Advertentie 

Algemene situatie:
Koning winter komt eraan! We krijgen toch nog winterweer in deze tot nu toe zachte winter. De stroming draait zondag naar het noordoosten en koude vrieslucht stroomt dan naar onze streken. In de nacht en ochtend gaat het licht tot matig vriezen en overdag komt het kwik uit op waarden rond het vriespunt. Of deze periode van winterweer uiteindelijk schaatsplezier gaat opleveren moet nog worden afgewacht, maar de kansen daarop nemen natuurlijk toe.

Voordat het zover is hebben we vandaag en ook morgen nog te maken met het lagedrukgebied Kari. Het komt tot buien die soms winters van karakter kunnen zijn. Dit weekend wordt er een brug geslagen tussen het Azorenhogedrukgebied en het Scandinavische hoog en draait de stroming dus naar noordoost.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren scheen geregeld de zon, maar het kwam ook tot flinke buien die van hagel en smeltende sneeuw vergezeld gingen. Ook onweer werd hier en daar waargenomen.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 3 en 7° met in Twenthe maximaal 3,4 en in Heino 3,6°. De toppers waren Den Helder en Berkhout met respectievelijk 6,7 en 6,8°. In België lagen de maxima tussen de 0 en 7° met op de Mont-Rigi maximaal 0,3 en in Semmerzake 7,0°.

Deze prachtige foto werd gisteren gemaakt door Suzanne Vermulm.
Deze mooie foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.
Ton Wesselius maakte deze mooie foto van een naderende bui.
Deze foto van ook een naderende bui werd gemaakt door Martin Vye.

Net als afgelopen nacht trekken er ook op deze vrijdag, rondom depressie Kari boven Denemarken, buien in een ware optocht over het land. Bij die buien kan het ook tot hagel en onweer komen. Vanmiddag neemt de buiigheid vanuit het noordwesten af en komt geregeld de zon tevoorschijn.

De wind wordt noordwest tot noord en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar een graad of 6-7. In zuidelijk Limburg en niet in de laatste plaats in Hoog-België is het kwik lager.

De verwachte maxima voor vandaag volgens HirLam. Bron: wetteronline.de

Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen, maar hier en daar is nog een enkele bui mogelijk, lokaal met een winters karakter. Bij een afnemende noordwestenwind daalt de temperatuur naar waarden rond het vriespunt met kans op gladheid door bevriezing of door winterse buien.

Morgen trekt het lagedrukgebied Kari opvullend naar de Oostzee en wij komen in een zadelgebied met ook nog lagedrukinvloeden. De zon schijnt geregeld, maar er zijn ook nog altijd buien mogelijk en dan met name over de zuidelijke helft van de Lage Landen. Deze buien kunnen nog altijd gepaard gaan met hagel en (smeltende) sneeuw.

Waaien doet het nagenoeg niet en het wordt maximaal 3 tot 5°. In het zuidwesten en hier en daar in België kan het nog 6° worden.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Zondag versterkt de hogedruk zich boven Scandinavië en het Azorenhogedrukgebied steekt een hand uit naar het Scandinavische hoog. Boven het zuiden van Frankrijk en boven het oosten van Europa zit lagedruk en daardoor kan de koude lucht in een noordoostelijke stroming naar onze streken uitstromen.

De combinatie van een koude bovenlucht, op 1,5 kilometer hoogte is het -11, en relatief warm zeewater van een graad of 7 resulteert in wolkenvelden en een enkele sneeuwbui en vooral het noorden en noordwesten maakt daarop de grootste kans. Elders blijft het droog met geregeld zonneschijn. De wind waait matig en op de Wadden vrij krachtig uit het noordoosten en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 2 en 4°.

De verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens EC, Bron: wetteronline.de

Volgende week zien we een langgerekte gordel van hogedruk van Finland tot aan de Azoren. Wij zitten aan de zuidflank van deze hogedrukgordel en tussen een depressie in het Middellandse zeegebied wordt met een noordoostelijke stroming koude continentale lucht aangevoerd.

De stroming blijft dan ook voorlopig continentaal met in de nacht en ochtend lichte tot matige vorst en overdag temperaturen rond het vriespunt met lokaal kans op een ijsdag. Het positieve is dat de zon geregeld zal schijnen en dat is een flinke verbetering ten opzichte van voorgaande weken.

De lage temperaturen zijn weer goed zichtbaar in onderstaande temperatuurpluimen.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat prima zien dat Koning winter komt. De temperaturen gaan de komende dagen naar beneden en vanaf dinsdag komen de maxima niet of nauwelijks meer boven nul. Vanaf komende nacht neemt de kans op nachtvorst toe en de nachten worden steeds kouder met vanaf dinsdag/woensdag ook matige vorst. Pas volgend weekend lijkt het kwik weer wat op te lopen. De vorming van een ijsvloer kan beginnen…

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land is ook winters. De temperaturen gaan de komende tijd naar beneden en komen vanaf dinsdag tot en met vrijdag niet meer boven nul uit.

Vanaf komende nacht neemt de kans op vorst toe en volgende week vriest het tijdens de meeste nachten zelfs matig. Volgend weekend loopt de temperatuur wat op, maar in de nachten blijft het voorlopig vriezen. Het ensemblegemiddelde gaat vanaf 11 februari naar zo’n 3-4° en ook dat is te koud voor de tijd van het jaar. Kortom: februari gaat winteren!

De zonneschijnpluim volgens EC. Bron: KNMI

De zon zal volgende week eindelijk weer eens flink schijnen en dan vooral de periode dinsdag tot en met zaterdag.

Dit was het voor deze vrijdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de winterse ontwikkelingen op de weerkaart. Voor nu een fijne dag en graag weer tot morgen.

De natuur loopt flink voor op schema door het zachte weer, maar moet de komende tijd even een pas op de plaats maken. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

  • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.507 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier