Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Het lagedrukgebied Yuliya is in tweeën gesplitst (het ene deel is II en het andere III) en wij hebben vandaag een noordwestelijke stroming tussen beide depressies in. In het hoge noorden vinden we een hogedrukgebied en dit hoog zal later in de week zorgen dat Koning Winter nog een keer goed gaat uitpakken.

Vooral komend weekend is het weer (ijs)koud met een stevige noordooster. In de nacht en ochtend vriest het licht tot matig en overdag komt het kwik met moeite boven nul uit.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: zon, maar ook buien
Gisteren begonnen we de dag in de oostelijke en later noordoostelijke helft met veel bewolking en enige regen. Elders was het droog met geregeld zonneschijn, maar gistermiddag trokken er weer buien over het land en daarbij werd lokaal ook onweer waargenomen.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 9 en 16°. Ameland noteerde 9,3, Vlissingen 10,6 en Vlieland 11,1°. De hoogste temperaturen werden in Drenthe en Overijssel gehaald. Heino noteerde 16,1, Twenthe 16,2 en Hoogeveen 16,5°. In België lagen de maxima tussen de 8 en 15° met op de Mont Rigi 7,7 en in Gent 15,3°.

Peter van Lindenberg maakte deze foto gisteren op de Afsluitdijk. De temperatuur zakte, volgens Peter, van 14 naar 5° op de Afsluitdijk.
Gistermiddag kwam het hier en daar tot flinke buien. Deze foto werd gemaakt door Martin Vye.
Fraaie buienluchten gefotografeerd door Ton Wesselius.
Ton Wesselius maakte ook een fraaie foto van wat mammatus na een bui.
De dag eindigde ook fraai. Meteo Nederland maakte deze foto.
De dag begon fraai bij Ton Wesselius

Vandaag: perioden met regen
Vandaag trekken aan de achterzijde van depressie Yuliya III ten noordoosten van onze streken enkele storingen over het land en daardoor is het bewolkt en zijn er perioden met regen. Pas later vandaag wordt het vanuit het noordwesten droog en met wat geluk komt in het noordwesten ook nog even de zon tevoorschijn.

De temperatuur ligt aanvankelijk in een groot deel van het land rond de 10°, maar vanmiddag zijn de temperaturen met waarden omstreeks de 7° duidelijk lager. In België kan het vanmiddag ook nog een graad of 8-9 zijn, maar in de Ardennen en Hoge Venen wordt het niet warmer dan een graad of 4.

De verwachte maxima voor vandaag volgens HirLam. Bron: wetteronline.de

De wind waait uit het noordwesten en is matig van kracht (12 tot 16 knopen, 4 bft.) met stoten tot zo’n 25 knopen.

Vanavond regent het nog in de oostelijke helft van het land, elders is het droog met geleidelijk enkele opklaringen. In opklaringsgebieden is er grote kans op nevel en mist. De temperatuur daalt naar 1 tot 4° boven nul.

Morgen: geregeld zon, lokaal nevel en mist
Morgen schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook gebieden waar de grijzigheid overheerst met nevel en mist. Het blijft wel overal droog.

De temperatuur stijgt naar 7-8° in het noordoosten en naar 11-12 in het midden en naar 13 in het zuiden van het land. In België wordt het overal 12-13, lokaal zelfs 14°.

De wind waait zwak tot hooguit matig uit het zuiden. Gaandeweg de dag wordt de wind oost en neemt iets in kracht toe, maar meer dan 10 knopen wind wordt er niet verwacht.

De verwachte weerkaart voor donderdag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Donderdag: geregeld zon, later in België regen
Donderdag schijnt de zon flink. In de middag neemt vanuit het zuiden de bewolking toe, maar de regen blijft beperkt tot België.

De wind waait matig en in de noordelijke helft vrij krachtig uit het oosten en de temperatuur stijgt naar 9 of 10° in het noorden en naar 10 tot 12 elders. Alleen in het zuidoosten kan het kwik nog iets hoger uitkomen.

De verwachte weerkaart voor vrijdag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Vrijdag: op veel plaatsen regen
Vrijdag trekt de regen boven België langzaam noordwaarts, maar zal de noordelijke provincies houden het droog. In België komt het later tot buien.

De wind waait uit het oosten tot noordoosten en is zwak tot matig in de zuidelijke helft, matig tot vrij krachtig in het midden en vrij krachtig tot hard in het noorden.

De temperatuursverschillen tussen het noorden en zuiden nemen duidelijk toe. Ten noorden van de grote rivieren wordt het 3 tot 6°, terwijl het kwik ten zuiden duidelijk hoger uitkomt. In België wordt het met gemak nog een graad of 11-12.

De afwijking van de temperatuur op het 850 hPa vlak ten opzichte van normaal. Gewoon 12° te koud!! Bron: ECMWF/wetterzentrale.de

Weekend: koud!
In het weekend keert Koning Winter weer terug in de Lage Landen. Met een oost tot noordoostelijke stroming wordt ijskoude vrieslucht naar onze streken getransporteerd met in de nacht weer temperaturen ruimschoots onder nul. Ook overdag is het koud met kwikstanden rond het vriespunt.

Zaterdag is er kans op sneeuw in de LL. Bron: wetteronline.de

De regen gaat in de nacht naar zaterdag over in sneeuw. In het noorden blijft het ook dan droog, maar elders gaat het zaterdag licht sneeuwen met vooral in het midden en zuiden van de Lage Landen de kans op een witte wereld. De wind waait uit het noordoosten en is vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee en de temperatuur stijgt, na een nacht met op uitgebreide schaal vorst, naar waarden rond het vriespunt.

Zondag blijft het droog en schijnt de zon flink. Na een koude nacht met op veel plaatsen matige vorst loopt het kwik zondag op naar waarden iets boven nul.

Na het weekend gaat het kwik langzaam weer omhoog, maar het blijft veel en veel te koud voor de tijd van het jaar. Normaal is het een graad of 10-11.

Temperatuurpluim:

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat het allemaal weer mooi zien. Na vandaag gaat de temperatuur eerst weer omhoog naar waarden rond of iets boven de 10°, maar vanaf vrijdag begint operatie afkoeling.

De verschillende weermodellen zijn het nog niet eens over de zaterdag (of onder of boven nul), maar voor de zondag komen ze allemaal met hele lage temperaturen voor de tijd van het jaar. Na het weekend gaat het kwik langzaam weer omhoog, maar ook dan is het gewoon koud.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF laat zien dat het vanaf vrijdag duidelijk kouder wordt. Vooral komend weekend heeft het kwik moeite om boven het vriespunt uit te komen en in de nacht vriest het licht tot matig. Volgende week gaat het kwik langzaam weer omhoog, maar tot het eind van de pluim (27 maart) lijkt de 10° grens niet te worden overschreden.

Speciaal voor watersporters de windpluimen:

De windpluim voor het midden van het land. Bron: KNMÏ

Donderdag komt er over land een volle windkracht 4 te staan en komend weekend is de wind vrij krachtig, windkracht 5 over land. Na het weekend neemt de wind weer duidelijk in kracht af.

De windpluim aan zee en dan voor het noordwesten. Bron: KNMÏ

De windpluim voor het noordwesten, het gebied met de komende tijd de meeste wind, laat zien dat vanaf donderdag er tenminste een vrij krachtige en in het weekend een krachtige wind waait. Volgende week neemt de wind weer in kracht af.

Dreigende lucht boven de voorjaarsbloeiers. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Collega Sander maakte gisteren deze prachtige foto van een naderende bui.
Bij Carel ten Hoor kwam het ook tot buien en daarbij werd ook onweer waargenomen.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie dinsdag van en graag weer tot morgen voor een vers en nieuw weerpraatje.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.447 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier