Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Het weerbeeld wordt de laatste tijd gedomineerd door frisse zeelucht met soms de aanvoer van wolkenvelden, maar ook zonnige momenten. Doordat de wind noordelijk is hebben we te maken met relatief koude lucht. (van origine polair). Een hogedrukgebied ligt momenteel op de Noordzee en boven de Golf van Biskaje ligt een lagedrukgebied. Dit lagedrukgebied trekt naar Frankrijk, maar zorgt aan de voorzijde voor opstuw van warme lucht. De stroming draait naar oost over de Benelux en de luchtdruk gaat flink dalen. Doordat de warme lucht tegen de koude lucht botst diept het lagedrukgebied boven Frankrijk in de loop van de week verder uit en gaat het vanaf donderdag ook van tijd tot tijd regenen. Koningsdag belooft echter, ondanks lagedruk, zonnig, droog en aangenaam te verlopen met in het zuiden lokaal 16 graden!

Overal meer zon en geleidelijk warmer

Vandaag (maandag) start de dag koud, met lokaal een mistbank. In een groot deel van het land vriest in de vroege ochtend licht, tot -3 graden in het oosten en zuidoosten.In de noordelijke helft komt nog wat bewolking van de Noordzee binnendrijven. Verder is het zonnig. De bewolking lost ook in het noorden later grotendeels op. Dit komt door het draaien van de wind naar noordoost, hiermee wordt steeds drogere lucht aangevoerd. Het kwik stokt bij 9 graden op de Wadden, 12 a 13 graden in het midden en lokaal 14 graden in het zuiden. In de zon voelt het allemaal een stuk warmer aan.

Vandaag loopt de temperatuur wat verder op, samen met veel zonneschijn is het gewoon prima lenteweer. Aan de kust is het een stuk koeler.

Koningsdag zonnig, droog en aangenaam

Hoewel de barometers anders doen vermoeden, pakt het weerbeeld juist gunstig uit op Koningsdag. Ondanks de invloed van een lagedrukgebied hebben we juist te maken met mooi en vrij zonnig weer en aangename temperaturen. Het kwik loopt in het binnenland makkelijk op naar 14 a 15 graden en in het zuiden wordt het lokaal 16 graden. De wind draait verder naar oost en is zwak tot matig. De aangevoerde lucht is erg droog door de lage dauwpunten. De fronten met neerslag kiezen locatie voor Engeland en dat is prima geregeld zo wat mij betreft!

Een ontwikkelend laag boven het Europees continent, vaak betekent dat niet veel goeds. Het regent echter niet altijd als de luchtdruk laag is, als fronten een andere positie kiezen. Door de aanvoer van droge continentale lucht is het weerbeeld ook nog eens vrij zonnig.
Aangenaam weer met Koningsdag, aan zee is het in de schaduw nog altijd fris.

Woensdag warmste dag van de week, maar geen 20C

Woensdag loopt het kwik dan nog wat verder op, lokaal wordt het 18 graden in het zuiden en zeer lokaal misschien wel 19 graden. Verder zijn er perioden met zon, maar later op de dag neemt de bewolking toe op nadering van een frontensysteem van eerder genoemde depressie. Tot de avond blijft het op de meeste plaatsen nog droog.

Woensdag wordt waarschijnlijk de “beste” weerdag van de week. Er zijn perioden met zon en het is vrij warm. Helaas is dit geen opmaat voor hogere temperaturen.

Donderdag passage frontensysteem met regen

Donderdag komt het dan uiteindelijk wel tot neerslag. De eerder genoemde depressie passeert dan de Benelux en na passage keert de bekende koudere polaire lucht weer terug. Er kan best behoorlijk wat neerslag vallen op de verschillende luchtsoorten. 10 tot 20 mm is goed mogelijk. Dit is wel afhankelijk van de exacte positie van het laag. Dat geldt ook voor de wind die tijdelijk fors kan toenemen. De maxima zakken naar 10 tot 14 graden.

Donderdag gaat het regenen op passage van het frontensysteem. Er kan lokaal veel neerslag vallen al moet nu gezegd worden dat dat nog niet zeker is.

En hoe gaat het verder?

Dat is eigenlijk nog zeer onzeker. Gisterenochtend zagen we de meeste weermodellen weer kiezen voor een koude noordelijke stroming. Dit door een blokkade op de Atlantische Oceaan in stand gehouden door persistente hogedruk boven Groenland. ECMWF kiest nu voor het doorbreken van dit stromingspatroon op de lange termijn. De depressies komen er beter door en kiezen een wat noordelijker positie waarbij de straalstroom een stuk noordelijker komt te liggen. Hierdoor liggen er eindelijk kansen dat het Azorenhoog een uitloper richting de Benelux stuurt en daarmee er dus een einde komt aan het noordelijke regime met lage temperaturen. Mocht de straalstroom boven onze omgeving uitkomen dan wordt het wisselvalliger en natter, maar wel minder koud in een westelijke stroming. Hoewel, de Noordzee temperaturen lopen nu ook achter op “normaal”. Daar kom ik nog op terug in een ander artikel.

Op de lange termijn kiest ECMWF voor een warmer weertype, maar ook natter en wisselvalliger.
Tenslotte nog de pluim. Eerst wat warmer, vervolgens wederom afkoeling en op de lange termijn een voorzichtig signaal op een warmer weertype. Het aantal leden wat kiest voor een noordstroming neemt wat af.

Geniet van het mooie zonnige weer en (alvast) een fijne Koningsdag!
De prachtige uitgelichte afbeelding is van Jolanda Bakker.

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 33 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer