We gaan vanaf vandaag aan de winter ruiken, vanuit het noordoosten trekt koude lucht ons land binnen. De komende twee dagen verlopen dan ook koud, met ook kans dat het de hele dag blijft vriezen op enkele plaatsen. En de kerstdagen dan? De onzekerheid is nog steeds zeer groot. De kansen op een witte kerst zijn sterk afgenomen, maar uitsluitsel is er nog steeds niet. De strijd is nog niet gestreden tussen de klassieke kerstdepressie met zachte lucht en de winterkou.
Winterkou sijpelt het land in
Goed nieuws, laat ik daar mee beginnen. We gaan vandaag de zon eindelijk weer even zien! Onder invloed van een lagedrukgebied boven Rusland en een hogedrukgebied nabij Schotland is de stroming noordelijk geworden. Maritiem polaire lucht stroomt uit over de Benelux en de hoge maxima gaan we kwijt raken de komende dagen. In de aanvoerrichting zitten ook opklaringen en dus gaat vanuit het noordoosten op steeds meer plaatsen de zon doorbreken.
In het noordoosten is vanmorgen de koude lucht al gearriveerd en op moment van schrijven is het in Groningen -2 terwijl het in Hoek van Holland nog +7 is. Wat dat betreft lijkt het een beetje op een klassieke winterinval. Vandaag op steeds meer plekken dus de zon en het kwik stijgt in het noordoosten naar +2 graden en blijft in het zuiden steken op +6. Wind is er nauwelijks.
Stralingskou en mist
De komende nacht hebben we te maken met opklaringen en in die opklaringen ontstaan op steeds meer plekken mistbanken. In de koude lucht, met nauwelijks wind kan de temperatuur aan de vrije val beginnen. Overal gaat het vriezen, het kwik ligt rond de -2 aan de kust tot matige vorst -6 in het noordoosten. Samen met de mistbanken gaat dit mooie berijpte landschappen opleveren en uiteraard kans op gladheid.
Overdag heeft de atmosfeer moeite om de mist op te ruimen. Het is ook maar de vraag in hoeverre dit gaat lukken. We zitten in een zogenaamd ‘zadelgebied’, dit wil zeggen in een soort niemandsland met nauwelijks stroming. Geen wind dus om de mist weg te blazen en in deze tijd van het jaar hoeven we ook niet te rekenen op de kracht van het zonnetje om de mist weg te branden.
De kou van de uitstraling in de nacht blijft, zeker in de mist, plakken in de onderste laag van de atmosfeer en raken we in deze omstandigheden dus niet kwijt. We spreken dan van stralingskou. In de mistige gebieden blijft het overdag met -1 graad vriezen en op plekken waar de zon toch even kan doorbreken loopt het kwik op naar +2 graden. Lokaal noteren we de eerste ijsdag van het nieuwe winterseizoen en dat met de start van de astronomische winter!
Op woensdag een herhaling van zetten. Na een nacht met overal weer lichte vorst, lokaal matig, hebben we te maken met mist en blijft het koud. In de mistige gebieden blijft het licht vriezen. Elders net een graad boven het vriespunt. Wind is er nauwelijks.
Gevecht tussen koude en zachte lucht
En dan? De modellen hebben enorm veel moeite met de situatie, laten we eerst onze blik werpen hoe die situatie er nu uit ziet. Op de Atlantische oceaan doemt een lagedrukgebied op en die nadert donderdag de lage landen met een portie zachte lucht. Iets ten noordoosten van ons ligt de koudere vrieslucht die Scandinavië in zijn greep heeft. De koers van dit lagedrukgebied gaat bepalen in welke luchtsoort wij komen.
Trekt dit systeem richting de lage landen dan krijgen we te maken met een milde zuidwester. Maar is de hogedruk boven Groenland sterk genoeg dan wordt dit systeem onder ons langs ‘geduwd’ en komt met een noordoostelijke aanvoer de koude lucht vanuit Scandinavië dichterbij. Daarbij is ook nog de kans dat er scherpe luchtmassagrens gaat ontstaan waarbij neerslag gaat vallen op de grens tussen de koude en zachte lucht. Wellicht dat er met de kerstdagen een tweedeling gaat ontstaan in de Benelux met vrieslucht en sneeuw in het noorden en regen met +9 in het zuiden.
De prognose voor nu
Met het oprukken van de depressie verwacht ik op donderdag vanuit het zuidwesten oplopende temperaturen. Na opnieuw een nacht met lichte vorst gaat door de depressie de kou worden teruggedrongen tot Denemarken en noord Duitsland. Nog steeds wel dichtbij dus. Bij ons lopen de temperaturen op tot +7 in het westen en +4 in het noordoosten. Op vrijdag hebben we te maken met regen en temperaturen in de plus. Een tijdelijke verzachting na twee lokale ijsdagen zit dus zeker in het vat.
Tja en dan de kerstdagen, eerlijk gezegd weten we het gewoon nog niet. De weermodellen hebben al een paar keer gezwabberd tussen koud en zacht. Nadat eerder de koude oplossingen de voorkeur hadden waren de modellen gisteren er nagenoeg eensgezind uit dat de zachte lucht gaat winnen. Vandaag verwachtte ik eerlijk gezegd de genadeklap voor de kou als de nieuwe berekeningen inderdaad opnieuw zacht zouden zijn.
Maar wat blijkt, de hoofdberekening Amerikaanse model begon vannacht zijn kont alweer te keren en opteerde voor kou enkel in het noorden van Nederland. De nieuwste hoofdberekening van het Amerikaanse model ziet er voor de winterliefhebbers weer beter uit en laat de vorst op eerste kerstdag vanuit het noordoosten weer invallen met ook sneeuwval in het midden van het land. Er zou zich dan een scherpe luchtmassagrens gaan vormen over onze omgeving.
Maar goed, dit zijn de leuke en wilde kaarten van het Amerikaanse model. Voor de winterliefhebbers blijft dit hoop geven en daarmee blijven we ons in de wachtkamer bevinden. Het Europese model wil vooralsnog tijdens de kerst niets van de winter meer weten. Ook behoort de hoofdberekening van het Amerikaanse model tot de koude minderheid van de berekeningen. (Zo dat was weer de disclaimer). Het is inmiddels wel duidelijk dat er een sneeuwgevecht plaats gaat vinden tussen de koude en zachte lucht.
Alleen de details gaan bepalen waar dat gevecht plaats gaat vinden. Het kan zomaar boven ons land zijn, maar ook bij Denemarken. Dan zitten wij in de regen bij +8. Persoonlijk heb ik een beetje een dejevu met februari van dit jaar. Ook toen zwabberende modellen en een strijd tussen zacht en koud. Het helpt bij het maken van een betrouwbare verwachting niet mee dat we in een klein dicht bevolkt land wonen, want alles 150km zuidelijker of noordelijker maakt daarmee groot verschil voor veel mensen.
Blijf het volgen bij Alpenweerman, ik zal de nieuwe berekeningen van de modellen delen in de opmerkingen onder dit bericht. Voorlopig ga ik uit van een groene en natte kerst voor België en het zuiden van Nederland. Het midden maakt al wat meer kans op een winterse verassing.
In het Noorden schat ik de kans 50% dat de vorst weer in gaat vallen op de 1e of 2e kerstdag. En voor de winterliefhebbers, vergeet niet te genieten van de komende twee koude dagen, want ook dit komt niet elke december meer voor! Fijne dag! Groet Sebastiaan.
Wegverkeersleider & gladheidscoördinator bij Rijkswaterstaat. Daarnaast junior meteoroloog bij Weerplaza.
14 Reactie op “Lage landen: koud begin van de week, vervolg blijft onzeker”
Comments are closed.
Een prachtig gevarieerd skigebied in Zwitserland
Ben je op zoek naar een prachtig skigebied, geschikt voor zowel gevorderden als beginners, met een goede variatie aan pistes, lekker eten op de piste en sneeuwzekerheid? Ga dan deze winter eens naar Crans Montana in de Zwitserse Alpen. Lees meer
In deze luxe hideaway in Zuid-Tirol vind je pure ontspanning
Leuke tips voor je herfstvakantie naar de Dolomieten in Italië
- door Maartje BeversEdwin en ik maakten voor Snowrepublic al veel reizen naar diverse skigebieden in Europa en in december 2022 gingen we voor de eerste keer wintersporten in Zuid-Tirol. En lieten ons onderdompelen in gastvrijheid, culinaire verrassingen en geweldige skigebieden.
- door Edwin HagenouwHet Quellenhof Luxury Resort Passeier biedt eindeloze mogelijkheden voor ontspanning en activiteiten tijdens je wintervakantie, ongeacht het weer.
- door Pauline van der WaalSkiën in Skirama Dolomiti is fantastisch. Met één skipas heb je toegang tot wel 8 skigebieden met 150 liften en 380 kilometer aan piste in het westen van Trentino.
Van de gebaande paden in IJsland
Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!
Wintersport in Valle d’Aosta
Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer
Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen
Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.
Wil je meer weten over Ortovox, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer
Uitgelichte artikelen
Laat je betoveren door het Italiaanse Val Venosta in Zuid-Tirol
Topbestemming in het najaar | 3 Zinnen in de Dolomieten
Ook de herfst is geweldig in Alpbachtal. Lees hier onze reistips!
Tips voor een geweldige herfstreis. Ga naar Zuid-Tirol in Italië!
Sprookjesachtig mooi skiën in Kronplatz in Italië
Outdoor Weerkunde Training door Alpenweerman. Meld je nu aan.
Wintersportregio Hochkönig. Vakantie op de toppen van je emoties!
Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters een gevarieerde skipiste met in totaal 120 kilometer aan pistes en 34 moderne skiliften in een adembenemend Alpendecor. Lees meer
Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.
Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer
Leg elk moment vast
Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer
Nederland komt mogelijk in de buurt van een LMG (LUFT MASSEN GRENZE) in de periode in de aanloop naar kerst en rondom de kerst.
Een gebied tussen verschillende soorten luchtmassa’s waardoor een moeilijk voorspelbare situatie kan ontstaan, ook qua soort neerslag (bijvoorbeeld overgangsgebied van regen, ijzel en sneeuw)
Zo’n gebied kan op deze termijn nog honderden kilometers verschuiven dus in principe is ‘alles’ nog mogelijk.
Ik ga het hier voor jullie nauwgezet volgen komende dagen!
Rond de kerst hebben we in veschillende gfs runs sneeuw gezien in het Noordelijk gedeelte van Duitsland met uitlopers naar het NO deel van Nederland.
In de EC OPER/Control 12 u zien er dat nu ook ontstaan. Nogmaals: op deze termijn neerslag (sneeuw) voorspellen is eigenlijk niet mogelijk en al zou er sneeuw gaan vallen dan kon zo’n LMG ook nog honderden kilometers verschuiven op deze termijn. Dat kan betekenen dat heel NL sneeuwvrij blijft maar ook een groter deel dan nu berekend wordt in de OPER/control sneeuw kan krijgen. Beste papieren wel voor het NO nu, ook gezien de consistentie in eerdere gfs runs… LMG situaties zijn altijd zeer interessant gezien de hoge mate van onvoorspelbaarheid.
Update:
OPER en ensemble EC 12 uur teleurstellend
GFS 18 uur OPER en ENS zeer hoopgevend!
– Zowel oper als control komen met winters scenario met sneeuwval
– Redelijk wat ondersteuning voor een temperatuurval na kerst
– HPA850 gaat van plus 5 vlak voor kerst naar ruim min 5 op de 28e
– Op veel dagen ligt de mediaan onder het gemiddelde wat gunstig is voor de winterkansen
Uiteindelijk bepaalt het laagje wat op 1e kerstdag voor de Britse eilanden ligt wat er gaat gebeuren:
– Met een te NO-trekrichting zal de wind aanlandig worden en maritieme zeelucht aanvoeren (W/ZW)
– Met een trekrichting die voldoende ZO is (een zogenaamde duiker/zakker)zal de wind om dat laag tegen de klok in een NO aanvoerrichting hebben en zitten we heel snel in de kou.
EC is naar mijn mening iets te pessimistisch. GFS misschien iets te optimistisch. Maar winterkansen zijn nog steeds aanwezig NA de 1e kerstdag die waarschijnlijk wel zacht en groen zal verlopen.
De grens van de 2 luchtsoorten (LMG) ligt zeer dichtbij! Details gaan het bepalen!
Update 21-12 ochtend:
De ochtendruns doen exact wat ik vannacht verwachtte:
– EC was gisteren idd wat te pessimistisch en trekt deze ochtend bij met een koudere pluim
– GFS was idd gisterenavond in de 18u mogelijk iets te optimistisch en is fractioneel opgewarmd. De OPER 00 laat op 2/3 januari wel een verzachting zien die niet in lijn is met gehele ENS
– Verder valt op dat in de GFS 00 de sneeuwkansen verder zijn toegenomen, met name rond 29 december is de kans nu heel realistisch aan het worden op sneeuwval
Conclusie derhalve deze ochend: EC trekt weer wat meer richting GFS. 1e kerstdag zal groen, nat en relatief zacht verlopen. In de loop van de dag en avond gaan de temperaturen dalen om vervolgens op 2e kerstdag en dagen daarna door te dalen. Sneeuwkansen lopen daarna riching 28 en 29e met name fors op! Beste papieren (vooralsnog) op een fors sneeuwdek voor de Noordelijke provincies maar die details zijn eigenlijk nog veel te ver weg..
Vanmiddag bij de gfs 06 uur ben ik weer terug met snelle update!
Wat ik hierboven nog vergeet te vermelden is dat naast een toegenomen sneeuwkans op 29 december we in de GFS 00 OPER zien dat het 2e kerstdag in de loop van de dag FORS gaat sneeuwen boven de rivieren. Zwaartepunt in deze hoofdrun in provincie Overijssel. Deze sneeuwval in de loop van 2e kerstdag wordt overigens nog niet heel breed ondersteund.
Dankjewel voor je updates Erwin! Ik ben het compleet met je zienswijze eens;)
De GFS 06 OPER laat het 1e kerstdag al sneeuwen (met name boven de rivieren) en ook Zuidelijk van de grote rivieren in de nacht naar 2e kerstdag. Het blijft afhangen van de details want 100 km verschuiven maakt al een groot verschil uit. Uit onderstaande GFS 06 OPER kaart blijkt ook wel hoe lastig het het is. Vandaar dat geen enkel weerinstituut zich nu al durft te branden aan een voorspelling.
Op bovenstaande kaart zien we op 27-12 (de ‘derde’ kerstdag) de zachte lucht in het Zuiden en koude lucht in NO. Een wereld van verschil aangezien er in het NO dan volgens de OPER een mooie laag sneeuw ligt!
Ook hier het scherpe contrast van de 2 luchtsoorten mooi in beeld gebracht.
Op Oudjaarsdag onder de heater buiten in de tuin een bitterbal eten in de uiterste Westen van Zeeland terwijl ze in het NO een sneeuwbal gooien. 🙂
het uiterste Westen ipv DE
In de OPER gfs 06 is het sneeuwfeest dus vooral een feest boven de rivieren, met name NO.
Afwachten weer in de volgende runs
Update:
Vanavond heb ik me weer verbaasd over zowel NOS als RTL die temperaturen van plus negen graden op zaterdag en zondag lieten zien… Een wel zeer voorzichtige benadering die geen recht doet aan het spannende gevecht tussen de koude en warme luchtsoort.
De OPER EC 12 u draait in ieder geval bij naar GFS dus we kunnen wel zeggen dat GFS de trend deze keer scherper en beter oppikte dan GFS.
De brandende vragen die iedereen zich stelt is uiteraard:
1. Hoe ver zakt de kou Zuidwaarts?
2 Komt er sneeuw?
De EC oper laat de neerslag waarschijnlijk starten als regen op 1e kerstdag overgaand in sneeuw in het Noorden. Vervolgens is de vraag tot waar ??
Daarnaast zien we ook op 2e kerstdag een neerslaggebied naderen met waarschijnlijk wederom sneeuw in Noordelijke provincies. Ook hier weer de vraag. Tot waar komt die sneeuw? De Oper houdt het op het gebied boven de rivieren. Blijft een gevaarlijke situatie want naast sneeuw en regen is ook ijsregen en ijzel eventueel mogelijk. LMG’s zijn naast lastig voorspelbare situaties vaak ook gevaarlijke weersituaties. Maar voor details nog te ver weg nu.
Vooral Duitsland (midden en oosten) krijgt een enorme bak sneeuw te verwerken.
De EC hoofdrun vanavond is dus beter/gunstiger voor ons als winterliefhebbers. Wat mij betreft moet het laagje van 995 HPA nog een iets ZO-trekrichting laten zien. De kou zou dan weer net wat verder Zuidwaarts kunnen bewegen zodat heel NL in de kou en sneeuw komt.
Toch is de ontwikkeling goed te noemen met volgende week rond deze tijd een 850HPA temp die richting de min 10 gaat in Groningen, Friesland, Noord-Duitsland en Noordwestelijk Noordzeegebied.
Beste papieren voor een sneeuwdek op 26/27 december zijn dus de provincies boven de grote rivieren vooralsnog maar ook hier geldt: een paar honderd kilometer verschuiven op deze termijn is zeer goed mogelijk. Dus (s)nowcasten heeft nog geen zin nu. Eerst het grootschalige patroon in de gaten blijven houden. Vanaf vrijdag gaan we met de hoge resolutiemodellen Hirlam, Harmonie, Icon, Cosmo, Arome bekijken waar zij de sneeuwval gaan berekenen voor de periode rondom en na kerst. Mits deze uiteraard gaat komen want ook dat is uiteraard nog geen gelopen koers.
Voor nu geldt: EC is bijdraaid naar GFS wat zich vertaalt in een goede oper. Nu duimen dat de koudeinval zich nog een paar honderd kilometer zuidelijker verplaatst. 🙂
dat ‘GFS de trend deze keer scherper en beter oppikte dan EC’
moet er uiteraard staan hierboven
Update:
Goedemorgen,
Nadat de modellen verschillende keren op en neer ging tussen zacht en relatief koud/winters weer lijkt het er nu toch helaas op dat er niet een winterse periode gaat volgen. 2e kerstdag zal wel relatief koud verlopen maar daarna zien we toch verzachting in de grote modellen. Die was gisteren ook wel zichtbaar maar pas veel later in het traject. De modellen zijn dus behoorlijk opgewarmd helaas waardoor de kans dat we een sneeuwpop kunnen bouwen in NL of kunnen schaatsen op een ondiep water fors is afgenomen. Zo eerlijk moeten we zijn en ook ik ben deze ochtend erg teleurgesteld dit modellen afgelopen nacht weer zoveel gedraaid zijn…. In koude winters worden ook de zachte lijntjes vanzelf koud is en omgekeerd ook…. Wil niet zeggen dat winter niet meer koud kan worden maar dit is geen hoopvolle ontwikkeling. Mocht er aanleiding zijn voor extra updates dan meld ik me hier uiteraard maar blijven de modellen inzetten op een verzachting in de loop van de komende weken dan meld ik me pas weer als ik nieuwe winterkansen bespeur in de modellen. Voor nu is het even niet anders. De modellen lijken ook mij voor de gek te hebben gehouden. Fijne dag iedereen!