Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het is koud vanochtend met in de noordoostelijke helft van het land op uitgebreide schaal matige vorst. In het Groningse Nieuw-Beerta werd het -8,7 graden en in Eelde daalde het kwik naar -7,9 graden. In het westen en zuiden vroor het meest licht. Opvallend is dat de temperatuur in Vlissingen niet tot onder nul is gedaald. Daar werd het niet kouder dan +0,2 graden. De koud wordt vandaag vanuit het zuidwesten weer verdreven met oplopende temperaturen en ook wat regen. Vooral ten noorden van de lijn Alkmaar, Lelystad naar Enschede is kans op ijzel door regen op een bevroren ondergrond. De grootste kans op gladde wegen is voor Groningen, Friesland en Drenthe en in het (uiterste) noordoosten kunnen de gladheidsproblemen tot morgenochtend aanhouden. De rest van het jaar gaat de warmtepomp aan en wordt het fors zachter met temperaturen in de dubbele cijfers.

Met een zuidoostelijke stroming wordt vandaag koude lucht aangevoerd. Geleidelijk komen we onder invloed van lagedruk en met een zuidwestelijke stroming wordt later in de week zeer zachte lucht aangevoerd.

Vanuit het zuidwesten toenemende bewolking en later wat regen

In het noorden en de eerste uren ook in het midden van het land schijnt de zon volop en is het een prachtige winterochtend met temperaturen onder nul. In het zuiden is het bewolkt en ligt de temperatuur rond het vriespunt met in het zuiden van Limburg en in grote delen van Zeeland al temperaturen boven nul. Later vandaag breidt de bewolking zich verder noordwaarts uit en kan er van het zuidwesten uit ook af en toe lichte (mot)regen vallen.

Het midden van het land heeft een kleine kans op ijzel als regen valt op een nog bevroren ondergrond. Toch lijkt de temperatuur eerst te stijgen en daarna valt pas regen. In het noorden en noordoosten van het land is in de loop van de avond kans op grootschalige ijzel. De temperatuur loopt langzaam op en vanmiddag vriest het in het noorden nog een paar graden terwijl het in het uiterste zuiden dan een graad of 5 boven nul is. De oostelijke wind is matig, aan de kust vrij krachtig en in het Waddengebied krachtig en de gevoelstemperatuur ligt in grote delen van het land onder -10 graden. De eerste uren voelt het in het noorden aan alsof het 15 graden vriest.

Gisteren was het koud en lag het kwik onder nul. Aad Hogenboom maakte deze foto bij het Braassemermeer. Helaas krijgen we dit soort plaatjes de komende tijd niet meer te zien.

Vanavond is het bewolkt en valt wat lichte regen en motregen en vooral in het noord(oost)en is grote kans op gladheid door ijzel. Pas dan ook goed op als je in het noorden de weg opgaat, of ga juist eerder naar huis. Komende nacht blijft het bewolkt en trekt de (mot)regen verder noordoostwaarts. Van het zuidwesten uit wordt het wat droger, maar van tijd tot tijd is het wat miezerig. Lokaal komt mist voor. In het noordoosten houdt de gladheid de hele nacht aan. De minima worden aan het begin van de nacht bereikt en lopen uiteen van een paar graden onder nul in het noordoosten tot +6 in het uiterste zuidwesten en zuidoosten. De wind draait naar zuid tot zuidoost en is zwak tot matig, windkracht 2 tot 4.

Morgen oplopende temperaturen

Morgen is het een veelal bewolkte dag en soms valt wat motregen. Later op de dag volgt vanuit het zuiden wat meer regen. Het wordt 4 graden in het noordoosten en 9 graden in het zuiden van het land. Lokaal kan het in het zuiden (afgerond) 10 graden worden. De zuid- tot zuidoostenwind waait meest matig, kracht 3 tot 4. In de avond en nacht naar dinsdag is het bewolkt, maar vooral in het westen en zuidwesten kan het even opklaren. Verder valt af en toe wat lichte regen of motregen en het wordt niet kouder dan 2-3 graden in het noordoosten en 7 in het zuiden.

Met een stevige westelijke stroming wordt zeer zachte lucht aangevoerd.

Warmtepomp gaat aan

Dinsdag draait de wind naar het zuidwesten en neemt flink in kracht toe. Boven land waait het dan (vrij) krachtig en aan zee hard tot misschien wel even stormachtig, windkracht 7 tot 8. In het hele land zijn windstoten mogelijk tot 75 km/uur, in de kustgebieden kan de wind uithalen naar 90 km/uur. Het weerbeeld laat veel wolken zien en er trekken buien over het land, maar zo nu en dan schijnt ook even de zon. Vooral in de tweede helft van de middag trekken felle buien over het land en kan het soms even goed doorplenzen. Met de stevige wind wordt zachte lucht aangevoerd waarin de temperatuur stijgt naar 8 graden in het noorden en 11 in het zuiden.

Woensdag volgt vanuit het zuidwesten weer regen. Bron WXcharts.com

Woensdag overheerst de bewolking en in de middag volgt vanuit het zuidwesten weer een nieuw portie regen. De wind is duidelijk in kracht afgenomen en is meest matig van kracht. De temperatuur bereikt overal de dubbele cijfers met maxima van 10 graden in het noorden tot 13 in het zuiden. In Zeeuws-Vlaanderen kan het lokaal 14 graden worden.

Zeer zachte jaarwisseling

Ook de rest van het jaar blijft het wisselvallig met weinig ruimte voor de zon. De wind blijft in de zuidwesthoek en het is zeer zacht voor eind december. De maxima komen uit tussen 12 en 15 graden en ’s nachts wordt het niet of nauwelijks kouder dan 10 graden. Ter vergelijk: gemiddeld liggen de maxima in deze tijd van het jaar rond 6 graden en de minima iets boven het vriespunt. De kans is heel erg groot dat ook de eerste dagen van 2022 zeer zacht verlopen met vrij veel bewolking en af en toe regen. Wat dat betreft zegt de pluim hieronder alles!

De pluim zegt alles… Bron: Weerplaza

Ik wens iedereen een hele gezellige tweede kerstdag en alvast een goed uiteinde. Doe voorzichtig!

Jolanda Bakker legde de laatste zonnestralen van een zonnige eerste kerstdag vast in Zevenhuizen.

Gastreporter of weerman?

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over jouw reiservaringen in de Alpen of de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl

(Visited 226 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Lage Landen: kou wordt verdreven en de warmtepomp gaat aan!”

 • Erwin van Erp
  27 december 2021 at 14:32

  Mooi Bericht Rico! Tot drie Koningen is er helaas niets te melden aan winterkansen in de LL. Wel mogelijk recordzacht richting de jaarwisseling. Pas na Drie Koningen zien we dat er mogelijk een nieuwe poging door Koning Winter ondernomen gaat worden vanuit Scandinavie. Nog zo ver en zo onbetrouwbaar dat ik er verder nog geen tijd aan ga besteden door kaarten te posten maar deze kans wel wil vermelden. Mocht deze kans zich duidelijker gaan profileren de komende dagen dan zal ik er dieper op ingaan hier.

 • Erwin van Erp
  1 januari 2022 at 17:19

  Update: 1 januari:

  Allereerst de allerbeste wensen voor iede4 janaurireen op Alpnweerman. Een jaar waaron Corona hopelijk geleidelijk wat meer naar de achtergrond verdwijnt.
  Op de weerkaarten zien we geleidelijk toch wat interessante ontwikkelingen ontstaan.
  Met name op 4 januari zien we een interessante knik in de isobaren die vooral voor Zuid Limburg en de Ardennen interessant kan uitpakken. Een vennijdig laagje kan dan tot een flinke sneeuwsituatie opleveren in de loop van dinsdag 4-1 en mogelijk de nacht naar 5-1. De timing en exacte positie varieert nog maar ik verwacht dat de Ardennen een flink pak sneeuw krijgen aanstaande dinsdagavond. Het is wel een zeer tijdelijke situatie waarin de wind tijdelijk draait naar NNW.

 • Erwin van Erp
  1 januari 2022 at 17:21

  Voorgaande reactie aub verwijderen. Ging wat mis met tekst bij plaatsen.

  Allereerst de allerbeste wensen voor iedereen op Alpenweerman. Een jaar waarin Corona hopelijk geleidelijk wat meer naar de achtergrond verdwijnt.
  Op de weerkaarten zien we geleidelijk toch wat interessante ontwikkelingen:
  Met name op 4 januari zien we een interessante knik in de isobaren die vooral voor Zuid Limburg en de Ardennen interessant kan uitpakken. Een vennijdig laagje kan dan een flinke sneeuwsituatie opleveren in de loop van dinsdag 4-1 en mogelijk de nacht naar 5-1. De timing en exacte positie varieert nog maar ik verwacht dat de Ardennen een flink pak sneeuw krijgen aanstaande dinsdagavond. Het is wel een zeer tijdelijke situatie waarin de wind tijdelijk draait naar NNW.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer