Lage Landen: korte maar aangename nazomer

Algemene situatie: 
De afgelopen dagen hadden we te maken met een koude bovenlucht welke het gevolg was van een noordelijke stroming. In combinatie met de opwarming van het landoppervlak ontstonden er dagelijks in de loop van de ochtend en middag (onweers)buien en het weerbeeld was dan ook wisselvallig.

De komende dagen zorgt een (zwakke) rug van hogedruk voor een meer zuidelijke aanvoer. Hierdoor zal de atmosfeer stabiliseren en neemt de kans op buien af. Hoe lang dit zo blijft lees je hieronder.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: veel buien
Met name in de kustgebieden kwamen gisterochtend al wat buien voor, verder begon de dag op de meeste plekken zonnig. In de loop van de ochtend ontstonden er door de dagelijkse gang in combinatie met de koude bovenlucht veel grote stapelwolken en al snel groeiden deze uit tot soms pittige (onweers)buien. De maximumtemperatuur lag tussen de 18 en 21 graden.

Deze foto werd gemaakt door Marcel Pijpers met de drone. De dag begon strakblauw!
Ook deze mooie foto werd gemaakt door Marcel Pijpers.

In de avond en nacht klaarde het op, ook koelde het flink af. Hier en daar ontstonden mistbanken.

Deze prachtige bui fotografeerde ik gisteren zelf.
Deze pittige bui met onweer trok gisteren over. Ook deze foto heb ikzelf gemaakt.

Vandaag: rustiger
Vanochtend begint de dag hier en daar mistig. Op de plekken waar geen mistbanken voorkomen schijnt de zon volop. In de loop van de morgen ontstaan er weer, zoals we van de afgelopen dagen gewend zijn, stapelwolken. Vanmiddag kunnen deze buien met name in het binnenland lokaal uitgroeien tot buien, maar er zullen bij lange na niet zo veel ontstaan als gisteren. Ook zal de activiteit van de buien minder hoog liggen. Er staat weinig wind, kracht 2 a 3, uit variërende, maar meest zuidelijke richting. In het zuidwesten van de Benelux wordt het in de middag wat bewolkter.

In de loop van komende avond en vannacht wordt het vanuit het zuidwesten bewolkt. Vooral in het zuiden en in het westen is er later in de nacht kans op wat (mot)regen, maar grote hoeveelheden zullen er niet vallen. De temperatuur daalt naar 9 tot 11 graden, in het zuidwesten van Nederland en in het westen van België blijft het 1 a 2 graden warmer.

Morgen: binnenland (eerst) zon, meer bewolking & lokaal motregen
Morgenochtend kan het in de zuidwestelijke helft van de Benelux lokaal (mot)regenen. In dit gebied is het ook overwegend bewolkt. Meer in het binnenland wisselen zon en wolkenvelden elkaar af. In west België wordt het niet warmer dan 17 tot 19 graden, in het oosten van de Benelux wordt het met 20 tot 22 graden warmer. Een lokale uitschieter naar 23 graden is in het binnenland mogelijk.

De bewolking en neerslag trekt oplossend naar het oosten weg. Later, in de loop van de middag en avond, neemt dus ook in het binnenland de hoeveelheid bewolking wat toe. Hier valt lokaal ook wat motregen, maar het blijft overwegend droog. De wind is zuidelijk kracht 2 a 3, aan de zuidwestkust lokaal 4.

De rest van de week: toenemende neerslagkansen, wisselvallig
Dinsdag trekt er vanuit het westen een storing het land binnen. Voor de storing uit kan in het binnenland de zon nog even schijnen, maar ook hier wordt het al snel bewolkt. Zo nu en dan regent het licht, in de avond trekt de regen weg en klaart het weer op. De wind is (zuid)westelijk, kracht 3, aan de kust kracht 4. De maximumtemperatuur ligt tussen de 19 en 23 graden.

De verwachte neerslag voor dinsdagmiddag volgens het GFS-model. Bron: Wetterzentrale

Ook de rest van de week verloopt vrij wisselvallig. Dit is terug te zien in de pluim. De temperaturen gaan iets omlaag en schommelen tussen de 16 en 20 graden Celsius. Met uitzondering van donderdagochtend zijn er de gehele week neerslagpieken met uitschieters in het weekend. Ook de zon zal na dinsdag niet bijster veel te zien zijn. Of het volgende weekend echt zo slecht gaat worden als (meerdere members in) de pluim laat zien, houden we de komende dagen in de gaten.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI.

Dit was het weer voor vandaag. Fijne zondag en graag tot morgen!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via [email protected]

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op [email protected].

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties