Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene weersituatie: 
Het is een drukte van belang op de weerkaart. Maar liefst drie lagedrukgebieden hebben het voor het zeggen, maar voor ons is Kurt van belang. De bij Kurt horende regen trekt vanavond en de komende nacht over onze streken. Voordat het zover is hebben we nog een zachte dag. Volgende week is hogedruk boven Scandinavië bepalend en wordt het kouder. Koning winter komt dan namelijk weer op de koffie.

de weerkaart voor vandaag. Bron:: DMI

Gisteren: af en toe zon en (zeer) zacht
Gisteren bleef het droog en scheen geregeld de zon. De temperatuur had er zin in en steeg naar waarden omstreeks de 8° op de Wadden, naar een graad of 10 rondom het IJsselmeer en naar 11 tot 14° elders in de Lage Landen. Vlieland noteerde 7,8 en Terschelling 7,9° en de warmste stations waren Woensdrecht en Eindhoven met maximaal 14,2°. Voor Eindhoven was het de op één na warmste 2e februari ooit. De topper bleef 15 jaar geleden met toen in Eindhoven 16,2°. De absolute topper voor de 2e februari is en blijft Arcen met 17,4° ook gemeten in 2002. In België lagen de maxima ook tussen de 11 en 14° met in Gent maximaal 14,3°. In de Ardennen dooide het met 5 tot 7° ook flink.

de zonsondergang was erg fraai. Meteo-Nederland (@SevereWeather_N) maakte deze prachtige foto.

Vandaag: mix van zon en wolken en lokaal een bui
Afgelopen nacht trok er een gebied met regen van zuidwest naar noordoost over het land en aanvankelijk heeft de noordoostelijke helft daarmee nog te maken. Elders is het al droog met een mix van wolkenvelden en af en toe zonneschijn. Verspreid over het land is een bui mogelijk, maar over het algemeen blijft het vandaag droog. De matige zuidenwind draait naar zuidoost en neemt in de zuidwestelijke helft toe naar vrij krachtig en de temperatuur stijgt naar 7° op de Wadden en naar waarden omstreeks de 10 elders in de Lage Landen.


Vanavond en de komende nacht is het half tot zwaar bewolkt en in de zuidwestelijke helft van de Lage Landen valt er wat lichte regen en motregen. De zuidoostenwind draait naar zuidwest en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 2 en 4°.

Bij Martin Vye zag de lucht er ook mooi uit.

Morgen: toenemende bewolking en later regen
Morgen beginnen we de dag met zonneschijn, maar al vrij snel neemt vanuit het zuiden de bewolking toe en in de middag gaat het vanuit diezelfde richting regenen. Alleen in het noordoosten blijft het overdag nog droog. De stevige zuidenwind neemt flink in kracht af en de temperatuur stijgt naar waarden omstreeks de 8-9°.

Morgenavond en in de nacht naar zondag is het bewolkt en regenachtig. In de nacht wordt het vanuit het zuiden geleidelijk weer droog. Bij weinig wind daalt de temperatuur naar waarden tussen de 1 en 4° met lokaal vorst aan de grond.

Ook Johan Klos maakte een prachtige foto van de zonsondergang.

Zondag: bewolkt en vanuit het zuiden opnieuw regen
Zondag overheerst de bewolking en in België regent het al vrij snel. De regen trekt noordwaarts en aan het begin van de middag gaat het ook in het zuiden van Nederland regenen. Elders in den lande gaat het later zondagmiddag regenen, maar in het noorden blijft het nog wel even droog. De wind draait van zuid via oost naar noord en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 5 en 7°.

de verwachte weerkaart voor eind volgende week volgens ECMWF

Volgende week: geleidelijk kouder!
Na het weekend is het aanvankelijk nog (licht) wisselvallig met regen, maar ook geleidelijk met wat (smeltende) sneeuw. De temperatuur stijgt de eerste dagen nog naar waarden tussen de 3-4° in het noordoosten en naar 6 tot 8 in het zuidwesten. Vanaf woensdag gaan de temperaturen verder naar beneden. In de nacht gaat het licht tot matig vriezen en overdag komen de temperaturen uit op waarden rond het vriespunt.

Aan de temperatuurpluim hieronder is dat weer goed zichtbaar, maar voordat het zover is wordt het vandaag nog een graad of 10. Komend weekend liggen de maxima rond de 7-8° en begin volgende week is het een graad of 6. Daarna komt Koning winter weer op de koffie.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur nog even naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we de winter weer binnenkomen vanaf eind volgende week. We hebben eerst nog een lange aanloop van een dag of 5 waarin de temperatuur elke dag een graadje minder wordt. In de nacht naar woensdag neemt de kans op vorst toe en de dagen daarna vriest in het de nacht licht tot matig. Overdag komt de temperatuur dan uit op waarden rond het vriespunt.

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim op basis van de pluim hierboven en dan zien we dat de temperatuur van het water momenteel een temperatuur heeft van 2-3°. Dit blijft zo tot halverwege volgende week, daarna neemt de kans op de vorming van een ijslaag weer toe en volgens het ensemblegemiddelde ligt er over een dag of 10 (volgend weekend) weer een laag ijs van een centimeter of 3-4.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
op de ijsbaan van Orvelte ligt nog altijd een laag ijs. De foto werd gemaakt door Karin Broekhuijsen.

Sneeuwverwachting Ardennen:
Het dooit ook in de Ardennen en de sneeuwlaag wordt minder en minder. Lokaal ligt er nog een centimeter of 15, maar de sneeuwlaag wordt steeds minder. Volgende week gaan de temperaturen weer naar beneden en in het begin van de week kan er soms wat sneeuw vallen met dus de vorming van een (nieuw) sneeuwdek.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit was het weer voor vandaag. Komend weekend zal Daan jullie op de hoogte houden van de ontwikkelingen en ik ben er dan maandag weer met hopelijk ook dan nog winterse weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie dag van en alvast een fijn weekend!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.499 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer