Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Weersverwachting vandaag

Vorig jaar stonden we aan de vooravond van een ijskoude periode die tot in maart duurde, maar dit jaar laat Koning winter februari in de steek. Sterker nog: in de normaal gesproken koudste fase van de winter doet februari niet onder voor maart of begin april met temperaturen ruimschoots boven de 10 en op veel plaatsen zelfs boven de 15°.

Vandaag is het, door een meest matige zuidwestenwind, iets minder zacht dan gisteren, maar met kwikstanden van 10 tot 14° is het nog steeds ruim boven normaal. Een niet actief koufront zorgt in het noorden en noordwesten voor wat meer wolken, elders schijnt de zon flink met hooguit wat sluierwolken en het blijft overal droog.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van hoge wolkenvelden en flinke opklaringen. Het blijft droog en het koelt af naar 1 tot 4°.

De dag begon zeer fraai. Johan Klos maakte deze foto in Kinderdijk.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Ab Donker.
De dag begon ook koud met lichte vorst. Jolanda Bakker maakte de foto.
Ton Wesselius maakte deze zonnige foto.
Deze mooie foto werd gemaakt door Trijntje van den Berg.
Deze prachtige lentefoto werd gemaakt door Martin Vye.

Weerpraatje

Het hogedrukgebied Dorit is wat naar het zuidoosten getrokken, maar zorgt bij ons nog steeds voor fraai weer. Een niet actief koufront zorgt in het noorden en noordwesten voor wat meer wolken, elders schijnt de zon flink. Morgen profiteren we nog steeds van Dorit, maandag trekt het ook geleidelijk oostwaarts. Aan de noordwestflank van dit hoog bevinden we ons in een overwegend zuidwestelijke stroming waarmee vrij droge en zachte lucht wordt aangevoerd.

Met het wegtrekken van het hoog neemt op dinsdag/woensdag de kans op wat lichte regen toe als een zwakke storing nadert. Later in de week komen we weer onder invloed van hogedruk, met als gevolg overwegend droog stralingsweer met een vrij grote dagelijkse gang in de temperatuur.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het prachtig weer met van zonsopkomst tot zonsondergang de zon. De zon scheen dan ook overal 9 uur. De temperatuur steeg naar 9° op de Wadden en naar 14 tot 17 elders. Zowel Woensdrecht als Maastricht kwam uit op 17,0°. Het record van 17,1° uit 2017 blijft nipt staan. In België werd het 13 tot 18° met in Ukkel en Bierset 18,1 en in Diepenbeek 18,4°.

Vandaag schijnt de zon wederom flink, maar in het noorden en noordwesten komt meer bewolking voor. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige zuidwestenwind. De temperatuur stijgt naar 10 tot 14°.

Morgen wordt het weer een prachtige dag met volop zonneschijn, maar aanvankelijk komen er nog sluierwolken voor. Het blijft droog en bij een zwakke tot matige zuidenwind is het kwik weer hoger en stijgt naar waarden tussen de 11 en 16°.

De verwachte weerkaart op het 850 hPa vlak voor dinsdag. De groene kleur in onze streken laat koelere lucht zien na de passage van een front. Bron: wetterzentrale.de

Dinsdag een tijdelijke dip, daarna nieuwe hogedrukinvloeden

Na het weekend is het maandag nog vrij zonnig met hooguit wat sluierwolken. Het blijft droog en bij een zwakke tot matige zuidenwind stijgt de temperatuur naar 9° in het noordwesten en 14 in het zuiden en zuidoosten.

Dinsdag is het hoog Dorit dusdanig naar het oosten getrokken dat een depressie ons vanuit het westen kan bereiken. Er is dan ook duidelijk meer bewolking en op de passage van een storing valt er wat lichte regen. Bovendien is het met 8 tot 11° ook minder zacht bij een meest matige westenwind. Woensdag overheerst de bewolking en kan er nog wat lichte regen vallen, maar over het algemeen lijkt het dan weer droog te blijven. De temperatuur is vergelijkbaar met dinsdag en er waait een matige zuidwestenwind.

De verwachte weerkaart voor eind volgende week. Bron: wetterzentrale.de

Na woensdag bouwt een nieuw hoog in onze omgeving op en blijft het weer droog met geregeld zon. De temperatuur stijgt naar 9° in het noorden en op de Wadden en naar 10 tot lokaal 13 van noord naar zuid elders.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het de komende 10 dagen zacht tot zeer zacht is met veelal temperaturen boven de 10°.

Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Meld je aan en praat mee!

Albert Thibaudier maakte deze lentefoto in februari.
Jolanda Bakker maakte deze foto.
Deze schitterende foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Collega Ricardo stuurde deze foto toe.

Dit was het voor vandaag. Maak er een mooi weekend van en graag weer tot morgen voor een vers en nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 709 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier