Algemene weersituatie: 
Het krachtige hogedrukgebied Brigitta bepaald ook vandaag ons weer. Het ligt met de rugas precies over het midden van het land. Ten noorden daarvan stroomt iets zachtere lucht en ten zuiden duidelijk koudere lucht. Ook de komende dagen verandert er weinig en met het ‘gevecht’ tussen zacht en koud gaat Koning Winter wel wat kwakkelen. In het weekend gaat het hoog kantelen en komt ten oosten van onze streken te liggen. Dat betekent dat er weer koudere lucht onze kant op kan komen, dus Koning Winter geeft zich niet zomaar gewonnen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Vandaag: zon in het zuiden, wolken en lichte neerslag in het noorden
Na de fotogenieke winterdag van gisteren met alle rijp is het ook vandaag nog volop winter in de Lage Landen. Met name in de zuidelijke helft schijnt de zon flink, maar elders is het bewolk, maar het blijft droog. De wind waait niet meer dan zwak uit het oosten tot noordoosten, maar in het noorden waait de wind uit het zuiden tot zuidwesten. De temperatuur stijgt naar waarden rond het vriespunt, maar in het noorden en westen komt het kwik wel (iets) boven het vriespunt uit. Op de Wadden kan het een graad of 5 worden.

een mooie dag om foto’s te maken. Deze fraaie foto werd gemaakt in Nationaal Park Zuid Kennemerland door Valerie van den Hende
ook Albert Thibaudier maakte een zeer fraaie winterse foto.

Vanavond en de komende nacht komen er in de zuidelijke helft opklaringen voor. Elders overheerst de bewolking en in de noordelijke helft van de Lage Landen neemt de kans op onderkoelde regen (IJZEL) weer toe en er is dan ook weer kans op GLADHEID. Waaien doet het nog steeds niet of nauwelijks en de temperatuur daalt naar waarden rond of boven het vriespunt in het (uiterste) noorden en op de Wadden. Elders gaat het licht en in het zuiden hier en daar matig vriezen met uitersten tot zo’n -6°.

niet alleen de rijp was fraai, ook de zonsondergang mocht er wezen. Foto: Yorick Dix

Morgen: weinig verandering
Morgen overheerst ook weer de bewolking en opnieuw heeft de zuidelijke helft de beste papieren voor wat zonneschijn. In de noordelijke helft kan aanvankelijk nog GLADHEID voorkomen als gevolg van onderkoelde regen en IJZEL. Waaien doet het niet of nauwelijks en de temperatuur stijgt naar waarden rond de 2-3°. In het zuidoosten wellicht nog iets lager en in het noordwesten en op de Wadden weer wat hoger.

Morgenavond en in de nacht naar zaterdag is het bewolkt en er is opnieuw kans op GLADHEID. Bij temperaturen rond het vriespunt kan er in het noorden en het midden van het land wat lichte regen of motregen vallen en dat betekent dus weer onderkoelde regen (IJZEL). In het (uiterste) noorden en noordwesten blijft de temperatuur 1-2° boven nul en in de zuidelijke helft en in België gaat het weer enkele graden vriezen.

IJs…het zijn net kunstwerkjes! Deze prachtige foto werd ontvangen door Sandra Snepvangers.
de verwachte weerkaart voor het komende weekend volgens ECMWF.

Weekend: wisselend bewolkt en vrij koud
In het komende weekend gaat het hogedrukgebied Brigitta geleidelijk kantelen en komt met de kern ten oosten van onze streken te liggen. De stroming komt dan uit het oosten tot zuidoosten en daarmee wordt weer koudere lucht aangevoerd. Zaterdag kenmerkt het weerbeeld met wolkenvelden en in de ochtend kan er in de noordelijke helft wat lichte (mot)regen vallen met nog altijd kans op GLADHEID. Zondag zal de zon geregeld schijnen, maar er zijn ook weer gebieden met (hardnekkige) nevel en mist. De temperatuur stijgt zaterdag naar waarden tussen de 2 en 4°. Zondag liggen de maxima een fractie boven het vriespunt, maar daar waar het grijs en mistig is blijft het licht vriezen. Koning winter geeft zich niet zomaar gewonnen.

de verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens ECMWF.

Volgende week: aanhoudend koud
Aan de temperatuurpluim hieronder kunnen we goed zien dat de winter voorlopig van geen wijken weet. De temperatuurgrens van 5° wordt pas aan het eind van de tiendaagse bereikt en tot die tijd moeten we het met minder doen. Vooral de periode zondag tot en met woensdag is koud met temperaturen rond of iets boven het vriespunt, want we blijven profiteren van hogedruk (zie kaartje hierboven). In de nachten gaat het volgende week ook weer vriezen. Pas eind volgende week lijken de temperaturen op te lopen, maar wellicht dat de winter tegen die tijd ook weer wat anders in petto heeft.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we een duidelijk koudere pluim dan de voorgaande dagen. Vandaag komen we maximaal een tweetal graden boven nul uit en morgen kan het bijna 5° worden, maar daarna is de pluim gewoon weer koud. Zaterdag ligt het gemiddelde rond de 2° en zondag komen we uit op waarden rond het vriespunt. Ook na het weekend is de ‘oper’ koud met temperaturen rond het vriespunt. Het ensemblegemiddelde is overigens begin volgende week wel wat hoger met een graad of 2-3. Later volgende week lijken de temperaturen te gaan stijgen en eind januari, begin februari ligt het ensemblegemiddelde rond de 7°.

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en dan zien we toch duidelijk weer een betere pluim dan voorgaande berekeningen. Momenteel is de dikte van de ijsvloer in het midden van het land een centimeter of 2-3 en de komende dagen groeit het ijs verder aan naar gemiddeld een centimeter of 4. Volgens de hoofdberekening (de ‘oper’) mogen we volgende week op een centimeter of 7 rekenen.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
AWM-collega Daan maakte deze foto. Het ijs is 3 centimeter dik.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
In de Ardennen ligt een sneeuwlaag van 15 tot 40 centimeter en in de Oostkantons zelfs tot 50 cm dik. Het merendeel van de skipistes en langlaufcentra zijn geopend.

De temperatuurpluim laat zien dat het de komende dagen, feitelijke de komende ruime week, koud blijft en dat de wintersportmogelijkheden goed zijn en blijven. De temperaturen blijven voorlopig onder het vriespunt

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com
Moderator Svenne van onze partner OnweerOnline maakte deze sneeuwrijke foto bij Baraque Michel
Op de Mont-Rigi (670 meter hoogte) in de Hoge Venen lag gisteren een centimeter of 40-45. Bron: KMI

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Roodborstje tussen de berijpte takken. Bron: @SevereWeather_N

Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.238 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!