Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
We zitten in een wisselvallige periode met een drietal lagedrukgebieden ten noorden van onze streken. De bijbehorende storingen trekken met regelmaat over onze streken, maar juist met Koningsdag gaan we profiteren van een uitloper van het Azorenhoog. De neerslagkansen zijn overdag klein, de zon zal af en toe schijnen, er staat weinig wind en het wordt een graad of 14-15. Kortom: het wordt een heel redelijke dag voor de diverse buitenactiviteiten.

De verwachte weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: wisselvallig
Het was gisteren bewolkt en in de ochtend viel er hier en daar al wat lichte regen. Daarna was het een tijdlang droog met geregeld zon, maar later op de middag ging het in de noordelijke helft opnieuw regenen.

De temperatuur steeg naar 12 tot ruim 16° met in Wijk aan Zee 12,3 en in Den Helder 13,0°. De toppers waren Arcen met 16,5 en Westdorpe met 16,7°. In België werd het 15 tot 17° met in Humain en Chievres 17,2 en in Buzenol 17,3°.

Deze mooie foto werd gemaakt door Jolanda Bakker vlak voordat het gisteravond ging regenen in de Tweemanspolder in Zevenhuizen.
Deze foto werd gemaakt door Aad Hogenboom.
Deze foto werd gemaakt door Martin Vye in Wolvega.
Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Vandaag: enkele buien
Na een nacht met regen draait het op deze woensdag om enkele buien. Tussen de buien door zijn er ook flinke opklaringen en laat de zon zich geregeld zien.

De wind waait uit het westen en is matig over land en vrij krachtig aan zee en op de Wadden en de temperatuur stijgt naar 11 tot 13° in de kustgebieden en naar 14 tot 16 elders.

De verwachte maxima voor vandaag volgens het HirLam model. Bron: wetteronline.de

Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen, maar er zijn ook wolkenvelden met kans op enkele buien. De temperatuur daalt naar 6 tot 8° en er waait een matige en aan zee vrij krachtige zuidwestenwind.

Morgen: opnieuw buien
Morgen schijnt ook geregeld de zon, maar het komt ook weer tot enkele buien. De west tot zuidwestenwind waait matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee, op de Wadden en op het IJssel- en Markermeer, windkracht 4 tot 6.

De temperatuur stijgt naar 11 tot 13° in het noordelijk en westelijk kustgebied en naar 13 tot 15° landinwaarts met de hoogste temperaturen in de zuidoostelijke helft. In België wordt het een graad of 10 in de hogere delen en 14-15 elders.

De verwachte weerkaart voor Koningsdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Na morgen: licht wisselvallig

Vorig jaar scheen de zon volop, maar stond er ook veel wind. Albert Thibaudier maakte toen deze foto.

Tijdens Koningsnacht is het droog met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De matige wind neemt af naar zwak en draait naar het zuiden en de temperatuur daalt landinwaarts naar een graad of 4.

Vrijdag, Koningsdag, is het bewolkt, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. In de middag is er in het noorden van het land een enkele bui mogelijk, maar over het algemeen blijft het overdag nog droog. Pas vrijdagavond gaat het ten westen van de denkbeeldige lijn van Zeeland naar Groningen regenen.

De zwakke tot matige zuidenwind draait naar noordoost en de temperatuur stijgt naar 13° in het noordwesten en naar 18 in het zuidoosten van het land.

De verwachte weerkaart voor komend weekend volgens EC. Bron: wetteronline.de

In het weekend neemt de wisselvalligheid weer toe. Zaterdag schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot enkele buien. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is matig tot vrij krachtig van kracht en de temperatuur stijgt naar 13-14° in het westen en naar 17, wellicht 18 in het oosten.

Zondag is het bewolkt en vanuit het zuiden gaat het geruime tijd regenen op de nadering en passage van een depressie vanuit het zuiden. De exacte koers is nog niet duidelijk en de verwachte temperatuur in dat geval ook niet. Het Europese weermodel (ECMWF) laat de depressie ten oosten van onze streken naar het noorden trekken met bij ons een noordelijke wind met temperaturen van 10 tot 12°.

De Amerikanen laten de depressie ten westen passeren met aanvankelijk een oostelijke wind. De temperaturen zijn in dat geval duidelijk hoger met temperaturen wellicht boven de 15, wellicht landinwaarts in de buurt van de 20°. Vooralsnog even afwachten wat het wordt en de komende dagen daarover meer natuurlijk.

De verwachte weerkaart voor volgende week volgens EC. Bron: wetteronline.de

Volgende week profiteren we waarschijnlijk weer van een uitloper van het Azorenhogedrukgebied, maar storingen blijven ook in de buurt. Het lijkt dan ook licht wisselvallig te blijven met temperaturen nog steeds onder de 15°.

UV-Index: 4 tot 5
De kracht van de zon is in deze tijd van het jaar duidelijk merkbaar. De UV-index is vandaag en de komende dagen 4 tot 5. Een UV van 4 is zwak, maar 5 is matig en de onbeschermde huid kan dan ook rood kleuren en verbranden na 15 tot 25 minuten. Goed smeren is en blijft dan ook het advies!

Temperatuurpluim:

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat het de komende tijd vrij koud is voor de tijd van het jaar. Normaal is het eind april een graad of 16, maar de komende 10 dagen gaan we dat niet halen volgens de ‘opers’ van de diverse weermodellen. Koningsdag springt er in positieve zin uit met zo’n 14-15°.

Bij Jannes Wiersema uit Roodeschool maakte deze zonnige foto.

Speciaal voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
De wind waait uit het westen met 10 tot 14 knopen met vlagen tot 20 tot 22 knopen. De golfhoogte aan zee is zo’n 1 meter en de zeewatertemperatuur is 9°.

Morgen waait de westenwind met 14 tot 16 knopen met vlagen van 22 tot 24 knopen. De golfhoogte is 1,3 meter en de watertemperatuur is nog steeds een graad of 9.

De bloesem valt en dat levert ‘roze sneeuw’ op… Jolanda Bakker maakte de foto.
Druppels in de natuur. Groeizaam weertype. Martin Vye maakte deze mooie foto.
Debbie van Ooststroom maakte deze mooie lentefoto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie woensdag van en graag weer tot morgen voor een nieuw weerpraatje.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 367 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

2 Reactie op “Lage Landen – Koningsdag een heel redelijke dag in wisselvallige periode.”

 • Bertil Blaas
  25 april 2018 at 18:41

  Hoi Rico,
  Ik blijf nog dagelijks jullie berichten volgen en daarvoor mijne dank.

  Weet jij wat de reden is, dat er geen Alpenbericht meer te lezen is ?

  Mogelijk heb ik een bericht van stopzetting gemist danwel zijn de alpenweermannen op verlof ?
  Ik hoor nog wel, groeten Bertil.

  • Rico Schröder
   25 april 2018 at 19:22

   Dag Bertil,

   Dank voor je reactie en fijn om te lezen dat de berichten worden gemist…

   Gelukkig is van een stopzetting absoluut geen sprake. De Alpen weerberichten komen zo snel als mogelijk weer online, maar een technische storing gooit momenteel even roet in het eten.

   De weerberichten voor de Lage Landen zullen wel blijven verschijnen, ook volgende week als ik er een weekje tussenuit ben.

   Fijne avond!

   Groet,
   Rico

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer