben het weer op onze streken gemunt. Bron: wetterzentrale.de

Na het weekend is er maandag en dinsdag kans op enkele buien, maar geregeld schijnt ook de zon. De temperatuur stijgt naar 10-14 graden. Vanaf woensdag wordt het met 13-16 graden weer wat zachter, maar de regenkansen nemen duidelijk toe. Een overgang naar lenteachtig meiweer staat voorlopig niet op de rol.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het tot en met maandag veel te koud is voor de tijd van het jaar. Vanaf dinsdag gaat de temperatuur geleidelijk omhoog naar waarden omstreeks de 15 graden.

Ook bij Ton Wesselius klaarde het weer op.

De windverwachting voor surfers en zeilers:
De wind waait uit het noordwesten en waait met 12-14 knopen. De windvlagen komen enkele knopen hoger uit. De golfhoogte, uit het noordwesten, is 0,8 meter.

Morgen is er meer wind met 20-25 knopen uit het noorden tot noordwesten. De windvlagen liggen tussen de 24 en 27 knopen. De golfhoogte, uit het noordwesten, is 1,6 meter.

Het was wederom een bewolkte dag op veel plaatsen. Jannes Wiersema maakte de foto.

Morgen zal ik wederom een weerpraatje voor de Lage Landen verzorgen, dus wat mij betreft tot morgen.

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer,in samenwerking met Surviking, deze training. Vele onderwerpen komen aan bod, zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 408 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier