Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

ALGEMENE WEERSITUATIE:
Op deze vrijdag profiteren we van hogedruk. Dit hoog, genaamd Siegfried, zal zorgen voor een droge dag met flink wat zonneschijn. Voorlopig blijft het koud, pas vanaf dinsdag hogere temperaturen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

GISTEREN:
Gisteren begonnen we de dag met veel bewolking en in het midden van het land viel enige regen. De regen trok naar het zuidoosten weg en daarna was het een tijd droog met naast wolkenvelden hier en daar ook wat zon. Aan het eind van de middag trok een flink regengebied het westen van het land binnen en trok daarvandaan naar het oosten en daarbij kwam het lokaal ook tot onweer. In het westen viel regen van betekenis met in Hoofddorp 20, in Amsterdam 19 en in Nieuw-Vennep 18 millimeter. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 3° in het noordoosten en naar 10 in het zuidwesten. De uitersten waren Leeuwarden met maximaal 3,3 en Vlissingen met 10,1°. In Vlaanderen lagen de maxima tussen de 8 en 10° met in Koksijde ook maximaal 10,1°.

Het klaarde gisteren lokaal flink op. De foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.
Het klaarde gisteren lokaal flink op. De foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.

VANDAAG:
Het weerbeeld ziet er vandaag op veel plaatsen beter uit dan gisteren. In het noorden en westen van het land zal de zon flink schijnen en is het droog, maar in de zuidoostelijke helft heeft de bewolking nog altijd de overhand en in Limburg en in het oosten van België valt nog enige tijd neerslag. In Limburg is het regen, maar in de Ardennen en Hoge Venen sneeuwt het van tijd tot tijd. De wind waait zwak tot matig uit het noorden tot noordoosten en de temperatuur stijgt naar maximaal 1-2° in hogere delen van de Lage Landen, naar 3-4 in zuidelijk Limburg en naar 5-6 elders. In het zuidwesten van het land en in westelijk Vlaanderen liggen de maxima tussen de 7 en 9°.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en bij een zwakke naar zuidoost draaiende wind daalt de temperatuur flink. Op de meeste plaatsen gaat het licht vriezen met temperaturen tussen de -1 en lokaal -4°. In het westen van Zeeland, de kuststrook van Vlaanderen en rondom het IJsselmeer zal de temperatuur een fractie boven het vriespunt blijven.

MORGEN:
Morgen hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige en aan zee vrij krachtige zuidoostenwind. De temperatuur stijgt naar 4-5° in het noordoosten en naar 6-7 in het zuiden en naar lokaal 8 in Vlaanderen.

Morgenavond en in de nacht naar zondag is het bewolkt en lokaal kan er wat lichte regen of motregen vallen. In de Ardennen en Hoge Venen is er kans op wat sneeuw. De temperatuur daalt in het noordoosten naar waarden omstreeks de -1°, elders positieve temperaturen met in Zeeland en West-Vlaanderen geen lagere kwikstanden dan een graad of 5.

Ook op Terschelling naast wolken ook zon. De foto werd gemaakt door Sytse Schoustra.
Ook op Terschelling naast wolken ook zon. De foto werd gemaakt door Sytse Schoustra.

ZONDAG:
Zondag is het aanvankelijk aan de bewolkte kant, maar het is wel droog. Vanuit het oosten zal het in de loop van de dag steeds meer opklaren en komt dus de zon tevoorschijn. De wind waait zwak tot matig uit het zuidoosten en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 4 en 6°. Alleen in het zuidwesten en in Vlaanderen kan het 7-8° worden.

een echt herfstbeeld van Ben Saanen.
een echt herfstbeeld van Ben Saanen.

VOLGENDE WEEK:
Na het weekend vinden we een gordel van hogedruk ten zuiden van onze streken en boven het noorden van Europa zit lagedruk. Dat betekent dat wij een west tot zuidwestelijke stroming hebben met aanvoer van zachte lucht. De temperaturen gaan dan ook omhoog en dat proces voltrekt zich in de loop van de maandag. In het oosten wordt het maandag een graad of 5-6, terwijl het in het westen al 10-11° kan worden. Dinsdag tot en met vrijdag worden dagelijks dubbele cijfers genoteerd met kwikstanden tussenn de 11 en lokaal 14°. Verder is het meest bewolkt met ook zo nu en dan zon, maar uit die bewolking kan soms ook wat lichte regen of motregen vallen.

de verwachte weerkaart voor begin volgende week. Bron: ECMWF.
de verwachte weerkaart voor begin volgende week. Bron: ECMWF.

TEMPERATUURPLUIMEN:
De temperatuurpluim laat zien dat het voorlopig nog koud is. Vandaag tot en met zeker maandag wordt het niet veel warmer dan een graad of5 in het midden van het land. Maandag nemen voorzichtig de verschillen toe en vooral dinsdag is dat goed zichtbaar. Het Duitse model komt met geen hogere temperatuur dan 3°, het Canadese model is een tweetal graden warmer, maar zowel het Europese als het Amerikaanse model is duidelijk warmer met temperaturen van 12°. Het Canadese model voegt zich vanaf woensdag bij het Europese en het Amerikaanse model, maar de Duitsers blijven eigenwijs duidelijk kouder. Op termijn vertonen de overige modellen weer een geleidelijke daling van temperatuur. Benieuwd naar wat de pluim morgen in petto heeft, want de strijd voor volgende week ligt nog open.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de oper is de roze lijn hierboven, dan zien we dat de leden die aan het ECMWF zijn gelieerd ook voor een verzachting gaan vanaf dinsdag. Niet alle leden willen hogere temperaturen, maar het is wel een meerderheid. Het ensemblegemiddelde komt vanaf dinsdag rond de 10° te liggen, maar aan het eind van de 10-daagse gaan de temperaturen geleidelijk weer naar beneden. De pluim van morgen maar even afwachten voor het weer van volgende week.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

SNEEUWVERWACHTING ARDENNEN EN HOGE VENEN:
We kijken tot slot nog even naar de sneeuwverwachting voor de Ardennen en de Hoge Venen. In de Hoge Venen ligt momenteel zo’n 10 centimeter sneeuw. Vandaag en ook komend weekend kan er nog wat sneeuw vallen, maar na het weekend valt het doek en gaan de temperaturen omhoog.

Op de Mont-Rigi (670 meter hoogte) in de Hoge Venen lag gisteren 10 centimeter.
Op de Mont-Rigi (670 meter hoogte) in de Hoge Venen lag gisteren 10 centimeter.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 351 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier