Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene weersituatie: 
Onder aanvoering van het hogedrukgebied Erika boven Scandinavië is Koning Winter begonnen met zijn bezoek aan de Lage Landen, want met een een oostelijke wind wordt koude lucht aangevoerd. Een occlusiefront met hier en daar nog wat lichte winterse neerslag trekt geleidelijk zuidwestwaarts. De komende dagen blijft het winters in onze streken met in de nacht op uitgebreide schaal vorst en overdag temperaturen aanvankelijk rond het vriespunt. Bovendien kan er, onder aanvoering van een hoogtelaang, af en toe wat sneeuw vallen. Het bezoek van Koning Winter is geen lang leven beschoren, want in het weekend loopt het kwik overdag al op en volgende week gaat de opwaartse trend door.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: overwegend bewolkt en neerslag
Het was gisteren overwegend bewolkt en uit die bewolking viel van tijd tot tijd regen en motregen. In de noordelijke helft viel de neerslag in de vorm van (smeltende) sneeuw. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 1 en 6° met in Nieuw-Beerta maximaal 1,2° en 6,0 in Maastricht. In België lagen de mxima tussen de 2° in de Ardennen en 7 langs de kust met in Koksijde maximaal 7,1°.

Aan het eind van de middag begon het hier en daar wat ‘aan te suikeren’. De foto is van Ruben via weerwoord.be
ook bij Martin Vye viel gisteravond sneeuw.

Vandaag: overwegend bewolkt en af en toe nog wat lichte sneeuw. In België valt regen
Het is op deze woensdag overwegend bewolkt en vooral in het midden en westen van het land valt aanvankelijk nog af en toe wat lichte sneeuw. De sneeuw verdwijnt vanmiddag en op de meeste plaatsen wordt het droog en vanuit het noordoosten klaart het op.

In met name België is er echter de hele dag kans op regen. De temperaturen in het zuiden van de Lage Landen liggen namelijk boven nul met maxima tot zo’n 4°. In het midden en noorden liggen de maxima rond het vriespunt en bij dit alles waait een matige en aan zee en in het noordelijk kustgebied een (vrij) krachtige noordoostenwind. Voor het gevoel zal het echter veel kouder aanvoelen met in het noorden en middag temperaturen tussen de -5 en -8°.


Vanavond en de komende nacht klaart het vanuit het noordoosten op en blijft het droog. In het zuiden van de Lage Landen blijft het nog overwegend bewolkt. De wind waait matig en in het noordelijk kustgebied vrij krachtig uit het noordoosten en de temperatuur daalt overal tot onder het vriespunt. In het westen en zuidwesten vriest het licht, elders matig met in noordoosten temperaturen die kunnen dalen naar -9°.

ook in Zwolle kleurde het wit. Deze foto werd gemaakt door Leon Eikenaar.
ook in Assen bleef de sneeuw liggen. Foto is van Jan Willem Polling.
Via Twitter ontvingen we deze foto van @Riesdv. De sneeuw bleef ook op straat liggen.

Morgen: perioden met zon
Morgen zijn er perioden met zon, maar de zuidelijke helft van de Lage Landen heeft nog altijd vrij veel bewolking. Het blijft overal droog en er waait een matige en in het noordwestelijk kustgebied een vrij krachtige noordoostenwind. De temperatuur stijgt naar waarden rond het vriespunt. In de noordelijke helft net onder en in de zuidelijke helft net boven nul.

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag is er vrij veel hoge bewolking, maar het blijft droog. Het vriest weer licht tot matig met uitersten in het noordoosten van het land tot -8°.

vrijdag krijgen we later op de dag te maken met een hoogtelaag en is er kans op sneeuw. Bron: ECMWF

Vrijdag: bewolkt en lokaal wat lichte sneeuw
Vrijdag overheerst de bewolking en vanuit het zuiden nadert een hoogtelaag met temperaturen op het 500 hPa-vlak van -33°. Er is daardoor lokaal kans op wat lichte sneeuw . Bij een langzaam in kracht afnemende noordoostenwind stijgt de temperatuur naar waarden rond het vriespunt. Voor het gevoel is het echter weer behoorlijk koud met in de ochtend gevoelstemperaturen van -8 tot -12°. Later op de dag, als de wind in kracht is afgenomen, voelt het aan als -4/-5.

ook in het weekend hebben we te maken met het hoogtelaag. Bron: ECMWF

Komend weekend: koud winterweer met soms wat sneeuw
Ook in het komende weekend hebben we nog altijd te maken met het hoogtelaag wat boven onze omgeving blijft tollen. Er is dan kans op sneeuw en omdat de sneeuw verwacht wordt later op zaterdag en in de nacht naar zondag kan het zondagochtend dan ook op veel plaatsen wit zijn met een laagje sneeuw, maar hoe en wat gaan we de komende dagen vervolgen.

in de nacht naar zondag kan het sneeuwen. Bron: ECMWF

De temperatuur daalt tijdens de donkere uren tot onder het vriespunt, overdag komt het kwik zowel zaterdag als zondag een paar graden boven nul uit. De wind waait uit het noorden tot noordoosten en is zwak tot hooguit matig van kracht.

Volgende week: oplopende maxima
Ook volgende week blijft de temperatuur in de nacht dalen tot onder nul, maar overdag loopt het kwik steeds verder op. Het Duitse model is begin volgende week nog vrij koud met waarden rond nul, de overige modellen komen dan al met een graad of 4-5. Dinsdag komen alle modellen uit op waarden tussen de 4 en 6°. Daarna loopt het kwik verder op en eind volgende week kunnen de dubbele cijfers weer worden gehaald.

Kortom: het is koud en het blijft voorlopig koud met morgen en vrijdag op veel plaatsen een ijsdag. Daarna blijft het in de nacht enkele graden vriezen, maar overdag komt het kwik steeds hoger uit. Van doorzettend winterweer is dan ook geen sprake, want eind volgende week kunnen de dubbele cijfers weer worden gehaald. Net als eerder deze winter is het weer een flitswintertje met flinke uitschieters in temperatuur, ofwel Koning Winter houdt het kort!

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur nog even naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we duidelijk het oplopen van de temperatuur volgende week. Voordat het zover is, is het koud met vandaag temperaturen rond en morgen en vrijdag veelal net onder het vriespunt. In het weekend komt de temperatuur weer een paar graden boven nul uit en na het weekend gaat de stijging verder. In de nachten blijft het voorlopig vriezen, maar de dagelijkse gang neemt toe.

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

De dagelijkse gang neemt toe zoals net gezegd en dat betekent dat er over het algemeen weinig bewolking zal zijn. In de nacht kan het dan vriezen en overdag stijgt de temperatuur, onder de steeds krachtiger wordende februarizon, tot ruim boven nul. Hieronder is goed te zien dat volgende week de zon flink zal schijnen.

de zon zal volgende week flink schijnen. Bron: KNMI

Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim op basis van de pluim hierboven en dan zien we dat de pluim voor schaatsliefhebbers met de dag minder wordt. De ‘oper’ verwacht niet meer dan een vliesje ijs, het ensemblegemiddelde komt uit op een centimeter of 2. Schaatsijs wordt dan ook niet verwacht.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen:
Er kan vandaag wat lichte sneeuw vallen in de Ardennen, maar daar blijft het bij en de komende dagen blijft het droog. Zaterdag is er opnieuw kans op sneeuw vanwege het genoemde hoogtelaag, maar daarna blijft het wederom droog. De temperaturen gaan in de loop van volgende week geleidelijk omhoog en de eventuele sneeuw zal weer verdwijnen.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen in weerland. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en op naar de 20000!

Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.172 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier