Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene weersituatie: 
Het krachtige hogedrukgebied Brigitta ligt boven onze streken en zorgt voor een uitermate rustig weerbeeld. Onder de vleugels van het hogedrukgebied vriest het in de nacht licht tot matig en overdag blijft het kwik rond het vriespunt. De komende dagen blijft het hoog in de buurt van onze omgeving, maar het ligt verkeerd voor transportkou. We moeten het met stralingskou doen en dat is niet voor het eerst deze winter. Koning Winter houdt van kort en stevig, want als het vriest dan vriest het ook flink. Helaas lijkt deze vorstperiode weer niet lang te duren, want volgende week gaan de temperaturen weer omhoog.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: mooie winterdag, lokaal ook hardnekkige mist
Gisteren was het op veel plaatsen een mooie winterdag. Vooral in het noorden en westen scheen de zon volop, maar er waren ook gebieden met (hardnekkige) nevel en mist. In de mistgebieden bleef het licht vriezen met in Heino maximaal -1,5 en in Twenthe -1,6°. In gebieden met zonneschijn werd het 2 tot 4 en in het zuidwesten zelfs 5°. Hoek van Holland noteerde maximaal 5,1°. In België lagen de maxima tussen de 0 en 4° (Koksijde 4,5°), maar in de Ardennen en Hoge Venen bleef het licht vriezen.

een prachtige winterdag gisteren in Fochtelooërveen. De foto werd gemaakt door Carel ten Hoor
Wat een mooie foto’s komen er toch binnen. Deze is van Jannes Wiersema.

Vandaag: fraaie winterdag met flink wat zon
Afgelopen nacht vroor het overal licht tot matig. In het noordoosten, waar flinke opklaringen voorkwamen, ging de temperatuur onderuit naar (ruim) -9°. Eelde noteerde (tot nu toe) een laagste temperatuur van -9,5°. Aan de grond ging hetzelfde Eelde onderuit naar -12. De zon gaat vandaag flink schijnen, maar eerst komt nog laaghangende bewolking, nevel en mist voor en hier en daar val’t wat lichte (mot)sneeuw. Het is niet geheel uitgesloten dat in de rustige atmosfeer de grijzigheid hardnekkig blijft, maar waar dat precies gebeurt is moeilijk aan te geven. De wind waait niet meer dan zwak uit richtingen tussen zuid en oost en de temperatuur stijgt naar waarden rond het vriespunt. Op de Wadden, langs de westkust en in het zuidwesten er net iets boven, elders er net onder en in hardnekkige mistgebieden wordt het niet warmer dan rond de -2/-3°.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en flinke opklaringen. Lokaal is er weer kans op nevel en mist en bij weinig wind daalt de temperatuur flink. Op de meeste plaatsen vriest het licht tot matig en lokaal kan het kwik, met name in de oostelijke helft, dalen naar waarden omstreeks de -10°.

De prachtige zonsopkomst werd vastgelegd door Yorick Dix in Haarlem.

Morgen: opnieuw een koude winterdag
Morgen zal de zon in de zuidelijke helft van de Lage Landen (zuidelijk NL en België) weer flink schijnen, maar meer naar het noorden komt ook (laaghangende) bewolking voor en later op de dag is er in het noordoosten kans op wat motsneeuw. De wind waait nog altijd zwak uit richtingen tussen zuid en oost en de temperatuur stijgt opnieuw naar waarden rond het vriespunt. In de westelijke helft komt het kwik een fractie boven nul uit en in de oostelijke helft blijft het een fractie vriezen.

Morgenavond en in de nacht naar donderdag is het vrij helder in het zuidoosten en in grote delen van België. Daar vriest het dan ook weer matig. Meer naar het noorden komt (laaghangende) bewolking voor en wordt de vorst getemperd met slechts een paar graden vorst. In het uiterste noordwesten en op de Wadden lijkt het kwik zelft boven het vriespunt te blijven.

Ook Nicky Wagenvoort maakte een prachtige foto.

Donderdag: wolkenvelden, maar in het zuiden en in België ook zon
Donderdag komt er in de noordelijke helft bewolking voor met af en toe ook opklaringen. In de zuidelijke helft schijnt de zon weer flink. De grens bewolking/zon is nog altijd verschillend in de diverse modeluitvoer. Dat heeft alles te maken met de as van het hogedrukgebied Brigitta over onze streken. De temperaturen lijken wel weer op de meeste plaatsen boven het vriespunt uit te komen met kwikstanden tussen de 0 en 2°, maar sommige modellen houden de negatieve temperaturen vast, zeker in de zuidoostelijke helft van het land en in België.

de theta-e kaart (equivalent potentiële temperatuur) laat mooi zien dat de koudste lucht ten zuiden van onze streken zit.

Vanaf vrijdag: rustig weer met langzaam oplopende temperaturen:
Aan de temperatuurpluim kunnen we goed zien dat het voorlopig koud is met vandaag en morgen een grote kans op ijsdagen. Donderdag komt het kwik met 0 tot 2° iets boven nul uit en daarna blijft het Europese model boven nul. De Duitsers blijven aanvankelijk ook boven nul, maar gaan in de loop van het weekend weer wat naar beneden. Het Amerikaanse en het Canadese model komen met ijsdagen voor het komend weekend. Het blijft dus nog erg onzeker tot en met het komende weekend.

de verwachte weerkaart voor volgende week donderdag volgens ECMWF. Depressies krijgen het weer voor het zeggen.

Na het weekend lijkt de onzekerheid af te nemen, want alle modellen gaan voor duidelijk hogere temperaturen. Vanaf volgende week dinsdag, het is nog ver weg, komen de temperaturen boven de 5° uit en later volgende week zijn er zelfs berekeningen van 10° of meer. Bovendien neemt dan de kans op regen ook weer toe.

Het lijkt er dus op dat we wederom een korte, maar felle periode van winterweer hebben dit winterseizoen. De eerste keer dat we een winterse periode met flink wat vorst hadden was rond Sinterklaas. Vervolgens vroor het stevig direct na Kerst en begin januari rond Driekoningen en nu dus ook weer. Telkens vroor het tot rond de -10° en dat was ook afgelopen nacht weer het geval in Eelde.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we dat de temperatuur vandaag niet boven het vriespunt uitkomt. Ook morgen zal het kwik een fractie onder nul blijven. Daarna komt de ‘oper’ boven het vriespunt uit, maar er zijn nog genoeg lijntjes die voor lagere temperaturen gaan. Zeker in het weekend neemt het aandeel groene lijntjes met lage temperaturen toe. Het ensemblegemiddelde ligt maar een paar graden boven nul. Na het weekend neemt de spreiding toe, maar gezien de ‘oper’ en ook het ensemblegemiddelde kunnen we vooralsnog uitgaan van hogere temperaturen.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en dan zien we dat het ensemblegemiddelde voor gemiddeld 1-2 centimeter ijs gaat. Slechts op ondergelopen weilanden en skeelerbanen kan dan worden geschaatst.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
In de Ardennen ligt een sneeuwlaag van 15 tot 40 centimeter en in de Oostkantons zelfs tot 50 cm dik. Het merendeel van de skipistes en langlaufcentra zijn geopend.

De temperatuurpluim laat zien dat het de komende dagen koud blijft en dat de wintersportmogelijkheden nog zeker een week goed zijn. De temperaturen blijven tot volgende week maandag sowieso onder het vriespunt. Daarna lijkt het ook in de hogere delen geleidelijk warmer te worden.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com
Hubert Savelsberg maakte deze winterse foto van de hogere delen van de Lage Landen in Wirzfeld.
Er ligt lokaal een halve meter sneeuw in de Ardennen en dat ziet er dan zo uit… De foto werd gemaakt door Gio van Bernebeek.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Karin Bierenbroodspot maakte deze kleurrijke foto van de zonsopkomst gisteren.

Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.239 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier