Advertentie 

Algemene weersituatie: 
Zoals al een aantal dagen aangekondigd, komt Koning Winter eraan en wel morgen vanuit het noordoosten. Dan valt de vorst geleidelijker binnen aan de zuidflank van het krachtige hogedrukgebied Erika boven Scandinavië. De kou wordt aangevoerd tussen dit genoemde hoog en depressie Marcel boven Italië. Tussen deze druksystemen komt een oostelijke stroming te staan. Morgen bereikt het frontensysteem van depressie Niklas onze streken en valt er eerst op veel plaatsen regen en later (smeltende) sneeuw.

de weerkaart voor vandaag. Bron:: DMI

Gisteren: eerst mist, verder wolkenvelden, maar ook zonneschijn
Na nachtelijke regen was het gisteren op veel plaatsen een overwegend bewolkte dag met hier en daar aanvankelijk (dichte) mist. De mist verdween en op veel plaatsen kwam de zon nog even tevoorschijn tussen de nog vele wolken. Vooral in een strook over het midden van het land scheen de zon zelfs flink en dat leverde nog 4 tot 6 uur zon op. Het bleef op de meeste plaatsen droog, maar vooral in de zuidelijke helft van de Lage Landen viel er later weer wat lichte regen. De temperatuur was allesbehalve winters en steeg naar waarden tussen de 5 en 9° met de hoogste temperaturen in de gebieden met zonneschijn (Volkel 9,0°). In Stavoren en op de Wadden werd het niet warmer dan respectievelijk 5,1 en 5,2°. In België lagen de maxima tussen 6 en 8° met in Stabroek maximaal 8,2°. In de Ardennen lagen de maxima rond de 4°.

een prachtige foto van Sytse Schoustra van het gevecht tussen de zon en de mist.

Vandaag: wolken, soms ook zon en in het noorden wat regen
Er zijn op deze maandag wolkenvelden en aanvankelijk komt ook hier en daar nevel en mist voor. Vooral in het noorden kan soms en lokaal wat lichte regen of motregen vallen, maar in de rest van de Lage Landen blijft het droog met soms ook wat zon. De wind waait zwak uit uiteenlopende richtingen, later vanuit het noorden geleidelijk matig uit het oosten en de temperatuur stijgt naar maximaal 3-4° in het noordoosten en naar 8 in het zuiden van het land. In België kan het lokaal nog 9° worden.

Afgelopen nacht heeft het op een aantal plaatsen al gevroren. Deelen ging onderuit naar bijna -3 en in de duinen bij Wijk aan Zee vroor het bijna 2°.


Vanavond en de komende nacht is het half tot zwaar bewolkt en vooral in het noordoosten kan af en toe nog wat lichte regen of motregen vallen en in de loop van de nacht is er daar ook kans op wat sneeuw. Vanuit het zuidwesten nadert een front behorende bij depressie Niklas en dit front zorgt later in de nacht in het zuidwesten van de Lage Landen voor regen. De wind waait uit het oosten tot zuidoosten en is zwak tot matig over land en vrij krachtig in het noordelijk kustgebied en de temperatuur daalt naar waarden tussen de -1 en -3° in het noordoosten en naar 2-3° boven nul in het zuiden en zuidwesten.

Ook bij Ben Saanen had de zon een gevecht met de aanwezige mist.

Morgen: veel bewolking en neerslag
Morgen trekt er een neerslaggebied vanuit het zuidwesten over onze streken en gaat het enige tijd regenen. Naarmate de regen noordoostwaarts trekt neemt de kans op (smeltende) sneeuw toe en de grens komt zo’n beetje te liggen van Alkmaar, over Flevoland naar de Achterhoek.

ten noorden van de lijn Almaar naar de Achterhoek valt de neerslag in de vorm van (smeltende) sneeuw. Bron: ECMWF

De oostenwind waait zwak tot matig en in het noordelijk kustgebied vrij krachtig en de temperatuur stijgt naar waarden rond het vriespunt in het noordoosten en naar ongeveer 5 in het zuiden van de Lage Landen. Later op de dag zorgt het hogedrukgebied Erika ervoor dat de storing niet verder kan trekken en het hele neerslaggebied trekt in activiteit afnemend weer naar het zuiden. Omdat ook de koude lucht naar het zuidwesten trekt zal de neerslag steeds vaker in de vorm van sneeuw vallen, maar helaas voor sneeuwliefhebbers zijn de neerslaghoeveelheden klein.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag is het dus bewolkt en valt er wat lichte sneeuw, maar in het zuiden van de Lage Landen valt eerst ook nog regen. In het noordoosten klaart het geleidelijk op en daar wordt het dan ook het koudst. De temperatuur daalt naar -5/-6° in het noordoosten en naar rond het vriespunt in het zuiden en in België.

Er waren gisteren ook gebieden met flinke zonneschijn. Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Woensdag: vanuit het noorden opklarend
Woensdag valt er in de zuidelijke helft nog af en toe (smeltende) sneeuw. Elders is het droog met vanuit het noorden flinke opklaringen. De wind waait matig en aan zee (vrij) krachtig uit het noordoosten en de temperatuur stijgt naar waarden rond of net iets onder het vriespunt in het noorden en naar 1-2° boven nul in het zuiden en in België. Kortom: rond het vriespunt!

de verwachte weerkaart voor aanstaande vrijdag volgens ECMWF

De rest van de week: koud winterweer!
De rest van de week blijft het koud winterweer dankzij het hogedrukgebied Erika, maar de verschillen tussen de diverse modellen nemen wel weer toe. Het Duitse en het Canadese weermodel gaan voor op en top winterweer met een serie ijsdagen en in de nacht vriest het ronduit matig en soms streng.

Hieronder het ensemblegemiddelde van de Canadezen. De zwarte lijn is het gemiddelde van alle berekeningen, de groene lijn is de ‘oper’ en deze groene lijn is dezelfde als de blauwe lijn in de temperatuurpluim daaronder. Uitgaande van het gemiddelde worden door de Canadezen maar liefst 5 ijsdagen verwacht in het midden van het land. De ‘oper’ is zelfs nog kouder. Op en top winter dus volgens de Canadezen!

het gemiddelde en de oper van het Canadese weermodel.

Het Amerikaanse model is duidelijk minder koud en komt met geen enkele ijsdag voor het midden van het land (maxima dagelijks van 2 tot 4°) en in de nacht overwegend lichte vorst. Het ECMWF (Europese model) komt donderdag en vrijdag met een ijsdag, maar vanaf zaterdag is het model duidelijk minder koud met maxima tussen de 3 en 6° boven nul. Het is allemaal weer goed zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur nog even naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we dat het vandaag nog een graad of 5 kan worden en dat ook morgen de temperaturen in het midden van het land nog boven nul uitkomen. Woensdag tot en met vrijdag zijn een drietal koude dagen met lichte tot matige vorst en overdag temperaturen rond of iets onder het vriespunt. Vanaf zaterdag komt de temperatuur overdag weer (ruim) boven nul uit, maar in de nachten blijft het vriezen.

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim op basis van de pluim hierboven en dan zien we dat de ijspluim tegenvalt ten opzichte van voorgaande dagen. Na een paar ijsdagen berekent het EC alweer dooi overdag. Van belang zijn dan de dauwpunttemperaturen, maar het heeft weinig zin om daar al over te speculeren. Laat het eerste maar eena vriezen, want momenteel heeft het water een temperatuur van een graad of 3. Vanaf donderdag neemt de kans op een ijsvloer weer toe. Het ensemble gemiddelde gaat uiteindelijk naar een centimeter of 4. Of we dus weer op de schaats komen is nog even afwachten. Gelukkig zijn er genoeg koude(re) lijntjes, dus wanhopen hoeven we niet. Duimen draaien kan geen kwaad 😉

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen:
Het dooit ook in de Ardennen en er liggen nog wat sneeuwresten van de vorige winterse periode. Morgen en woensdag kan er een beetje sneeuw vallen en daarna wordt het kouder, maar blijft het ook droog. De wintersportmogelijkheden zijn dan ook nihil.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen in weerland en wellicht zijn GFS en ECMWF ook weer kouder en volgen ze de Duitsers en de Canadezen. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en op naar de 20000!

Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

deze prachtige foto ontving ik nog via foto@alpenweerman.nl van Sandra Snepvangers. Het laat de fraaie wolkenlucht van afgelopen vrijdag zien.

Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.386 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier